Kung Carl XVI Gustaf firade 50 år på tronen den 15 september 2023.
Kung Carl XVI Gustaf firade 50 år på tronen den 15 september 2023. - Foto: Henrik Montgomery/TT & Christine Olsson/TT

50 år på tronen - här är presenterna kungen fick under firandet

Den 15 september firade kung Carl XVI Gustaf 50 år på Sveriges tron. Firandet pågick i dagarna långa och flera presenter tilldelades kungen.


Kung Carl XVI Gustaf firade hela 50 år på den svenska tronen den 15 september 2023. Firandet pågick under flera dagar med hyllningar på Stockholms gator, banketter och presentöverlämningar. 

Enligt Expressens uppgifter har kungen mottagit gåvor löpande under året för att hedra jubilaren under sina olika besök runt om i Sverige.

50 år som kung – här är presenterna 

  • Karlskrona kommun gav kungen fyra blå fotogenlampor med 24 karats gulddetaljer. 
  • Riksdagen och regeringens present var en åtta kvadratmeter stor väv som tillverkats efter akvarellen ”Sten i vatten” som gjorts av Lars Lerin.
  • Halmstad kommun gav kungen en present som är tänkt att ges vidare till prins Julian. Presenten var barnboken ”Kotten som försvann” av författaren Hanna Norling.
  • Hovet valde att ge kungen två monogram i guld som gjutits av skulptören Björn Jäderås från Småland. Nu pryder monogrammen muren vid det Kungliga skottet. 
  • Möbeln ”Kungatronen” kommer från Ikea och är en fåtölj i retrostil. Designen är av blått tyg med gula hjärtan på. Inspirationen är, enligt Expressen, från de svenska kläderna vid OS i München 1972, där drottning Silvia och kungen träffades för första gången.
  • Växjö kommun valde tidigare under 2023 att ge kungen en 250 kilo tung träbänk som är ämnad att stå på Ekobacken i Växjö som ett minnesmärke för kungens jubileumsbesök.
  • Svenska kyrkan i Karlstad valde att ge kungen två virkade kyrkråttor, föreställandes kungen och drottningen. 

Här kan du läsa mer om Ikeas gåva till kungen

En åtta kvadratmeter stor väv som gjorts efter Lars Lerins akvarell mottog kungen under 50 årsfirandet. Foto: Jonas Ekströmer/TT
Ikeas "Kungatronen" som Carl XVI Gustaf fick när han firade 50 år på tronen. Foto: Mikaela Landeström/TT

Träbänken som tilldelades kungen när han var i Växjö. Foto: Mikael Fritzon/TT
Relaterat
Karin af Klintberg skriver tv-historia med Kungen och jag: "Ryser"
KRÖNIKA. Nyheter24:s Quetzalas Mikko Blanco har tittat på Karin af Klintbergs dokumentärserie Kungen och jag – och en detalj i det sista avsnittet fick henne att rysa. "Karin af Klintberg är inte den som ser dum ut här. Hon gör tvärtom en helt fantastisk insats", skriver Quetzala Mikko Blanco.
Så ser det ut i kungens privata väntsal på Centralstationen
Kung Carl XVI Gustaf och drottning Silvia har en egen entré och en helt privat väntsal där de i lugn och ro kan vänta på sitt tåg – se bilderna från den exklusiva salen här.
Frågan som fick Carl XVI Gustaf att se rött: "Det verkar som att du vet allt mycket bättre"
– Har du tappat fart nu?, frågar Carl XVI Gustaf journalisten Karin af Klintberg i dokumentärserien Kungen och jag på SVT. En av hennes frågor fick nämligen kungen att reagera.
Senaste nytt

Sara Shirpey om skådespeleriet: "Inte något jag tänkte att man kunde jobba med"

Patrick Ekwalls två gyllene knep för bra sex: “Som en dans”

Sportjournalisten Patric Ekwall, 58, berättar om kärlekslivet i en intervju med Martin Björk. Då delar han med sig av sina två gyllene tips för bra sex.

Folkkära Tunnelbane-Nettan om singellivet: “Tror att man vill brottas”

1 timme sedan
Jeanette "Tunnelbane-Nettan" Höglund, pratade om sitt singelliv i en intervju med Martin Björk. Hon berättar om vad mäns fördomar om henne på grund av hennes yrke "Nej jag har tappat hoppet alltså".

Kommer ni ihåg Nemo Hedéns grova tatuering?

2 timmar sedan
Nemo Hedén blev känd i skandalsåpan "Kungarna av Tylösand. Nu är han nykter och driver två poddar. Här är allt du vill veta om 36-åringen.

Stugfixarna Norge-Halvor blev av med jobbet: "Utkastad med huvudet före"

2 timmar sedan
Halvor Bakke är programledare för det populära TV3-programmet "Stugfixarna Norge". Men 52-åringens karriär har varit långtifrån spikrak. – Jag blev av med jobbet och blev utkastad, berättar Halvor i en intervju med Nettavisen.

Därför känner du igen Karolina Tilander i Robinson 2023

2 timmar sedan
Snart drar en ny säsong av Robinson igång och bland deltagarna kan vi hitta Karolina Tilander, 23. Kanske känner du igen henne från Tiktok där hon blivit känd för sin “självscannar på Willys”-video.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.