"Gift vid första ögonkastet" får hård kritik av sociologen Roland Paulsen.
"Gift vid första ögonkastet" får hård kritik av sociologen Roland Paulsen. - Foto: Stina Stjernkvist/TT och Ulrika Malm/SVT

Gift vid första ögonkastet-deltagarna rasar – efter hårda kritiken: "Så förbannad"

En krönika i Dagens Nyheter, där Roland Paulsen går hårt åt SVT:s "Gift vid första ögonkastet", har väckt starka känslor bland programmets deltagare.
"Jag blir sällan irriterad men nu säger jag usch", skriver Stina Thunberg.


Det omdiskuterade och omåttligt populära tv-programmet "Gift vid första ögonkastet" hade premiär i april och har hittills bjudit på tårar, bråk och minst sagt intima middagskonversationer.

Med bara dagar kvar till säsongsavslutningen då alla hemma i tv-sofforna får reda på hur det går för de ihopmatchade paren publicerades en krönika hos Dagens Nyheter som väcker starka känslor bland deltagarna.

Gift vid första ögonkastet-Agusts intima avslöjande: "Sex under stjärnorna"

Roland Paulsen: "En hutlös lögn"

Det är författaren tillika sociologen Roland Paulsen som, i en krönika med rubriken "SVT:s giftermålssåpa är ett sadistiskt experiment", går hårt åt långköraren och menar på att det är oetiskt att gifta främmande människor. 

"Skälet är inte bara att den vetenskapliga matchningen är en hutlös lögn. Minst lika problematiskt är att deltagarna efter bröllopet hamnar i ett normlöst ingenmansland. Å ena sidan är de gifta, å andra sidan är de nya inför varandra. Hur man bör bete sig i en sådan situation vet ingen, och denna osäkerhet exploaterar programmet fullt ut", skriver Paulsen.

I krönikan går Paulsen så långt som att påstå att det inte vore svårt att förbjuda underhållning i likhet med "Gift vid första ögonkastet".

"Om det är några samhällsvetare som ska dömas till fängelse är det de psykologer som ger dokusåporna vetenskaplig legitimitet. Även i de fallen vore fängelsestraff dock övermaga. Det räcker att beröva dem deras legitimationer", avslutar han. 

Gift vid första ögonkastet-experten: "Märkligt"

Men krönikan har alltså inte landat väl bland varken experter eller deltagare i "Gift vid första ögonkastet". Psykologen Maria Farm, som är en av tre experter i programmet, har bemött kritiken i ett inlägg på Instagram. 

"Jag trodde nog inte imorse när jag vaknade att jag i @dagens_nyheter skulle, tillsammans med mina kollegor i @giftvidforstaogonkastet, kallas för sadist, oetisk och att jag borde kastas i fängelse (!) eller åtminstone bli av med min legitimation. Men så blev det", inleder hon.

"Roland Paulsen vill skriva om etik, och gärna den i forskningsvärlden kontra reality-tv. Han blandar äpplen och päron, plockar ut enstaka deltagare som exempel från de nio säsonger som gått och berövar våra deltagare all egen agens och utmålar oss i produktionen som just sadister. Vi arbetar inte vetenskapligt och vi hetsar våra deltagare i tv. Dessutom är terapin vi bedriver bara 'rappakalja'".

Farm uppger sedan att hon inte vill "hemfalla åt samma låga nivå som Paulsen" och avslutar:

"Att bli anklagad för sadism och att man borde åka i fängelse i Sveriges största dagstidning känns extra märkligt i en artikel om... Etik?"

Icas sexpik mot Gifta vid första ögonkastet-paret: "Inte visste vi..."

Gift vid första ögonkastet-deltagarna: "Usch"

Och det dröjde alltså inte länge innan även deltagarna kom till experternas och produktionens försvar.

"Jag skulle aldrig deltagit i programmet om jag inte känt mig så väl omhändertagen och respektfullt behandlad av produktionen och experterna som lagt (och lägger) ner hjärta och själ i oss deltagare. Tack för allt ni gör för oss @feministpsykologen, @sexologkallenorwald, @bohmfredric, @williampaulandreas mfl", skriver Arvid Stark, och riktar sig sedan till Paulsen:

"Och du Roland, här kommer ett tips på vägen: byt ut dina maniska utropstecken till nyfikna frågetecken. Det skulle kunna vara ett första steg att närma dig någon form av trovärdighet. Jag önskar dig all lycka till – jag har en känsla av att du kan behöva det."

Foto: Skärmavbild/Instagram/carl.arvid.stark

Även hans Fredrik Lindberg uttrycker sig tacksamhet för experternas vägledning och betonar att han medverkade i programmet frivilligt.

"Det här gör mig så förbannad! Hur kan en vuxen människa kalla andra sadister och samtidigt prata om etik?", undrar han om Paulsens text.

Foto: Skärmavbild/Instagram/freddalindberg

"Vill Roland Paulsen tala om tvångsäktenskap och barnäktenskap så är det hatten av. Men då kan man inte blanda in GVFÖ! GVFÖ är ett program där VUXNA FRIVILLIGA ber om hjälp för att de tappat bort sig i dejtingvärlden", skriver Stina Thunberg, som också tackar experterna och uttrycker sin frustration över krönikan: 

"Jag blir sällan irriterad men nu säger jag usch."

Foto: Skärmavbild/Instagram/stinalinnea_

Ytterligare två deltagare som reagerat på krönikan är Alexander Sjöstrand och Caroline Axelsson.

"Jag kan som deltagare tycka att vår åsikt väger rätt tung. Jag känner inte att jag utsattes för något sadistiskt experiment. Jag är så oerhört tacksam för chansen jag fick av @feministpsykologen, @sexologkallenorwald och @bohmfredric", skriver Alexander.

"Det finns inget 'sadistiskt' i det här. Tvärtom har det gett mig verktyg och motivation till att utvecklas som person. Det är jag evigt tacksam för", skriver Caroline.

Foto: Skärmavbild/Instagram/alx_83
Foto: Skärmavbild/Instagram/carrolinski

I skrivande stund är det endast deltagaren Agust Helgason som inte uttalat sig om krönikan. 

Läs alla våra artiklar om Gift vid första ögonkastet 2023 här.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!