Nu står det klart att 1.Cuz för en remix på Ed Sheerans låt "2 step"
Nu står det klart att 1.Cuz för en remix på Ed Sheerans låt "2 step" - Foto: TT

1 Cuz gör låt med Ed Sheeran: "Blev chockad"

Han började med att rappa om sitt liv i förorten och blev snabbt stor på den svenska hiphopscenen. Nu samarbetar 1 Cuz med Ed Sheeran – och remixar dennes låt "2 step". Det känns lite surrealistiskt, säger den maskerade artisten.


Fakta: 1Cuz

Aktuell: Med en remix av Ed Sheerans "2Step".

Bakgrund: Släppte 2018 låten "Akta mannen" och har sedan dess blivit en av de stora på den svenska hip hop-scenen med låtar som "För sent" och "Caravaggio". Bär mask och har inte avslöjat sitt namn.

Planer: "Nu kommer ett album, jag har jobbat på det ett tag nu och lagt ner mycket tid och kärlek. Det kommer att komma lika feta grejer."

Om masken: "Jag kommer ändå att vara den här människan som inte är så utåt och som inte gillar kändisskapet. När du väl blir offentlig kan du inte ta tillbaka det men nu har jag lyckats med det, jag har en liten superkraft i det."

I oktober förra året befann sig Ed Sheeran ute på pressturné för att marknadsföra inför albumsläppet "Equals", och den tog honom hela vägen till Sverige.

Under sitt besök hann han bland annat gästa Mauri Hermundssons Youtubekanal "Uppdrag mat", hålla en intim spelning för utvald publik och ta en bild med rapparen 1 Cuz iklädd AIK-tröja. 

Då passade han på att ge Ed Sheeran en av de karaktäristiska masker han själv brukar bära, och en fotbollströja med Sheerans namn på – samtidigt som han uttryckte sin uppskattning för popstjärnans musik, som han ofta lyssnat på hemma.

— Jag sade att jag alltid brukar ha på mig en mask, för att jag vill vara anonym. Jag vill bara göra musik för att jag älskar det. Då berättade han att om han hade kunnat för tio år sedan hade han också satt på sig en mask, precis innan han blev känd, säger 1 Cuz till TT.

Ed Sheerans hyllning till svenske rapparen

Resan gick vidare till New York, där världsstjärnan gästade det populära radioprogrammet "The breakfast club". I en del av intervjun pratar Ed Sheeran om att man inte behöver förstå musik för att känna den, och använder den nyfunne bekantskapen 1 Cuz som exempel.

"Jag känner att sanning och hjärta inte behöver översättas. Jag menar, jag kan lyssna på... det finns en svensk rappare jag lyssnade på häromdagen som heter 1 Cuz och, du vet, han rappar på svenska men jag känner det fortfarande", säger Ed Sheeran i intervjun.

1 Cuz: "Det här betyder allt"

När 1 Cuz fick nys om hyllningen var han inte sen med att lägga ut ett tacksamt inlägg på sin Instagram.

"Mannen det här betyder allt för mig, att bli uppskattad och uppburen av Ed Sheeran. Du är verkligen genuint fantastisk och ödmjuk", skriver rapparen 1 Cuz i inlägget.

Att Ed Sheeran nyligen tillägnade 1 Cuz en låt på en spelning är bland det sjukaste som hänt honom, säger den svenske hiphopartisten.

"Sjukaste som hänt"

Samarbetet med Ed Sheeran har motiverat honom ytterligare – både att göra karriär utomlands och att hjälpa andra som har samma drömmar. På en spelning tillägnade Sheeran nyligen "sin nya vän" 1 Cuz en låt.

— Bara det var det sjukaste som hänt mig. Då pratar jag som ett fan, säger han.

Låten som 1 Cuz fått chansen att remixa heter "2 step".

"Människor med känslor"

Tidigare har 1 Cuz musik till stor del handlat om kriminalitet, våld och droger, eftersom det var verkligheten som omgav honom. Han har också, enligt egna uppgifter, själv avtjänat ett kortare fängelsestraff. Trots att han säger sig ha arbetat för att lämna sådana problem bakom sig vill han fortsätta att skildra de utsatta områdena.

— Så länge det finns en liten pojke som känner att han har blivit lämnad av allt och alla i samhället och att det inte finns någon han kan vända sig till — eller för den delen en tjej — så länge det finns människor som har de känslorna som jag har haft så kommer det att finnas min typ av musik, eller så kommer jag att skapa den, säger han.

Han förstår kritiken som riktats mot gangsterrappen men poängterar att låtarna skildrar en samhällsproblematik som inte försvinner bara för att artisterna fördöms. Samtidigt hoppas han själv kunna undvika stämpeln – han vill inte begränsa sitt musikskapande.

— Jag har försökt visa min kreativa sida och att jag kan bidra till samhället på ett bra sätt. Jag har verkligen försökt visa att man kan rappa om det här — mitt mål har varit att visa "du behöver inte vara rädd för den här masken. Du behöver inte vara rädd för den här musiken". Det är människor med känslor i den också.

"Det är fett kul, det känns som att jag verkligen representerar Sverige på en så stor scen. Och det som är det sjukaste är att jag verkligen har haft en känsla av att jag ska göra en låt med Ed Sheeran, innan", säger 1 Cuz.
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!