Prinsessan Madeleine och Chris O'Neill
Prinsessan Madeleine och Chris O'Neill var på Childhood Foundations gala i New York. Och Madeleines smycken glittrade lite extra den här kvällen... - Foto: Pontus Höök/TT Bild. Bilden är ett montage.

Prinsessan Madeleine visar kärleksgåvan från Chris O'Neill: "Kaxigt och dyrt"

Prinsessan Madeleine och drottning Silvia intog Childhood Foundations galamiddag i New York. Och Madeleines glittrande och iögonfallande accessoarer stack onekligen ut. För Nyheter24 berättar smyckeexperten Hanna Hellberg mer om "Maddes" smycken.


Under måndagen ägde World Childhood Foundations gala rum i New York. Stiftelsen Childhood Foundation grundades av drottning Silvia 1999, och även prinsessan Madeleine är väldigt involverad i stiftelsen då hon är dess beskyddare.

Stiftelsen jobbar för barns rätt till en trygg uppväxt, och hjärtefrågan hos stiftelsen är att stoppa sexuella övergrepp mot barn.

Galan i New York gick av stapeln på 583 Park Avenue, och kvällen inleddes klockan 18.00 med cocktailmottagning följt av middag och live auktion. DJ:n Joanna Nordahl stod enligt Childhood Foundations hemsida för musiken under kvällen.

Prinsessan Madeleine och drottning Silvia på Childhood Foundation. Bildkälla: Pontus Höök/TT Bild

Prinsessan Madeleine i klänning från Chiara Boni

Givetvis var både drottning Silvia, prinsessan Madeleine och herr Chris O' Neill på plats på röda mattan – och det glittrande onekligen lite extra mycket om prinsessan Madeleine.

Hon bar en mörkblå ärmlös klänning från Chiara Boni i modellen La Petite Robe's Mirla. Just den modellen finns inte till salu just nu, men på modesajter som Farfetch där Bonis design säljs kostar liknande modeller cirka 12 000 - 15 000 kronor.

Prinsessan Madeleine och herr Chris O'Neill. Bildkälla: Pontus Höök/TT Bild

Prinsessan Madeleine visar dyrgriparna från Cartier

Men inte bara klädseln var påkostad under galakvällen. På Madeleines ena handled dinglar både ett Cartier Love Bracelet och ett gnistrande tennisarmband. 

Dripping in diamonds. Prinsessan Madeleines smycken är otroligt iögonfallande. På vänster handled bär hon bland annat ett tennisarmband och ett Cartier Love Bracelet prytt av fyra diamanter. På höger handled en klocka från Cartier. Bildkälla: Pontus Höök/TT Bild

Cartier-armbandet, som pryds av fyra diamanter, är en gåva från Chris O'Neill. På Cartiers hemsida kostar den varianten som Madeleine bär 149 000 kronor.

Madeleines klocka, även den får från Cartier, är i modellen Tank Américaine. Värstingklockan i vitt guld är prydd av 142 briljantslipade diamanter på totalt 1,37 carat, och armbandet är tillverkat av alligatorskinn. Priset för klockan är i dag cirka 440 000 kronor.

Prinsessan Madeleines diamanter glittrade på röda mattan. Bildkälla: Pontus Höök/TT Bild

Experten om prinsessan Madeleines smycken: "Signalerar pengar och lyx"

Smyckeexperten Hanna Hellberg hörs dels i Smyckespodden med smyckesdesignern Cecilia Kores, och även i podden Klocksnack med Denke & Berns som är specialiserad på just klockor.

För Nyheter24 berättar Hanna om betydelsen av Madeleines accessoarer – och den hisnande prislappen...

Vi ser ett Cartier Love Bracelet och vad jag tror är en diamantprydd Cartier Tank. Vad säger de här smyckena om Madeleines smak tycker du?

– Både armband och klocka är otroligt on brand för Madeleine som har en förkärlek för anrika utländska modehus. Det är igenkännbara pjäser som signalerar pengar och lyx, om än inte så mycket quiet luxury, säger Hanna Hellberg till Nyheter24.  

"Quiet luxury" är en term som fått spridning efter serien "Succession", där karaktärernas kläder ofta var väldigt dyra och exklusiva i gedigna material – men utan skrikiga logotyper. Tyst lyx, helt enkelt.

Prinsessan Madeleine bär ofta både sitt Love Bracelet och tennisarmbandet. Klockan från Cartier tror Hanna är från 2000-talet. – Boetten, som troligen är i vitguld eller platina, är strösslad med diamanter. Klockan är en äldre referens och kostar mellan 100 000-250 000 att köpa begagnad beroende på bland annat skick, säger Hanna Hellberg till Nyheter24. Bildkälla: Stella Pictures. Bilden är ett montage.

Vad är ett Cartier Love Bracelet? Experten förklarar

Så vad är då egentligen ett "Love Bracelet?". Hanna Hellberg benar ut betydelsen av det klassiska armbandet.

– Cartiers Love Bracelet är ett av de mest välkända och ikoniska smyckena vi har idag – vi har till och med dedikerat ett helt avsnitt till det i Smyckespodden. Det är ett klassiskt och dyrt armband, som priset till trots står på mångas önskelista och som pryder mången influencers arm.  

Så vad betyder det att få ett Cartier Love Bracelet från sin partner?
 
– Love Bracelet designades 1969 av Aldo Cipullo, och har en speciell låsmekanism som gör att det endast kan öppnas och stängas med hjälp av en speciell skruvmejsel – kort och gott du behöver hjälp av någon, och denna någon ska vara din partner. När man inte är tillsammans har den ena armbandet och den andra skruvmejseln och Love Bracelet blir således en slags kärlekssymbol och ett commitment, eller ett modernt kyskhetsbälte – lite beroende på hur man väljer att tolka det hela.  

Madeleine har också ett tennisarmband på ena handleden, vad signalerar det för dig?

– Ett tennisarmband för mig signalerar old money, i synnerhet när det bärs som så som Madeleine bär det: nonchalant, i brist på bättre ord, intrasslat i ett annat armband. Missförstå mig rätt, jag tycker det är skitsnyggt, men det är också lite kaxigt att bära ett så pass dyrt smycke så, säger Hanna till Nyheter24. 

I runda slängar – vad landar prislappen på för Madeleines smycken?

– Då jag inte vet exakt hur stora diamanterna i tennisarmbandet är får jag killgissa lite, men det borde ligga på minst 150 000 kronor, troligen mer. Med det i åtanke har jag har svårt att se att värdet för hela "garnityret" ligger på under en 400 000, förutsatt att hon inte gjort ett riktigt bra kap och köpt klockan vintage. Men sannolikt är vi snarare på 500 000 - 600 000.

– Örhängena ser ut att vara i guld med citriner slipade i en så kallad "trillion cut", säger smyckeexperten Hanna Hellberg till Nyheter24.
/
/
Senaste nytt

Fröken Snusk: Jag är besviken

1 timme sedan

Raye slår rekord på Brit Awards

idag 01:44
Brittiska stjärnskottet Raye slår nytt rekord i att vinna flest priser på Brit Awards på en och samma kväll.

Smith och Wickihalder kvalade till final

igår 23:32
Annika Wickihalder och Jay Smith knep de två sista finalplatserna genom att kvala in. Något som nu väcker kritik, eftersom de tävlade i deltävlingen sekunderna innan.

Smith och Wickihalder kvalade till final

igår 21:54
Det blir de två tidigare "Idol"-deltagarna Annika Wickihalder och Jay Smith som tar de två sista finalplatserna efter finalkvalet. De möter bland andra Danny Saucedo och Smash Into Pieces i Friends Arena nästa helg.

Marcus & Martinus höll för favorittrycket

igår 20:08
Marcus & Martinus och Medina går direkt till final i Melodifestivalen. Trots att den norska tvillingduon var favorittippade tog de inte segern för given. Man vet aldrig med tv, vem som går vidare. Vi är bara tacksamma för alla som har röstat på oss, säger de.

Lykke Li tolkar Cash – och hintar om ny musik

igår 15:34
Artisten Lykke Li har släppt en cover av countrylegendaren Johnny Cash stora hit "Ring of fire" från 1963. Låten, som släpptes på fredagen, dyker upp i den nya Netflix-filmen "Damsel" med premiär den 8 mars, skriver Variety.