Fyra länder, som vanligtvis är med i Eurovision Song Contest, är inte med i årets tävling.
Fyra länder, som vanligtvis är med i Eurovision Song Contest, är inte med i årets tävling. - Foto: Martin Meissner/AP/TT och Jessica Gow/TT

Därför saknas fyra länder i Eurovision Song Contest 2023

Eurovision Song Contest 2023 äger rum i Liverpool och kommer på många sätt vara sig likt. Men fyra länder som vanligtvis brukar vara med saknas i årets tävling.


I många avseenden kommer Eurovision Song Contest 2023 likna tidigare upplagor av tävlingen. Under semifinalerna har dock en stor förändring skett.

Läs mer om ändringen i semifinalerna av Eurovision Song Contest 2023 här.

Länderna som inte är med i Eurovision Song Contest 2023

Hängivna Eurovision-fans kommer kanske också notera att det är vissa länder som saknas när tävlingen går av stapeln i Liverpool. Mer specifikt är det fyra länder, som vanligtvis medverkar i Eurovision Song Contest, som inte kommer att delta i år: Bulgarien, Montenegro, Nordmakedonien och Ryssland.

De tre förstnämnda länderna kommer, enligt SVT, inte delta av finansiella skäl. Detta medan Ryssland, sedan den 25 februari 2022, inte tillåts tävla till följd av den ryska invasionen av Ukraina. De var med andra ord inte med i tävlingen förra året heller.

Läs mer om EBU:s beslut att stoppa Ryssland från Eurovision Song Contest här.

Eurovision 2023: Odds, bidrag och tv-tider

Planerar du att sitta bänkad under årets upplaga av Eurovision? Då finns det en hel del grejer att hålla koll på. Läs allt om Eurovision Song Contest 2023 här: Odds för Loreen, alla bidrag och tv-tider för semifinal och final.

Läs alla våra artiklar om Loreen här och alla våra nyheter om Eurovision Song Contest 2023 här.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!