Torsdag 22 Februari 2024
Tittarna är inte helt nöjda med det senaste avsnittet av "Hela Sverige bakar" i TV4.
Tittarna är inte helt nöjda med det senaste avsnittet av "Hela Sverige bakar" i TV4. - Foto: Gabriel Liljevall/TV4 och Skärmavbild/TV4/Hela Sverige bakar

Tittarnas ilska mot Hela Sverige bakar: "Förstörde hela..."

Det senaste avsnittet av TV4:s "Hela Sverige bakar" bjöd på storslagen dramatik, men alla tittare är inte helt nöjda med juryns beslut.
"Det här avsnittets domslut förstörde hela tävlingen", skriver en person i sociala medier.


År efter år har landets bästa hemmabagare korats i "Hela Sverige bakar" och under onsdagen sändes det tionde avsnittet i den tolfte säsongen.

Och programmet, som leds av Tina Nordström och Johan Östling, bjöd på en hel del dramatik när de fem tävlande skulle göra upp i paradbaket. En heltäckt spritsad tårta, med minst två sorters tyll och färger samt två olika fyllningar, skulle bakas på tre timmar – med varierande framgång.

Regelbrott i Hela Sverige bakar 2023

När det var dags att låta juryn, bestående av Johan Sörberg och Elisabeth Johansson, att bedöma och provsmaka tårtorna klev deltagaren Jonatan, vars tårta gått sönder under monteringen, fram med en skål innehållandes det han kunnat rädda av bakverket. 

– Som tårtan är kommer vi inte prova den, konstaterar Sörberg som samtidigt berömmer Jonatan för spritsningen han ändå gjort. 

Det visar sig dock snart att Jonatan inte är den enda som trampat i klaveret. När Carla kommer fram till jurybordet med sin tårta visar det sig att hon begått ett regelbrott.

– Det finns ett problem och det är att, när tiden är ute, ska tårtan stå på skärbrädan, på spisen eller precis bredvid. När tiden var ute, var stod din tårta då?, frågar Sörberg.

– Längre in på bänken, svarar Carla.

– Den stod väldigt långt in. Vi har varit tydliga från dag ett och även i dag sa Johan (Östling, reds. anm) det en gång och Tina det en gång. Den här tårtan ska egentligen inte dömas alls. Den ska diskas. Men vi kommer fortsätta att prata om det under dagen. Vi får se hur vi gör, kontrar Sörberg. 

Därför smakar Tina Nordström aldrig deltagarnas bakverk i "Hela Sverige bakar"

Johan Sörberg: "Låter det passera"

När även det tekniska baket är avklarat avlägger juryn sin dom: Jonatan får lämna tävlingen, trots att Carla begått ett regelbrott.

– När det gäller Carla så har vi tagit beslutet att vi låter det passera den här gången, men inte någon mer gång, förklarar Johan Sörberg i programmet.

Samtidigt utses Malahat till veckans stjärnbagare – fastän hennes tårta inte var helt spritsad under paradbaket.

– Hon gjorde en hög och fin tårta och trots att hon inte hade spritsat 100 % över tårtan så var det väldigt fint spritsat och en mycket god tårta, konstaterar Elisabeth Johansson. 

Johan Östling om nya flickvännen: "Ljuvligt att vara kär"

Tittarnas besvikelse: "Förstörde hela tävlingen"

Men beslutet att utse en deltagare, som inte uppfyllde alla kriterier för paradbaket, till stjärnbagare och att låta en deltagare som begick regelbrott vara kvar, medan en annan fick åka ut, har inte landat helt väl hos tittarna.

På TV4:s Facebook-sida har man delat med sig av ett klipp från programmet och kommentarerna har inte låtit vänta på sig. 


Flera menar på att både Jonatan och Carla borde ha tvingats lämna och att deltagaren Ida, som uppfyllde alla kriterier, i stället borde tagit hem titeln som veckans stjärnbagare, snarare än Malahat. Så här skriver några av dem:

"Väldigt tydligt vem som redan är favorit och kommer att vinna. Få ett stjärnförkläde när man misslyckas med det tekniska och tårtan inte är helt täckt. Ska hela Sverige bakar få vara kvar så behåll Elisabeth i juryn och byt ut övriga tre, eller åtminstone Johan i juryn."

"En som inte kan erbjuda en tårta, en som begår regelbrott, tycker båda skulle få åka ut! Sen skulle inte Malahat inte fått stjärnförklädet då den inte var 100% täckt ÄVEN om den var fin och god…"

"... Ida skulle så klart ha fått stjärnförklädet, hon fick ihop en tårta efter att det höll på att gå tokigt, men gav inte upp utan serverade en fullt spritsad tårta som dessutom var god, sen vann hon ju det tekniska baket också. Nä idag blev jag riktigt besviken på juryns tänk."

"... sen borde ju Ida fått stjärnförklädet. Hon visade ju verkligen att hon kunde leverera en tårta trots missöde. Blev besviken på juryn idag."

"Båda borde ha åkt i kväll och Ida skulle ha haft stjärnförklädet."

Foto: Skärmavbild/Facebook/TV4

"Ida skulle ha fått stjärnförklädet i dag. Hon fick ihop en fin spritsad tårta. Och högst torn. Ändå så vann hon inte. Hur tänkte juryn där kan man undra."

"Inte okej att Malahat fick stjärnan. Hon uppfyllde inte kriterierna med HEL spritsad tårta. Den var hög men det var inte det som var krav. Inte okej av juryn att först sätta kriterier och ändå inte följa dem. Då kan deltagarna få baka det de själva vill. Får fundera på om det är dags att sluta titta på programmet... Har sett alla säsonger och avsnitt."

"Tycker de gjorde fel, regler måste följas, har de dessutom påtalat det ytterligare 2 gånger. Då ska det straffas på rätt sätt."

"Men för faan, ett regelbrott är väl för faan värre än en icke tårta kan jag tycka."

"Riktigt dåligt att ge stjärnförkläde till någon som kommer sist i tekniska och inte har följt instruktionerna till paradbaket."

"Båda skulle åkt i så fall… Förstörde programmet lite faktiskt "

"Det här avsnittets domslut förstörde hela tävlingen."

Än så länge har kanalen inte svarat på någon av kommentarerna. 

Läs fler artiklar om Hela Sverige bakar här.

Senaste nytt

Fröken Snusk om konkurrenten Lia Larsson – ärliga uttalandet

Christian Bauers vassa pik till Niclas Wahlgren

Niclas Wahlgren publicerade en video där han dansar och spelar luftgitarr. Inte långt efter att videos publicerades la Christian Bauer en kommentar.

Hanna Friberg om Vasaloppet: “Det var avgörande i min träning"

Den 3 mars är det dags för Vasaloppet och det är många som planerar att åka till skidspåren. Nyheter24 har pratat med Hanna Friberg, influencer och tidigare vasaloppsåkare, som berättar den tuffa träningen inför loppet.

Danny Saucedos oväntade krav backstage på Melodifestivalen

1 timme sedan
Danny Saucedo gör comeback i Melodifestivalen med låten “Happy That You Found Me". Men vad MÅSTE egentligen den rutinerade artisten ha i logen under sångtävlingen? Det har han berättat för Nyheter24…

Pernilla Wahlgren ambassadör för hårt kritiserade Ozoneair: "Spelar på folks rädsla"

1 timme sedan
Pernilla Wahlgrens kontrakt med luftrenarföretaget Ozoneair uppges vara värt miljoner. Nu möts Ozoneair av hård kritik från Konsumentverket. Detta då Ozoneair bland annat hävdat att deras luftrenare kan bekämpa sjukdomar.

Biskopens otrohet blir film: "Chockad"

2 timmar sedan
Biskopen Thomas Peterssons otrohetsaffär ska filmatiseras, skriver Moviezine. Han var biskop i Visby stift men avkragades sedan han haft ett utomäktenskapligt förhållande med en anställd i stiftet.