Felix Herngren
Felix Herngrens program har anmälts till Granskningsnämden. - Foto: Jonas Ekströmer/TT Bild, TV4. Bilden är ett montage.

Felix Herngrens program anmält: "Be om ursäkt"

Solsidan, Bonusfamiljen, Masked Singer och Vuxna människor. Ja, Felix Herngren kan rada upp succé efter succé. Men nu har ett av hans nya TV4-program anmälts till Granskningsnämnden. "Ett rent påhitt", skriver en upprörd tittare i sin anmälan.


I Frankrike och Belgien är rörelsen klassad som en sekt. Vi pratar om Raëlism, en tro som grundades på 1970-talet av fransosen Claude Vorilhon – som nu går under namnet Raël.

Det var under en promenad den 13 december 1973 som Claude träffade på ett silverfärgat tefat. Ut steg en utomjording som berättade att dennes folk som kallas för Elohim var de som skapade människorna i ett labb för 25 000 år sedan. 

Claude Vorilhon menar att en utomjording har bett honom sprida budskapet på jorden. Bildkälla: TV4

Det här är Raëlism – grundades av Claude Vorilhon

Utomjordingen sa även till Claude att han nu skulle bli profet och sprida budskapet. Sagt och gjort. Idag är Claude Vorilhon ledare för raëlerna, en rörelse som uppskattas ha kring 50 000 anhängare världen över.

Den som kallar sig för raël tycker bland annat att människan borde klonas, och att det ska krävas ett visst IQ för att få rösta.

Raëlerna tror även att utomjordingarna gärna vill återvända till jorden – men för att ha någonstans att vistas behöver Raëlerna helt enkelt bygga en ambassad åt dom. Och det börjar bli lite bråttom. Elohims planerar att komma till jorden år 2035.

I den nya Netflix-dokumentären Raël: The Alien Prophet så intervjuas både före detta och nuvarande medlemmar, och under fyra avsnitt får tittarna lära känna Raëlerna på djupet. 

Om 11 år är utomjordingarna här, tror Raëlerna. Då måste de ha någonstans att bo. Därför vill de bygga en stor ambassad så utomjordingarna kan känna sig välkomna. Bildkälla: TV4

Felix Herngren aktuell med UFO-mysteriet på TV4

Men det är inte bara i Netflix-dokumentären som Raëlerna nu uppmärksammas. I Felix Herngrens mini-serie UFO-mysteriet på TV4 så bekantar sig Felix mer med oförklarliga fenomen och UFO-världen. 

Vid sin sida har Felix den pensionerade journalisten Clas Svahn som är ordförande i Riksorganisationen UFO-Sverige. Att det bara skulle vara foliehattar som tror på UFO:n är något som Svahn avfärdar. I en intervju med Svenska Dagbladet berättade han mer om de som ringer in till organisationen.

– Jag blir superintresserad av dem. Många av dem som hör av sig till oss är oroväckande friska och krya, trots allt. De kan ju vara med om saker som vi i dag inte riktigt förstår – och det är det jag vill förstå, sa Clas till tidningen.

Clas Svahn är däremot av åsikten att raëlerna, vars symbol består av en kombinerad Davidsstjärna och ett hakkors, är en sekt. Även Herngren insunierar under ett kort segment i UFO-mysteriet att det skulle röra sig om en sekt. 

Felix Herngren säger att medlemmarna ska ge ledaren pengar. Bildkälla: TV4
Felix Herngrens ord om raëlerna i TV4:s UFO-mysteriet. – Det brukar vara så när man håller på med sekter, säger Herngren om att medlemmarna ska ge ledaren pengar. Bildkälla: TV4
Felix Herngren möter gruppens USA-chef. Bildkälla: TV4

UFO-mysteriet anmält till Granskningsnämnden

I det fjärde avsnittet av UFO-mysteriet säger Herngren att raëlerna inte tillåts att äga något.

Ett påstående som är direkt felaktigt, menar en tittare som såg rött av inslaget och nu har anmält programmet till Granskningsnämnden. Personen som har anmält är själv anhängare till raëlerna.

"Att man som medlem inte skulle få ha några ägodelar är dock ett rent påhitt. Det är dessutom ett absurt påstående, då det i praktiken är omöjligt i dagens samhälle att inte ha några ägodelar och bara det faktumet borde ha fått seriens producent att reagera och dubbelkolla uppgiften", skriver personen och kallar inslaget för "högst ohederig och vilseledande journalistik".

Felix Herngren säger i en voiceover att anhängarna inte får äga någonting. Bildkälla: TV4

Anmälaren skriver vidare:

"TV4 använder också ordet sekt, vilket har en negativ association och bidrar till att svartmåla den Raeliska rörelsen och dess anhängare, vilket i sin tur får konsekvenser för enskilda personer i deras liv så väl privat som professionellt".

En känga till Felix Herngren delas sedan ut i anmälan till Granskningsnämnden.

"I inslaget slingrar sig dock Herngren genom att framföra sekt-stämpeln via hänvisning till att det är Clas Svahn som anser det. Frågan är hur det skulle ha tagits emot om samma metod hade använts mot en annan organisation, religion eller folkgrupp? Sammanfattningsvis, så anser jag att TV4 ska komma med rättelse på lämpligt sätt, samt be om ursäkt, för att ha spridit den felaktiga uppgiften att medlemmar i Raeliska rörelsen inte får ha några ägodelar".

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!