Onsdag 30 Nov
Stockholm

Angne & Svullo 20 år

Om Google fanns 1988, skulle "räkodlare" haft fler träffar än vad Linda Rosing har idag.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

– Tjena, din gamla räkodlare!

Det är 1988 och två nya figurer dyker upp i teverutan. Den ena är en smal reporter i senapsgul polotröja, gubbkeps och tjockbottnade glasögon. Han är mesig men godhjärtad. Den andra bär en sliten grå kavaj, har yvigt skägg och svart läderhatt. Han är tjock, gillar starksprit och att puckla på sin lillebrorsa.

Bröderna Angne Jälevik och Svullo chockade svenskarna. Med korta inslag som "världens mest sinnessjukaste man" och "VM i diarré" blottades alla tänkbara tabun. De drev med döva, blinda och alkoholister. Det var ärligt och barnsligt. Upprörande, men roligt. Kanske framför allt, förlösande. Tråkteven var borta. I kioskkön, på fritidsgårdar och i skolan stod ungdomar och apade efter humorparet. ”Ge mig det starkaste du har” eller ”Tjena, din gamla räkodlare”.

Det är i höst 20 år sedan Angne & Svullo första gången visades i SVT. Nyheter24 har pratat med Hans "Angne" Crispin som berättar att de ofta körde runt i en bil, och kom på sketcherna i farten.

– Eller så stannade vi till på ett Cafe, skojade om något och tänkte fan, den här idén gör vi något av. Då gjorde vi det. Det fanns aldrig något manus, det var ren improvisation.

I bilen satt Hans, Micke "Svullo" Dubois, som tyvärr tog sitt liv 2005, deras inspelningsledare Magdalena Marklund och Maud Walther, som spelade morsan.

Skämt och bus fanns där hela tiden. Innan första inspelningen sa Micke till Hans att han aldrig skrattade under en tagning. Det framstod som en seriös replik.

– Men sen visade det sig att han skrattade mest av alla, säger Hans. Men hela den svenska tevepubliken skrattade inte.

– Vi blev anmälda av alla halta och lyttas riksförbund. Vi skämtade ju om det mesta, och det var nytt på den tiden. Idag är det peanuts, men då blev det rabalder.

Varför la ni ner serien?

– Det är en gåta för mig. Vi hade över en miljon tittare men ingen på tevehuset gillade oss. De förstod inte humorn. Du får nästan ringa till någon nöjeschef på tevehuset och kolla med dem, säger Hans Crispin till Nyheter24.

Kolla på fem roliga Angne & Svullo

Angne och Svullo

Svullo bowlar

Svullo kör rullstolsidrott

Angne och Svullo i videobutiken

Svullo som det mänskliga tjuvalarmet

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.