Här är klippet kungen inte vill att du ser
Här är klippet kungen inte vill att du ser - Foto: Johan Nilsson/TT/Tiktok

Klippet avslöjar kungens fartfyllda åktur på E4:an – blåser förbi i lyxiga vrålåket

I ett klipp som fått stor spridning på Tiktok syns kung Carl XVI Gustaf blåsa förbi andra bilister på motorvägen i sin blåa sportbil. Och det är inte första gången den svenska monarken är ute och gasar på vägarna.


När kung Carl XVI Gustaf fyllde 74 år unnade han sig en ny lyxbil: en BMW M8 Competition med hela 625 hästkrafter, värd drygt 1,7 miljoner. 

Den har han fångats på bild i vid flera tillfällen, och ett par gånger har det av videos att döma gått lite väl snabbt. Ett exempel inträffade i maj 2021, när en bilförare såg en förare på motorvägen i höjd med Järsta som han tyckte påminde om kungen.

Lite research på registreringsnumret senare stod det klart att det var Carl XVI Gustaf som var ute och åkte – och fort ska det ha gått.

– Kungens bil blåste bokstavligen om mig, föraren måste ha kört runt 140 i alla fall, sa bilföraren, som fångade omkörningen på video, till Expressen kort efter händelsen.

"Det luktade bränt gummi"

En annan bilförare vittnade om en liknande fortkörning år 2004, där kungen ska ha kört i 150-160 kilometer i timmen.

– De körde otroligt fort och det luktade bränt gummi, sa en förare till Aftonbladet.

Här är kungens alla bilar – lyxiga samlingen är värd 25 miljoner

Virala klippet på kungen - blåser förbi på E4:an

På ett klipp som just nu sprids på Tiktok syns kungen och drottning Silvia blåsa förbi i en snabb omkörning på E4:an i höjd med Dragon Gate. Enligt kontot som lagt upp videon filmades klippet i april 2021.

Hur snabbt bilen färdas framgår inte av videon, som på två dagar fått närmare 600 000 visningar och över 70 000 gilla-markeringar.

Kungen kan inte straffas

I kommentarsfältet på videon pågår en diskussion om huruvida kung Carl XVI Gustaf skulle kunna hållas ansvarig för en eventuell fortkörning – och svaret på den frågan är nej. 

Han har straffrättslig immunitet som gäller både i tjänst och privat, och kan därmed inte åtalas för brott.

Folkmord, brott mot mänskligheten, krigsförbrytelser och aggressionsbrott är undantag från kungens åtalsimmunitet. Han kan även åtalas inför den internationella brottsdomstolen.

Kan polisen stoppa kungen om han kör för snabbt?

Enligt motorjournalisten Robert Collin ska det däremot inte vara förbjudet för polisen att stoppa kungen om han ertappas med att köra för snabbt, bara att han inte kan ställas till svars för gärningen rättsligt. 

Men när Carl XVI Gustaf, av en ren slump, stoppades i en trafikkontroll i februari 2020 släpptes han förbi utan att kontrolleras.

Hovets kommentar

I en kommentar till Nyheter24 skriver Hovets informationschef Margareta Thorgren följande:

”Det är viktigt att hålla hastighetsbegränsningar”.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!