- Foto: Emma Malmlöf

Därför kommer X Factor sopa banan med tidigare talangjaktsförsök

Nyheter24:s Mimmi Lexander om varför "X Factor" ligger rätt i tiden och kan ersätta "Idol".


Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Mer om Mimmi

Mimmi Lexander, 29, är nöjeschef på Nyheter24.

Hon twittrar här och bloggar här .

Över ett halvårs hype är över, det ärnu det gäller. 40-miljonsproduktionen som ska sopa banan med allasuperfloppar till talangprogram är här. Som ska ersätta “Idol”.Men med den stora frågan hängandes som ett stort orosmoln överhela programtablån - kommer något program någonsin att faktiskt kunnaersätta “Idol”?

“Det här kan bli ungefär hur jävlabra som helst”, mejlade “X Factor”:s pressansvariga mig i förraveckan. Det är klart han säger, det gör de ju alltid. Hur positivtinställd jag än ville vara så var jag ändå tveksam.

Redan 2005köpte TV4 rättigheterna till programmet och sedan dess har deväntat. Väntat på rätt tidpunkt att avfyra.

— Man vill harätt tajming och möjlighet att göra det bra, då trycker man påknappen. För 1,5 år sen började vi jobba mer intensivt medprogrammet, förklarar FredrikArefalk,programchef för TV4,för Expressen.

Men varför just nu? Varför skulle det funka 2012,när talangjakt efter talangjakt floppat, när svenska folket verkarvara mätta på falska toner, krossade drömmar och livesändadelfinaler?

När“Idol” gick i graven skapades ett mystiskt tomrum isvennebananernas liv på fredagskvällarna. Vad ska nu stå på tilltacosarna, smågodiset, chipsen och dippen? Fredagsmyset har intevarit detsamma.

Så var det då dags för TV4:s kanskeviktigaste premiär i år i går kväll. Totaltbänkade sig 840 000 tittare framför "X Factor" klockan 20:00. 

Programmet gick också hem hos unga tittare med en andel på 32,3procent i målgruppen 15-39 år.

Detlåter som att TV4 kan andas ut. Men än är det inte över. “TheVoice” sågs av 830 000 personer vid premiären, men tappade sedantill 650000 på bara någon vecka. Till slut verkade ingen bry sigalls. “True Talent” hade 560 000tittare under premiärprogrammet, men sen gick det snabbt käpprättåt skogen. Efter bara några veckor sågs programmet bara av 83 000personer.

Men skillnaden mot de tidigare försöken ärfaktiskt stor. Och trots dagens rubriker som "Ett rejält bakslag för TV4" och sågningar från tevekritiker och till och med från Expressens läsare så tror jag på det här. Ge det lite tid bara. De första avsnitten är aldrig kul, det är vid fredagsfinalerna det gäller.

Dethär är en riktigt snygg och påkostad produktion i allt annat än“True Talant”-klass, en jury i rätt målgrupp med Ison Glasgowsom ger något nytt, (vem vill inte se svensk rap och hiphop 2012jämfört med vad Carola eller Tommy Körberg tycker om någon somsjunger Wallmans-bra men tråkigt?) och ett forum där artister fårsöka i sin genre och inte behöver kunna lite av allt och egentligeningenting bra nog.

Kanske den största skillnaden - dethandlar om den där X Factorn. Att ha DET. Inte att bara kunna ta alla tonerrätt, eller att vara klämkäck och härlig och mysig. Det handlar om att äga inom sitt område.

Det här kan nog faktiskt bli hur jävla bra som helst.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Dante Lindhe och Steffi Mendez avslöjande om bebisens namn

Förslaget: Kungliga Operan stängs i fem år

1 timme sedan
Operan i Stockholm stänger för renovering den 1 juli 2026 och håller stängt i fem år. Läget för operabyggnaden är akut, säger Max Elger, generaldirektör för SFV. Renoveringen beräknas kosta 3,1 miljarder kronor.

Ozzy och Cher till rockens finrum

2 timmar sedan
Ozzy Osbourne, Cher, Mary J Blige, A Tribe Called Quest, Kool & The Gang och Foreigner får samtliga ta plats i rockens finrum efter att ha valts in i Rock & Roll Hall of Fame av en jury som består av omkring 1 000 olika personer inom musikindustrin.

Zendaya fick börja från noll – "kunde inte"

3 timmar sedan
Jodå, Zendaya har hört talas om Björn Borg. Inför huvudrollen i ”Challengers” tillbringade megastjärnan dagar med att titta på berömda tennismatcher på Youtube för att se och lära.

Miljontals visningar för falsk Bond-trailer

idag 04:20
Trots tydlig information om att det handlar om en koncepttrailer skapad "för konstnärligt och underhållningsändamål" har ett klipp med Henry Cavill som James Bond fått över 2,3 miljoner visningar på Youtube.

Patti Smith tackar Taylor Swift för omnämnande

igår 22:08
Artisten och poeten Patti Smith och poeten Dylan Thomas nämns i titelspåret på Taylor Swifts nya album "Tortured poets department" som släpptes i fredags.