Prinsessan Birgitta är en av Hagasessorna.
Prinsessan Birgitta är en av Hagasessorna. - Foto: Sören Andersson/TT och Johan Eklund/TT

Prinsessan Birgitta om planen som stoppades av hovet: "Massera folk"

Prinsessan Birgitta är en av Hagasessorna och syster till självaste kung Carl XVI Gustaf. Men hur mycket vet du egentligen om prinsessan, som huserar på Mallorca och som gifte sig med en prins? Nyheter24 reder ut allt du kan tänkas vilja veta.


Prinsessan Birgittas ålder – hur gammal är hon?

Prinsessan Birgitta föddes den 19 januari 1937, vilket innebär att hon fyller 87 år i början av 2024.

Prinsessan Birgittas syskon – vad heter Hagasessorna?

Prinsessan Birgitta och hennes systrar – prinsessan Margaretha (född 1934), prinsessan Désirée (född 1938) och prinsessan Christina (född 1943) – har kommit att kallas "Hagasessorna". Smeknamnet kommer från att de, under uppväxten, bodde på Haga slott i Hagaparken.

Yngst i syskonskaran är självaste kung Carl XVI Gustaf. I samband med att kungen firade 50 år på tronen var tanke att Hagasessorna, som i dag bor på olika håll, skulle samlas i Stockholm, men av hälsoskäl gick det inte att genomföra.

– De kan inte gå och blir inte bättre, tyvärr. Desirée hade hjärnhinneinflammation så hon får nog vara glad att hon lever överhuvudtaget, men Margaretha är gammal bara och har haft ett par grejer också naturligtvis, och har det besvärligt. Det är åldern som tar ut sin rätt, förklarade prinsessan Birgitta för Expressen då.

Var har Prinsessan Birgitta för utbildning?

Prinsessan Birgitta utbildade sig, enligt Kungahusets sajt, till gymnastikdirektör vid Gymnastik- och idrottshögskolan. Men från början hade prinsessan andra drömmar.

– Jag ville egentligen bli massör, men det tyckte inte hovet om. Hovet bestämde allt på den tiden och ansåg inte att det var passande för en prinsessa att gå den utbildningen och sedan gå på sjukhus och massera folk, berättade hon i Sommar i P1 år 2009.

Prins Daniels första ord om skilsmässoryktet: "Elakt"

Prinsessan Birgitta som ung – hur såg hon ut?

Är du nyfiken på hur prinsessan Birgitta såg ut som ung? Nedan är några bilder från hennes yngre dagar.

Prinsessan Birgitta och prinsessan Margaretha år 1954. Foto: Pressens Bild/TT
Prinsessan Birgitta och Johann Georg av Hohenzollern-Sigmaringen i samband med deras förlovning 1960. Foto: Pressens Bild/TT

Prinsessan Birgittas make – vem var Johann Georg av Hohenzollern-Sigmaringen?

År 1960 förlovade sig prinsessan Birgitta med prins Johann Georg av Hohenzollern-Sigmaringen, som ofta kallades prins Hansi. Paret gifte sig 1961 och var gifta fram till prinsens död år 2016.

Prinsessan Birgitta och prins Johann Georg av Hohenzollern-Sigmaringen gifte sig 1961. Foto: Pressens Bild/TT

– Jag och min familj har med stor sorg tagit emot beskedet att Prinsessan Birgittas make Johann Georg prins von Hohenzollern avlidit. Våra tankar går till Prinsessan Birgitta och familjen, sa kung Carl XVI Gustaf efter prinsens död, vilket bland andra Expressen då rapporterade om.

Har prinsessan Birgitta barn?

Prinsessan Birgitta och prins Johann Georg av Hohenzollern-Sigmaringen fick tre barn ihop.

Vilka är prinsessan Birgittas barn?

Prinsessan Birgitta och prins Johann Georg av Hohenzollern-Sigmaringens äldsta son Carl Christian föddes 1962. Mellanbarnet i syskonskaran, Désirée, föddes 1963 och yngsta sonen Hubertus föddes 1966.

50 år på tronen – här är presenterna kung Carl XVI Gustaf fick vid firandet

Har prinsessan Birgitta barnbarn?

Genom åren har prinsessan Birgitta har genom åren hunnit få fem barnbarn, enligt Expressen

Får prinsessan Birgitta apanage?

Prinsessan Birgitta får, enligt SvD, inget apanage.

Bor prinsessan Birgitta på Mallorca?

Sedan flera år tillbaka bor prinsessan Birgitta på spanska Mallorca. Under covid 19-pandemin bodde prinsessan emellertid i Tyskland där hennes barn är bosatta.

– Det jag ser fram emot mest av allt nu är att komma till Mallorca, måste jag säga. Till mitt hem, att vara hemlös känns inte så jättebra inte, sa hon till Expressen då. 

Läs fler artiklar om svenska kungahuset här.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!