Här kan du läsa mer om Eden Alm i Melodifestivalen 2023
Här kan du läsa mer om Eden Alm i Melodifestivalen 2023 - Foto: Stella Pictures/Jessica Gow/TT

Allt om Eden Alm – kända flickvännen och könsidentiteten: "Föredrar både hon och han"

Eden Alm är en av artisterna i andra deltävlingen i Melodifestivalen 2023. Vill du veta mer om henne, hennes välkända partner och bakgrund? Då har du klickat dig in på helt rätt artikel.


När den andra Mello-deltävlingen går av stapeln på lördag är Eden Alm, 23, en av de tävlande. Det är inte första gången hon syns i rutan, och många känner nog igen henne från sociala medier.

Vill du veta mer om Eden i Melodifestivalen 2023? Då har du kommit helt rätt. Nyheter24 har samlat svaren på några av de frågor flest googlar om artisten.

Du känner igen Eden från Idol 2019

Tycker du att Eden Alm ser bekant ut? Det är inte alls konstigt. Han var nämligen en av deltagarna i Idol 2019, och tog sig hela vägen till fredagsfinalerna. 

Tillsammans med sin tvillingsyster Alice Alm har Eden också släppt musik under duo-namnet ALM. 

Eden är bigender: ”Föredrar både hon och han”

När Eden äntrar Mello-scenen på lördag gör hon det som den första artisten som definierar sig som bigender. Mer om könsidentiteten har hon berättat i en intervju med QX:

– Bigender står för två kön, både tjej och kille. Så jag föredrar både hon och han som pronomen. Man får blanda båda helt enkelt. Under en stor del av uppväxten såg jag mig som homosexuell, men nu vill jag vara jag och det är bigender.

Eden Alm är partner med kända Youtubern Sara

Sedan hösten 2021 är Eden tillsammans med Youtubern Sara "Sara Songbird" Linderholm, 28. De bor tillsammans i en lägenhet i Bromma i Stockholm. 

De kom i kontakt med varandra redan i början av 2019, när Eden svarade på en av Saras Instagramstories.

– Då såg jag att Eden hade skrivit till mig, och så gick jag in på hennes profil och jag ba ”ah, fy fan vilken snygg person”, berättar de i en gemensam video på Youtube.

Kommer från religiös familj: "Det var riktigt kaos"

Eden har alltid vetat att hon är intresserad av tjejer, men av allt att döma togs den sexuella läggningen inte helt väl emot till en början. Eden kommer nämligen från en strikt kristen familj.

– Jag är uppvuxen i ett väldigt kristet sammanhang och har gått i kyrkan och sånt, så det var riktigt kaos där när jag var 15, säger Eden i ett Youtubeklipp med Tänk till.

Samma ämne har Eden nämnt i en video på Tiktok, med texten:

"Så du tror att du kan skada mig? Jag kom ut som gay och icke-binär i en strikt homofobisk kristen familj."

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!