Nanne Grönvall ställer upp i Melodifestivalen för elfte gången. (Jessica Gow/TT)
Nanne Grönvall ställer upp i Melodifestivalen för elfte gången. (Jessica Gow/TT)

Nanne Grönvall i Melodifestivalen - det här behöver du veta

Nanne Grönvall är ett bekant namn för Mello-fansen. Hon har deltagit hela tio gånger som artist och/eller låtskrivare. Här är allt du vill veta om Nanne Grönvall som återigen är aktuell i Melodifestivalen med låten "Carpool karaoke".


Nanne Grönvall är melloveteranen som ställer upp i tävlingen för elfte gången. Den här gången i deltävling 4 i Malmö med bidraget "Carpool karaoke".

Titeln anspelar givetvis på pratshowvärden James Cordens berömda sketcher. Låten är skriven av Nanne själv tillsammans med maken Peter Grönvall

Makarna Nanne och Peter Grönvall på galapremiär. (Christine Olsson/TT)

Här är allt du vill veta om Nanne Grönvall:

Nanne Grönvall har ställt upp i Melodifestival tio gånger. Sju av gångerna har hon själv stått på scen som artist, resterande gånger har hon agerat låtskrivare. 

I årets upplaga kommer hon otroligt nog tävla mot sig själv. Nanne har nämligen varit med och skrivit Johan Karlbergs låt "Om du tror att jag saknar dig", som hon kommer ställas emot i Malmö.

MELLOFRAMGÅNGAR

Faktum är att det som låtskrivare som hon har har haft störst framgång i Melodifestivalen. 1996 skrev hon låten "Den vilda" som hon var med och framförde med gruppen One More Time.

Nanne Grönvall, t.v. framför låten "Den vilda" med gruppen One More Time i Melodifestivalen 1996. (Jonas Ekströmer/TT)

Låten gick hela vägen och vann Melodifestivalen och fick därmed tävla i Eurovision Song Contest, där den slutade på en tredjeplats.

Två år senare gjorde Nanne solodebut i Mello med låten "Avundsjuk" som slutade på fjärde plats. 

Sin bästa placering i tävlingen som soloartist hittills skulle hon nå 2005. Då slutade hon på en andraplats efter Martin Stenmarck med låten "Håll om mig"

FAMILJ

Nanne är sedan 1994 gift med Peter Grönvall som är låtskrivare och producent. Peter är även känd som son till ABBA-legendaren Benny Andersson.

Tillsammans har de sönerna Charlie och Felix. Charlie har synts i TV4:s Idol. Nanne har sedan tidigare sonen Robin från ett tidigare förhållande.

MELLOCOMEBACK

Nanne har inte ställt upp själv i Melodifestivalen sedan 2007. Då med låten "Jag måste kyssa dig" som tog sig till Andra chansen men inte längre.

Nanne Grönvall tillsammans med danspartnern Tobias Wallin i Let's Dance. (Vilhelm Stokstad/TT)

Nu gör hon comeback efter att kämpat mot bröstcancer och utbrändhet. Nanne gick in i väggen 2016 och släppte i våras musik för första gången på fem år.

Det var med andra ord inte alls självklart att hon skulle ställa upp i år och Nanne har själv berättat att hon tvekade länge innan hon tackade ja.

Men efter att ifjol ha nått finalen som låtskrivare till Arvingarnas "I do" blev suget att själv delta igen alltför stort.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Sanna Guidetti hånar manliga Robinsonprofilen med ny bild

Allt om Sebastian Tadros: Ålder, familj och Marcus & Martinus

1 timme sedan
Sebastian Tadros är en svensk influencer och Youtube-profil. Men hur mycket vet du egentligen om stjärnskottet? Nyheter24 reder ut några av de vanligaste frågorna som svenskarna googlar om Tadros.

Då kommer Farmen-Levin att vara med i Bonde söker fru

2 timmar sedan
Levin Larsson vann Farmen 2024 och kommer nu att köpa sina föräldrars gård. Han har nu gett ett glädjande besked om framtiden när det kommer till att göra mer tv.

Lasse Kronér leder allsång i sommar

2 timmar sedan
Lasse Kronér bjuder in ett gäng folkkära artister till ett nytt allsångskoncept i sommar. Under sex måndagskvällar med start i början av juli leder han "Lasse på slottet" på Tjolöholms slott utanför Kungsbacka.

Kronlund lämnar "Idol"-juryn

2 timmar sedan
Alexander Kronlund lämnar juryn i TV4:s "Idol".

Hemlige kompositören är Sveriges mest lyssnade

2 timmar sedan
Bakom 650 påhittade artistnamn har en enda svensk kompositör släppt tusentals instrumentala låtar – som har spelats 15 miljarder gånger.