"Debatten kring missbruk präglas av moraliska tongångar"

Bianca Meyer om att Sveriges tvångsvårdslagstiftning är gammeldags och att det finns en motvilja att ge medicin till missbrukare.


Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Sverige har en tvångsvårdslagstiftning som är så gammeldags och bristande i rättssäkerhet att vi avviker från hela Europa, och internationellt istället jämförs med Ryssland. Det är jävligt obehagligt. I april förra året offentliggjordes den mest omfattande granskningen av svensk beroendevård någonsin. En rad allvarliga problem identifierades och 70 förslag för att åtgärda dem lades fram. Sjukt nog har regeringen avfärdat nästan alla av förslagen. Det är väldigt ledsamt med tanke på att Sverige har en, med europeiska mått, hög narkotikadödlighet. Hjälpinsatserna når bara en liten minoritet av missbrukarna och vår behandlingsorganisation är splittrad, otydlig och uppenbarligen dålig på att ta till sig av modern forskning.

Jag tror att en anledning till att det ser ut såhär är att samhällsdebatten kring missbruk präglas av moraliska tongångar. Det finns exempelvis en motvilja att ge medicin, alltså "narkotika till narkomaner", medicin som i många fall behövs. Beroendeläkaren Lars-Håkan Nilsson säger i en artikel i Läkemedelsvärlden att svenska läkare saknar tid och kunskaper för att kunna behandla beroende- och missbruksproblem.

"Problemet är att doktorn inte frågar patienten om alkoholproblem eftersom det finns en risk att svaret är ja. Och då tar det en kvart till. Läkarna vet inte heller hur många som lider av detta eller hur de ska behandla beroende."

Undersökningen visar bland annat att 90 procent av befolkningen skulle föredra att få sin missbruksbehandling av sjukvården. Vilket ju är en självklarhet vid alla andra hälsoproblem. Nästan alla andra europeiska länder har därför överlåtit till sjukvården att ta huvudansvar för behandlingen av beroendeproblem. Istället för att lyssna på svenskarnas tydliga önskan tycker regeringen att socialkontoren måste börja "marknadsföra sig" så att det "inte ska vara stigmatiserande att söka sig dit".

"Om behandlingen flyttas över från socialtjänsten till vården går man från att vara klient till att bli patient. Det är mer humant att vara patient, klienter kan behandlas hårdare.", menar Lars-Håkan Nilsson.

Regeringen har valt att bevara en behandlingsmetod med otydlig ansvarsfördelning och som saknar krav på kunskapsstöd.
En modernisering av beroendevården skulle inte bara vara humant utan också spara pengar. Upp till var tionde förtidspension och var fjärde långtidssjukskrivning beror på missbruksproblem. Det är bara att hoppas att regeringens misstag inte också blir riksdagens.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!