Carla vann Hela Sverige bakar 2023.
Carla vann Hela Sverige bakar 2023. - Foto: TV4

Carla vinner Hela Sverige bakar – detaljen avgjorde

Under onsdagskvällen gick den rafflande finalen i Hela Sverige bakar 2023 av stapeln på TV4. Vinnande i tävlingen stod Carla.
"Det här är möjligheten till en helt ny riktning för mig i mitt liv", sa hon efter att hon utsetts till årets hemmabagare.


Finalavsnittet bestod av det klassiska tekniska baket och paradbaket. Men i finalavsnittet valde juryn att byta plats på baken, mot hur man gjort tidigare program.

De tre finalisterna Carla, Ida och Malahat fick alltså börja med det tekniska och sedan avsluta hela tävlingen med ett paradbak. 

I det tekniska baket stod tarteletter på schemat. Juryn förväntade sig tolv stycken matiga tarteletter, gjorda utan recept. 

Bakade Vasabakelser i paradbaket

I paradbaket skulle hemmabagarna leverera 18 stycken perfekta Vasabakelser. Kriterierna var att bakelserna skulle innehålla hjortron och blåbär, ha vitchokladdekor och en glansig miror glaze.

Vilket visade sig vara en svår utmaning. Deltagarna hade fem timmar på sig innan de fick ställa fram sina bakverk. Det var efter detta bak som hela tävlingen verkligen avgjordes.

– Om vi haft höga förväntningar innan, så har vi ännu högre idag, sa konditorn Elisabeth Johansson i programmet.

– Ja, allt ska sitta, fyllde mästerbagaren Johan Söderberg i. 

Spänningen var minst sagt olidlig in i det sista.

När tiden var ute så bröt Malahat ihop, som hade haft tidsbrist under tävlingen.

– Nej, nej nej, hörde man henne säga när tiden va ute.

Foto: TV4

Carla vinner Hela Sverige bakar 2023

Carla fick ihop alla sina 18 Vasabakelser och juryn ansåg att de var både vackra att titta på och smakade gott. 

De motiverade även henens vinst med att hon hållit en jämn hög nivå under hela tävlingen.

Foto: TV4

Detaljen som avgjorde i paradbaket

Även om juryn ansåg att den vita chokladen inte var helt perfekt tempererad så tyckte både Elisabeth och Johan att bakelserna var otroligt vackra och smakade bra. Så det var helhetsintrycket som blev den avgörande detaljen i baket.

– Hjortronen är syrliga precis som de ska vara och sen så har du en yoghurtmousse som bidrar med lite sötma också. Glaseringen ser tunn och fin ut, du ska vara jättenöjd, sa Johan till Carla.

Foto: TV4
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!