"Det ska inte vara som att gå och titta på ett vanligt popband"

- 25/01/2014, 10:14 -
Tobias Fuhr och Joel Werner.
1 av 2

Tobias Fuhr och Joel Werner.

Här de åtta bandmedlemmarna i "Save the dolphins".
2 av 2

Här de åtta bandmedlemmarna i "Save the dolphins".

Joel Werner och Tobias Fuhr är killarna som blev vinnarna i P3s tävling "Osignat - Topp 10" med låten ”Where the lights go” som de själva skrivit och spelat in. Från att sitta hemma och trumma med pennfodral har de sedan två månader tillbaka utökat bandet med ytterligare åtta personer och nu väntar framtiden.

Joel Werner och Tobias Fuhr, båda 20, gick i gymnasiet tillsammans där de båda studerade en natur och musiklinje. Under gymnasietiden lärde de känna varandra och började spela musik ihop, mestadels för skojs skull. De gjorde after-ski och cover gigs och spelade på bröllop. Året efter gymnasiet skiljdes de åt, reste på varsitt håll och började jobba. Men förra hösten började killarna prata om att skriva musik tillsammans igen, och så skapades bandet "Save the dolphins".  

Ni är ett ganska nystartat band,berätta hur det började.

 Det var där det började, förra hösten, men om man ska se vart det tagit vägen så kan man väl kalla vår musik en gitarr baserad pop med influenser från rocken, electron och housemusiken, säger Joel.

Tobias fyller i:

– Vi får inte glömma vårlåt ”dansa till housemusik”! Det måste ändå varastartskottet för oss, även om det är lite tråkigt.

– Juste... vi gjorde enriktigt house-dänga i slutet på trean, säger Joel. 

– Den var lite töntig. Enpoplåt, men den handlar om housemusik, svarar Tobias.

Killarna sa upp sig från sina jobb och från juni fram till oktober la de ner all sin tid på musiken. Det är ingenting de ångrar i dag, då de förra veckan blev vinnarna av "P3Osignat - Topp 10" med sin låt ”Where the lightsgo”. Låten handlar om förhoppningar, förväntningar, vägval och nojja inför framtiden.

 När vi i juni började, då var det liksomatt, fan nu kör vi. Vi var i Joels lilla hemstudio varje dag. Vi köpte en white-board tavla och så gjordevi en agenda för dagen och så jobbade vi faktiskt, alltså rövenav oss, säger Tobias.

Men då måste jag fråga, har nitröttnat på varandra?

 Ja, svarar Tobias.

En skrattande Joel lägger till:

– Från stund till stund så har vifaktiskt suttit i de där sofforna och skrikit på varandra.

På frågan vad namnet "Save the dolphins" kommer ifrån är Tobias snabb med att svara:

 Vad skönt att vi får reda utdet här! Jag tror att vi ville vara så oklara som möjligt frånbörjan. Det finns lite historia bakom namnet också. Vi spelade påett after ski-gig med ett coverband och då hade vi svårt att kommapå ett namn, så kom vår kompis på det över-pretentiösa namnet”stop killing wales”, men det kändes som att det var lite för mycket, svarar han.

– Det låg inte så bra i munnen, fyller Joel i.

 Sen kom ”Save the dolphins”och det lät väldigt bra i munnen. Det vore ju häftigt att räddadelfiner. Alltså, vi gillar ju inte delfiner mer än någon annan. Men de är ju fina liksom, svarar Tobias.

Det finns organisationer medliknade namn...

 Vi märkte det. Lite jobbigt ibörjan var det faktiskt när vi släppte vår låt. Då la vi upp allting på Youtube och så tog det några veckor innan första sökresultatetgick från att vara filmer där folk räddar delfiner, till att vi blev det första sökresultatet , svarar Joel.

Vad vill ni säga med er musik?

 Vi har ingen särskildinriktning, det kan handla om allt från ilska till att rymma frånsina problem. Det är nog stilen i låtarna och det musikaliska somvi tycker är det roliga att förmedla. Vi blandar pop och rock med dansmusik,det är det som vi gör nu. 

Ta det som jag och Tobias spelade inhemma hos mig med ganska mycket ljud från datorn som inte ärinspelade instrument utan synthar och grejer. Till att nu ha dragitihop ett band på åtta personer som ska började spela live. Med vårmusik kan man kombinera det här traditionella med att gå och kollapå ett band samtidigt som man går ut och festar. Vi har tänkt attbåde giga på vanliga bandscener men också på klubbar, svarar Joel.

Vill ni vara egna eller bli signade?

 Ja, blir man signad får man juhjälp och fler resurser, det blir som en genväg till att nå uttill fler personer också. Nu har vi gjort allting själva, man harpolare som hjälpt till, vi har inte hyrt in oss i någon fet studioutan vi har varit i min lilla hemmastudio. Sen har jag en släkting som är bra på att mastra som har hjälpt oss. Kameror har vi lånat av kompisar. Som vi har lånat alldeles för länge, kanske tre månader, svarar Joel.

– Vi köpte också mikrofon ochljudkort själva. Vissa slagljud är liksom pennfodral mot ettskrivbord, det kanske inte är det optimala men vi har arbetat hårtför att det ska bli tillräckligt bra, fyller Tobias i.

Om ni fick giga var ni ville, engång, var skulle det bli?

 En väldigt stor scen där mankan springa mycket. Med många nivåer, så man kan hoppa och göraolika showgrejer. Vi får hitta en sån scen. Men det är ocksåväldigt fett när det är litet och svettigt, svarar Tobias.

– Jag satt häromdagen och kolladepå line-upen till Coachella festivalen i USA , och tänkte att fan,där spelar ju världens bästa band. Så det kanske är det som ärmålet, säger Joel.

När jag frågar vilket band som är det bästa enligt de så svarar Tobias:

– Det band som har haft mestaffektionsvärde, för mig är Foo fighters.

– Ja, deras plattor har jag lyssnatmycket på. Jag känner att rocken är där jag kommer ifrånmusikmässigt. Så det köper jag, svarar Joel.

 Haha, vi säger alltså Foofighters? Vi måste också säga att Avicii är storinspirationskälla. Faktiskt, sägerTobias.

Har ni fått några fan-mail ännu?

– Inte så överdrivet många,men några och då blir man ju genuint glad. Det är inga hysteriskafans. Vi fick dock ett fan mail från någon i Barcelona, sånt ärju jätte roligt, svarar Tobias.

Den femte februari spelar "Save the dolphins" på nattklubben Collage i Stockholm, när jag frågar vad man kan förvänta sig svarar Joel:

– Kom vid nio på kvällen, så spelar vi straxdärefter. Vi är ju åtta stycken i bandet med kör och grejer. Vikommer att spela hela EP:n plus några bonuslåtar. Tidigare har vispelat Avicii och Swedish house maffia live och märkt att ett liveband är som en till dimension av en dj. Nu kommer det bli åttapersoner som står på en scen samtidigt och ger järnet samtidigtsom det är bra musik.

 Vi har planerat en väldigtrolig live-akt och vi ser verkligen fram emot det själva. Det skahända saker hela tiden, det ska vara mycket mer än att bara gå ochlyssna på låtarna och förhoppningsvis så kommer folk att gilladet. Vi ska verkligen försöka att få igång publiken. Det ska intevara som att gå och titta på ett vanligt popband. Hoppas vi i allafall. Våra kompisar är ju de som supportrar oss mest, vi hoppas attde kan dra igång resten av dansgolvet. Vi är taggade och repar fettmycket nu för att det ska bli bra, avslutar Tobias. 

Spana in bandets musikvideo här:


P3
/
/