Därför är de störst

- 11/03/2012, 15:13 -
1 av 2

Emma Malmlöf/Nyheter24

2 av 2

Maja Suslin/Scanpix

KRÖNIKA. Om "Melodifestivalens" tre viktigaste namn.

04.45 och ett svettigt dansgolv fick avsluta årets festivalturné. När konfettin hade lagt sig, rökmaskinerna pustat ut sina sista dimmoln och champagnen låg som ett klibbigt lager över ens arma uppenbarelse visste man att det var dags att gå hem.

När dagen efter-minnena nu blandas med en treo och lite verklighetsförankring finns det tre personer vi lite extra bär med oss i tanken från den troligtvis bästa finalen någonsin.

Först och främst - naturkraften Loreen. Efter den publika debuten i "Idol" för en smärre evighet sedan (2004 liksom, vem minns ens det?) tog hon ett break från rampljuset, hämtade andan och kom sedan tillbaka likt en mytomspunnen högre kraft.

Den andra husguden är Danny, som förtjänar en stor eloge för sitt magnifika nummer (och för att höjt tävlingens hunkfaktor några hundra procent). Utan Loreen som en svintight tvångströja kring det svenska folkets medvetande hade Danny - många gånger om - sopat banan med hela tävlingen.

Men den tredje, och kanske mest överraskande, deltagaren i årets treenighet är värd mångdubbelt beröm. 21-åriga Gina Dirawi är nu inte bara den där tjejen hon pratade om att vi skulle vilja - och vi nu verkligen vill - bjuda hem på middag. Hon är även bruden vi håller kvar över desserten. Och avecen. Och bjuder till brunch dagen efter.

Hon är - trots sin ålder - säkerheten själv, har en sådan där obotlig glimt i ögat som man själv bara lyckas frambringa fem i fem (tror man), och hanterar de svåraste situationer (lex Thorsten) med fullkomlig fingertoppskänsla.

Ja, Sverige. Med den här trion har ni något att vara stolta över.

Så tack svenska folket, tack turnélivet för pressrumsfetman ni åsamkat en och tack alla inblandade kring "Melodifestivalen 2012" - ni skötte er alldeles utmärkt!