Semifinalerna i Eurovision Song Contest 2023 kommer att se annorlunda ut.
Semifinalerna i Eurovision Song Contest 2023 kommer att se annorlunda ut. - Foto: Jessica Gow/TT

Stora ändringen i Eurovision Song Contest 2023: "Tittarna kommer..."

Mycket är sig likt när Eurovision Song Contest 2023 går av stapeln i brittiska Liverpool, men i tävlingens två semifinaler har faktiskt en stor förändring skett.


Miljontals tittare är redo att bänka sig framför Eurovision Song Contest 2023 som, i vanlig ordning, inleds med två semifinaler. Men uppmärksamma tittare och hängivna Eurovision-fans kommer att notera en stor förändring.

Därför känner du igen Hannah Waddingham – programleder Eurovision Song Contest 2023

Semifinalerna i Eurovision Song Contest ändras

Under förra årets semifinal inträffade nämligen ett misstänkt fusk som ledde till att juryrösterna från sex länder – Rumänien, San Marino, Azerbajdzjan, Montenegro, Georgien och Polen – diskvalificerades eftersom EBU menade på att de kunde ha samordnat sina jurygrupper för att påverka utfallet. Läs mer om skandalen i Eurovision Song Contest 2022 här.

För att undvika ett liknande scenario har man tagit bort jurygrupperna från bägge semifinaler i årets upplaga av Eurovision Song Contest.

– Under 2023 kommer bara Eurovision Song Contests tittare att bestämma vilka länder som tar sig till den stora finalen, och för att avspegla evenemangets globala inverkan kommer alla som ser showen, var i världen de än bor, kunna rösta på sin favoritlåt, säger Eurovision-chefen Martin Österdahl i ett uttalande publicerat hos EBU.

Utöver att slopa jurygrupperna i semifinalerna blir det nämligen möjligt för personer i länder som inte deltar i tävlingen att rösta i tävlingen.

Get to know Loreen: Boyfriend, family, height and odds in Eurovision Song Contest 2023

Eurovision 2023: Odds, bidrag och tv-tider

Planerar du att sitta bänkad under årets upplaga av Eurovision? Då finns det en hel del grejer att hålla koll på. Läs allt om Eurovision Song Contest 2023 här: Odds för Loreen, alla bidrag och tv-tider för semifinal och final.

Läs alla våra artiklar om Loreen här och alla våra nyheter om Eurovision Song Contest 2023 här.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!