46-åring näthatade på Jonas Gardells Facebook – nu åtalas han

- 09/03/2017, 10:28
Jonas Gardell poserade med två poliser under fotbolls-EM.
1 av 2

Jonas Gardell poserade med två poliser under fotbolls-EM.

Jonas Gardell Facebook, Claudio Bresciani/TT. Bilden är ett montage.

En 46-årig man skrev rasistiska och homofobiska kommentarer på Gardells Facebooksida.
2 av 2

En 46-årig man skrev rasistiska och homofobiska kommentarer på Gardells Facebooksida.

Fredrik Sandberg/TT

Mannen skrev att "alla måste muslimer måste avlägsnas om det ska bli fred på jorden". Nu åtalas den 46-årige näthataren.

Det var förra sommaren som Jonas Gardell på sin Facebook delade en bild från fotbolls-EM i Frankrike. På bilden poserade Gardell mellan två poliser. Bilden fick över 45 000 likes och hundratals delningar.

Men en 46-årig man kunde inte låta bli att näthata. Han skrev rasistiska och homofobiska kommentarer till bilden, skriver Aftonbladet.

På Gardells Facebook skrev han:

"Var det före eller efter du blev påsatt av banankukarna. Du ser rätt nöjd ut…stackars Mark”.

”Alla muslimer måste avlägsnas om det ska bli fred på jorden så enkelt är det (...) Alla homosexuella, kristna, judar, katoliker, hinduer med mera kommer att slaktas likt halal. Just saying om ingen stoppar dem.”

En kvinna polisanmälde då mannen, och Gardell själv hyllar nu kvinnan.

– Det kallar jag civilkurage. De som försvarar mig på sociala medier får en hatsvans efter sig och skräms till tystnad, det blir ett demokratiproblem, säger Gardell till Aftonbladet.

Jonas Gardell. Bildkälla: Fredrik Sandberg/TT.

Den 46-åriga mannen åtalas nu för hets mot folkgrupp. Mannen själv säger att han var berusad när han skrev inläggen, att han "inte är homofob" men att kan vara "lite kritisk mot muslimer", skriver Aftonbladet.

För den som döms för hets mot folkgrupp kan straffet bli böter om brottet anses ringa, men även fängelse i högst två år finns i straffskalan.

Vill du ha fler nyheter från Nyheter24? Ladda ner vår app!