Peter Haber och Valter Skarsgård
Dödläge är den femtionde filmen i serien om Martin Beck. - Foto: TV4. Bilden är ett montage.

Så bra är nya Beck-filmen Dödläge: "Inte bara en enda stor gråtfest"

RECENSION. Dödläge är den femtionde filmen i serien om Martin Beck. Håller fortfarande Peter Haber i sin paradroll och hur går det för Valter Skarsgård som Vilhelm? Riktigt bra, ska det visa sig.


Beck Dödläge är den femtionde filmen i ordningen. Förstå hur oändligt många döda det är, hur mycket blåljus som dundrat fram, stänkarna som erbjudits och förstå hur... oerhört trött Peter Haber måste vara. 

Men grejen är att han faktiskt inte är det. Peter Haber är faktiskt i sitt livs toppform när han alltså för FEMTIONDE gången gör rollen som Martin Beck.

Visst, han lyfter inte många fingrar i Dödläge. Ibland irrar han runt som en slags Joe Biden-pensionärs-pastisch på polis som mest blir bortsjasad från varje rum han sätter sin fot i. 

Här är allt fokus egentligen på Martin Becks barnbarn Vilhelm, som spelas av Valter Skarsgård. Men det vet ni vid det här laget. Det är den sjätte filmen med Valter Skarsgård i rollen, och fler lär det bli.

Valter Skarsgård som Vilhelm Beck och Maria Sundbom som Trine. Bildkälla: TV4

I en intervju med TT sa Haber häromdagen att Skarsgård är en värdig arvtagare den dagen som Haber själv känner att han inte vill längre.

– Både en bra och ganska logisk arvtagare faktiskt.

Dödläge med Peter Haber som Martin Beck

Dödläge inleds med att Chris, som agerat chaufför under ett värdetransportrån, muckar från fängelset. Det ena leder till det tredje, och plötsligt sitter poliserna med ett mord som ska klaras upp.

– Vi är landets främsta mordutredare, och vi har ett mord att lösa, säger Martin Beck.

De verkar inte riktigt vara landets främsta mordutredare för den ena är klantigare än den andra, men jag överraskas ändå av den vändning som allt tar. 

För när Vilhelm Beck sedan kidnappas så tänder man ju på alla cylindrar. Plötsligt handlar inte filmen bara om ett "tråkigt gangstermord med kopplingar till undre världen" (snark).

Nu är insatsen en helt annan. Intrigen känns nästan personlig för privatpersonen Peter Haber, när han möts av den fruktansvärda nyheten att Vilhelm är kidnappad. Så bra är han i rollen!

Alla känslor står på spel och de går nästan att ta på när Vilhelms mamma (som givetvis spelas av en fenomenal Rebecka Hemse) gestaltar en mammas kärlek och oro med ett par blickar under en sekvens. 

Det samspelet mellan Haber, Hemse och Skarsgård blir filmens riktigt stora behållning. Trots att det är väldigt känslosamt så är det förvånande nog aldrig sentimentalt och kletigt.

Det är givetvis inte bara någon stor gråtfest det här. Det bjuds ju också på snygga cliffhanger-klipp, exceptionellt blodigt ultravåld, en gammal lurig kåkfarare, ett instabilt kärlekspar där ena halvan utgörs av en oerhört neurotiskt "gangsterflickvän" och givetvis har vi en jobbig Swish-journalist med i bilden. 

Peter Haber som Martin Beck i Dödläge. Bildkälla: TV4

När det är som mest spännande kommer jag på mig själv med att inte andas på ett par goda minuter.

Men ibland känns det som att skaparna bakom Dödläge inte riktigt bestämt sig för vilken film de vill göra. Är det en blodig thriller eller ett mer känslosamt polisdrama?

Visst kan man göra bägge, men då hade jag faktiskt önskat att filmen var bra mycket längre. 

Dödläge hade GOTT kunnat få kötta på minst 40 minuter till. Upplösningen känns lite ihoprafsad, och jag saknar mer inblick, och kanske ännu mer djup i karaktärerna och backstoryn. Fast det är väl det som uppföljare finns till för, I guess.

Men med det sagt: vill du bli underhållen och få stabil svensk "mysig" crime hemma i soffan så kommer du inte att  bli besviken.

Och ja, inte ett öga är torrt när Ingvar "Grannen" Hirdwall levererar sin sista replik i Beck någonsin

Ingvar Hirdwall och Peter Haber har haft många goda samtal på balkongen på Bergsunds strand 31 i Hornstull. Bildkälla: TV4
/
Senaste nytt

Orden från Sofia Geite fick Steffo att bryta ihop i Nyhetsmorgon

James Bond-stjärnan död: "Vi är helt förkrossade"

1 timme sedan
Pamela Salem, känd från en av de mest kända James Bond-filmerna, har somnat in.

Russell Crowe rakade bort allt skägg – nu ser han 20 år yngre ut

1 timme sedan
Russell Crowe har i många år haft ett buskigt, långt grått skägg. Men nu är skägget ett minne blott. För första gången sedan 2019 har han nu rakat sig – och han ser 20 år yngre ut, tycker fansen.

Pernilla Wahlgren ger konsert på ny festival

2 timmar sedan
Pernilla Wahlgren är klar för den nya festivalen Drömmen i Stockholm vår. Därmed gör hon sin första egna livekonsert på många år.

Hanna Friberg svarar äntligen på den vanligaste frågan hon får

2 timmar sedan
Hanna Friberg, influencer och tidigare vasaloppsåkare, delar med sig om frågan hon får nästan varje dag om loppet.

Maurizio Cattelan pekar finger åt Moderna

3 timmar sedan
En gång väckte hans meteoritbombade påve polska katolikers vrede, nu har Vatikanen bjudit in Maurizio Cattelan att göra ett verk på årets Venedigbiennal. Men först visas han stort på Moderna Museet i Stockholm.