Se Christina Lindbergs guldkorn

Nyheter24 har tagit reda på hur Christina blev Sveriges mesta utvikningsflicka.


CHRISTINA LINDBERG. Är du ung kanske det inte ringer någon klocka. Men fråga din far - han vet, och kan berätta. Hon är Sveriges kändaste pinuppa, och i dag fyller hon år. Nyheter24 har frågat hur det gick till när karriären tog fart.

Tryck på pilarna ovan för fler bilder.

En flicka på rätt plats, vid rätt tid och kanske viktigast – med rätt utseende. Den klassiska modellupptäckten följer en simpel lag - dessa tre parametrar måste mötas. 1968 hände det för första gången för den då 17-åriga göteborgskan Christina Lindberg. En tidningsfotograf fick syn på henne, en dag på Skrea strand vid Falkenberg.

–Mamma hade hyrt en liten badstuga till mig, mina två syskon och vår katt. En dag när jag satt på stranden kom en fotograf fram och presenterade sig. Han sa att han jobbade för en tidning och frågade om han fick plåta mig. Så jag sa ja, berättar Christina.

Flera svenska dagstidningar publicerade då bilder på pinuppor, på samma sätt som brittiska tabloiden The Sun gör i dag. I alla fall, för Christinas del blev ett tidningsutvik snabbt några stycken. Men därefter hände inte så mycket mer. Tills en kväll på ett ”sunkigt” diskotek i Göteborg.

Från utvikningstjej till skådespelerska

Nordstan i Göteborg hade ett eldorado av klubbar på den tiden och många brittiska band spelade där. Christina besökte ofta diskoteken.

– En kväll var jag ute och dansade i en mörk och rökig industrilokal, ett sånt där ställe som ingen brandmyndighet skulle godkänna i dag, säger Christina. Just den kvällen var den ökända flickfotografen Siwer Ohlsson på samma plats. Han såg mig och klev fram till mig på dansgolvet.

Siwer var då knuten till FIB-aktuellt och fotade ett temareportage med Göteborgstjejer. Han plåtade Christina, som vann tävlingen och prydde nästa omslag. För varje utvik hon gjorde i ”Fibban” fick hon 500 kronor. Inte så mycket, men desto bättre marknadsföring. Varje nummer hade nämligen en upplaga på mellan 300 – 400 000 tusen exemplar i början på 1970-talet, så det kanske inte var så konstigt att just en tidning skulle hamna i händerna på rätt person. I det här fallet producenten och författaren Bengt Forslund. Då var han igång att producera en ny film - Rötmånad. Regissören Janne Halldoff hade egentligen redan hittat tjejen som skulle spela huvudrollen, men Bengt fick honom att tänka om.

–Han ringde och bad mig komma upp och provfilma. Och han bestämde sig snabbt för att han ville ha mig med. Filmen skulle säljas utomlands och jag hade rätt exportattribut, säger Christina.

Dejtade Kungen

Måndagen den 30:e november var det premiär på biograf Spegeln på Birger Jarlsgatan i Stockholm. Det var stort och det fanns mycket förväntan. Janne Halldoff var ju i paritet med Bo Viderberg. Carl-Gustaf Lindstedt och Ulla Sjöstedt var bra skådisar. Hela gänget gick till premiären tillsammans och det var många som ville åt stjärnglansen.

–Jag kommer ihåg att Alice Timander och Henning Sjöström tryckte ner sig där jag satt. Det var ju mot mig som kamerorna riktades. Det var då jag märkte att jag blivit riktigt känd, säger Christina.

Efterfesten, precis som alla fester, hölls på klassiska Alexandra på Biblioteksgatan. Det var dit dåtidens alla höjdare gick. Tommy Berggren, Ulf Brunnberg. Sven-Bertil Taube och folk med pengar. Där var även kronprins Carl Gustaf, vår nuvarande kung, stamgäst. Christina lärde känna honom och hans Östermalmsgäng. Hon till och med dejtade honom. Men Christina påpekar att det var ett förhållande inom citationstecken.

–Det var ju många tjejer runt kungen, och jag var en utav dem då. Vi åkte runt och träffade hans vänner på slott och herrgårdar. Jag var på någon fest på slottet. Men det hela var en kort historia, säger Christina.

Det var mest i England som tidningarna skrev om henne och kungen. Britterna har alltid haft ett starkt förhållande till sitt kungahus. Att de även intresserade sig för den svenska kronprinsen lärde sig Christina i samband med att hon lanserade filmen Rötmånad utomlands.

Att resa och jobba utanför Sverige blev en vana för Christina, som snabbt blev en populär utvikningsbrud. Från 1970 och fram till i dag har Christina medverkat i över 20 långfilmer och jobbat i länder som Tyskland, Frankrike, Japan och USA. Christina utbildade sig också till journalist och har skrivit reportage sedan 30-årsåldern. Hon arbetar i dag som redaktör och ansvarig utgivare till Flygrevyn.

Håll ögonen öppna nästa vinter. Då har Ingen kom ner premiär. En kortfilm där Christina spelar en liten roll.

Det är nu 40 år sedan de första bilderna togs på stranden. Ångrar du att du ställde upp?

–Nej, verkligen inte. Först har jag inte gjort något som jag inte fortfarande kan stå för. Sedan har det berikat mitt liv så mycket, och gör det fortfarande. Intresset för den svenska synden har blivit stort utomlands. I april ska jag åka över till en filmmässa i USA. Och nästa höst åker jag till Spanien och är med i juryn på en annan filmfestival. Det har skapats en kult som bara växer, säger Christina till Nyheter24.

Du fyller 58 år i dag den 6:e december. Hur ska du fira din födelsedag?

–Det brukar bli lugnare nu för tiden. Men jag och en väninna ska faktiskt gå på lokal i stan, säger Christina till Nyheter24.

Grattis önskar Nyheter24. Nedan har vi listat tre favoriter med Christina Lindberg.

RÖTMÅNAD (1970)

Rötmånad är Christina Lindbergs första film och definitivt en svensk klassiker i skärgårdsmiljö. Hon spelar Anna Bella, dotter till Frisörmästare Assar Gustafsson vars hustru Sally en dag återvänder efter fem års frånvaro. Hon förvandlar badhuset till en drive in-bordell, Assar till en kypare och Anna Bella sätter hon i sin egen kokottskola. Assar, spelad av Carl-Gustaf Lindstedt, försöker sakta men säkert rädda sin haltande manlighet.

ANITA - UR EN TONÅRSFLICKAS DAGBOK (1973)

Christinas 15:e film. Anita handlar om hur en kärlekslös uppfostran kan leda till nymfomani. Anita är på ständig jakt efter nya partners. Bara en vägrar att ligga med henne, Erik, spelad av en ung Stellan Skarsgård. Han är psykologistudent och blir intresserad av henne som person och som fenomen.

THRILLER - EN GRYM FILM (1974)

Råa bilder, höghastighetskamera, totalförbud, massor av versioner och Quentin Tarantino.

Thriller ansågs vara den råaste filmen som gjorts i Sverige när den kom. Enligt regissören Bo A Vibenius handlar den om "hur våld påverkar och förändrar människor". Christina Lindberg spelar en tjej som blir utsatt för övergrepp och sedan hämnas genom att döda andra. Filmen sågades av den svenska biopubliken och stoppades av censuren efter att den gått på bio en vecka.

Men amerikanerna gillade den. Inte minst Quentin Tarantino som tycker att det är en av de bästa och grymmaste filmerna som gjorts. Han har aldrig försökt dölja att Kill Bill-filmerna är inspirerade av Thriller, snarare tvärtom.

–Jag älskar Christina Lindberg och det är definitivt henne som Daryl Hannahs karaktär är baserd på. I nästa film kommer hon att vara svartklädd. Precis som i Thriller kommer hon också att ha svart ögonbindel. Den filmen är den grymmaste av alla grymma filmer, sa Quentin i en intervju med japattack 2004.

För att visa sin uppskattning bjöd han över Christina och klubb Super8 2006. Anledningen var att hans kompis ville visa hennes filmer på en "svenska synden"-filmfestival på Hollwood Boulevard. Och när inte Svenska Filminstitutet kunde betala bjöd Quentin dem på både mat, resa och boende - all inclusive i en vecka. Ingen snåljåp där inte.

Skrivet av:

Relaterat
Tarantino gör tredje Kill Bill
Quentin: Jag och Uma Thurman är redo att jobba ihop igen.
Nyheter24 utnämner årets kvinnor
På självaste Internationella kvinnodagen utser Nyheter24 våra egna favoriter bland Sveriges kvinnor som berört mest.
Mitt liv som hund får uppföljare
24 år senare får den svenska filmsuccén en uppföljare.
Nyheter24 testar brun-utan-sol
Skippa solarierna. Få en snygg bränna med naturliga produkter.
JK vill avskaffa filmcensuren
Vill dock kriminalisera olaga våldsskildring av sexuell art.
Silikonet flödar i krisens kölvatten
Svenska tjejer dissar lågkonjunkturen.
Marisa Tomei strippar i ny film
Den sexiga skådespelerskan låter kläderna falla i sin senaste rulle.
Bettie Page avliden
Ex-pinuppan Bettie Page har avlidit.
Terminator 5 på gång
Fighten mellan människa och maskin fortsätter.
Hon gör gympa – topless
Är man vig så är man.
Marylin Monroe-hormon hittad
Hormonet ger kvinnan den eftertraktade timglasformen.
Beth Dittos kurviga tidningsutvik
Hon är den sexigaste och coolate rockstjärnan. Här är hennes omslag
Senaste nytt

Hon får pris för Årets bok

1 timme sedan

Joshua Cohen: Jude är ett ord utan betydelse

1 timme sedan
Han fick idén av den legendariske litteraturvetaren Harold Bloom. Joshua Cohens karaktärsmord på familjen Netanyahu har kallats genialiskt och tilldelats Pulitzerpriset – men också använts av Israels premiärminister i en förtalsrättegång.

Orphei Drängar sjunger på Peter Gabriel-album

2 timmar sedan
Peter Gabriels nya skiva innehåller sång av Uppsalakören Orphei Drängar.

Anna Book svarar på frågan alla undrar om hennes bilder

2 timmar sedan
Att Anna Book använder filter på sina bilder då och då har provocerat en del av hennes följare i åratal – och det var även den bakomliggande orsaken till att Pernilla Wahlgren gick till attack mot Anna Book och inledde det infekterade "filterbråket".

Fråga doktorn-profilen om känslostormen i studion: "Svårt att hålla tillbaka tårarna"

2 timmar sedan
I "Fråga doktorn" får tittarna ta del av allt från medicinsk vägledning till starka människoöden. Nu berättar programledaren Sofia Rågenklint om mötet som nästan fick henne att brista ut i gråt studion. – Det var svårt att hålla tillbaka tårarna, säger hon till Nyheter24.

Morgan Alling om sin tuffa uppväxt: "De slog mig"

2 timmar sedan
Morgan Alling är en skådespelare och känd tv-profil. Här får du veta allt du undrat om honom: fru, barn, längd och tuffa uppväxten.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.