Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

De omdebatterade reglerna - så funkar festivalen

- 05/02/2011, 18:50 -

BERTIL ERICSON / SCANPIX

Inför Melodifestivalen 2011 har tävlingsreglerna gjorts om radikalt, något som har bemötts av såväl skepsis som tilltro.

Efter fjolårets fiaskoplacering i Eurovision Song Contest valde Melodifestivalens general Christer Björkman att ta saken i egna händer. I år har Björkman enväldigt valt ut 15 bidrag av de totalt 32 som ställer upp i  tävlingen.

Nytt för i år är även de elva internationella jurygrupper som i finalen i Globen den 12 mars kommer att stå för hälften av poängsiffrorna. Detta drag menar man i tävlingsledningen kommer att öka Sveriges chanser i den europeiska finalen av Eurovision Song Contest i maj - tävlingen där Sverige för första gången i historien hamnade utanför final i fjol.

I vanlig schlagerordning består dock Melodifestivalen 2011 av fyra deltävlingar, Andra chansen och finalen.

Under deltävlingarna i Luleå, Göteborg, Linköping och Malmö röstar enbart tittarna - via sms eller telefon. Deltävlingarna består av två röstningsomgångar.

De fem bidrag som under den första röstningen får flest röster går vidare i tävlingen. Det bidrag som av dessa har fått flest röster går direkt till finalen i Globen.

Av de fyra kvarvarande bidragen ska ytterligare en finalkoras, två bidrag ska gå till Andra chansen och det fjärde och sista är ute ur tävlingen. Dessa placeringar avgörs genom röstningsomgång nummer två, till vilken räkneverken nollställs.