- Foto: Jonas Ekströmer/TT

Så påverkar det höjda terrorhotet kungens 50-årsjubileum

Kung Carl XVI Gustaf firar i år 50 år på den svenska tronen. Han utropades den 19 september 1973 vilket ska firas med pompa och ståt. Men vilka förändringar kommer att göras i och med den höjda terrornivån?


I september 2023 firar Kung Carl XVI Gustaf 50 år på tronen. Nu undrar många hur firande kommer att ske i och med den höjda terrorhotnivån. 

Säkerhetspolischefen beslutade nämligen nyligen beslutat att höja terrorhotnivån från ett förhöjt till ett högt hot. Orsaken till beslutet är ett försämrat läge avseende attentatshot mot Sverige och bedömningen att hotet kommer att bestå under en längre tid.

Kung Carl XVI Gustaf. Bildkälla: TT/Nyhetsbyrån

Det som hänt är att hotnivån ändrats från förhöjt hot (3) till högt (4) hot på en femgradig skala. Höjningen av terrorhotnivån ska fungera som en signal till alla berörda samhällsaktörer om vikten av att fortsätta arbeta med åtgärder för att minska risken för att ett terrorattentat ska inträffa.

– Hotbilden mot Sverige har successivt förändrats och attentatshotet från aktörer inom våldsbejakande islamism har under året ökat. Sverige har gått från att betraktas som ett legitimt mål för terrorattentat till att betraktas som ett prioriterat mål. Detta hot bedöms nu kvarstå under en längre tid och därför har jag beslutat att ändra terrorhotnivån, säger säkerhetspolischef Charlotte von Essen i ett offentligt uttalande.

Påverkar terrorhotnivån kungens firande?

Trots den höjda terrorhotnivån har Säkerhetspolisen bestämt att de kommer att hålla sig till ursprungsplanen kring firandet. 

– När det gäller hovet och kungafamiljens säkerhet så är det Säpo som har ansvar för personskydd. Hovet har en säkerhetsorganisation som arbetar tillsammans med Säpo och andra. Den säkerhetsnivå som man planerat efter, den gäller än, säger Margareta Thorgren i en intervju med DN.

– Det program som har lagts står kvar. Det är alltid viktigt att man har förtroende för de som hanterar säkerheten, tillägger hon. 

Det kommer inte att råda någon skillnad i fysiskt avstånd mellan allmänhet och kungligheter, vare sig i samband med kortegen i Stockholm eller vid de framträdanden som är bokade i olika län.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!