- Foto: Gorm Kallestad / Scanpix NORGE

Eurovision Song Contest: galenskap, depression och fiolonani

Finns det någon som är sämre än den sämsta? Faller någon? Vem missar tonen?


Två timmar av totalt schlagervansinne väntar. Semifinal ett anses otroligt svag på förhand.

Vad finns det egentligen att se fram emot. Jo, både ett och annat.

Lite skrattretande att Grekland tippas som favorit, men Giorgios med vänner är faktiskt riktigt dåliga.

Sen har vi ett koppel med öststatsländer som brukar överraska - negativt. Man tror att man sett allt tills de tar över scenen.

Hoppas vi på Makedonien, Albanien eller Ryssland?

21.01 Christine Meltzer sa efter en minut att semifinalen är "lite svag", vilket är SVT-språk för totalt-urdålig-gå-hem-och-lägg-dig. Bara så ni vet.

21.04 Nu är galenskapen igång. Programledare som hackar ur sig dåligt inövade repliker. Allt som vanligt, alltså.

21.05 Ahhh, första programledarskämtet. Katastrof. Som vanligt alltså.

21.06 Moldavien först ut. Galenskap. Nu kör vi.

21.10. Ryssland ger svar på tal varför vi har något som kallas Rysskräcken. brrr...

21.13 Estland. Imponerande. Verkligen. Pianokillen rockar fett. Sångarens danssteg en klassiker.

21.17. Slovakien. Schlager när den är som bäst. Ett språk som tre människor förstår, dålig sång, melodi. Budskapet är solklart - rösta inte på oss (vi vinner ändå).

21.20. Finland. Skälet till varför Eurovision Song Contest finns till. Vulgärt. Etno. Fullkomligt obegripligt. De blandar Brandsta city släckers-klappen med Carola-vind. Spännande. Kan räcka hela vägen till nödutgången. Om de har tur.

21.24 Vem skriver egentligen manus för programledarna? Någon som känner någon som känner någon som haft något att göra med ett schlagermanus?

21.26 Lettland. Favorit. Nu förstår ni hur mycket den här tävlingen kommer att lyfta. Låttexten "What for are we living?" borde ändras till "what for are we watching?".

21.30 Serbien. Frisyren som chockat Oslo. Låten som skadar – världen.

21.34 Bosnien. Någon har lagt sig till med ett amerikansk uttal. Lite sådär häftigt, coolt. Känns helt fel - vad hände med tävlingen där alla har konstigt uttal och intonation?

21.38 Polen. Herregud. Vad hände? Okej för att det är landsorg sedan presidenten dog men att depressionen var så här djup kunde jag inte ana.

21.41 The Greeeeenroom. Programledarna försöker skapa något som inte finns. Spänning. Nervositet.

21.43 Belgien Landet satsar uppenbarligen på den lokala varianten av John Mayer. fast belgaren saknar allt som amerikanen har: karisma, utstrålningen och en förmåga att blunda med ögonen och se trovärdigt ut. Löjligt, urtråkigt och patetiskt. 

21.48 Malta.  Klart avantgarde med rött hår. Förmodligen värvad på någon karaoke-bar på kanarieholmarna. Nästa. NU.

21.51 Albanien Äntligen! Tillbaka där vi ska vara. Läskig tjej med dåligt uttal, katastrofkör, usel låt och fiolonani. Härligt. 0 poäng.

21.56. Grekland. Giorgios med vänner överraskar...ingen. Att krislandet aldrig haft någon musiksmak är inget nytt. Någon som kan buda över lyckopiller? Börjar bli tungt nu.

21.59 Portugal. Tror ni inte landet skulle tjäna på att skicka Cristiano Ronaldo till scenen. Allt måste vara bättre än detta. 12 poäng?

22.03. Okej, nu har vi kört i över en timme. Börjar få utslag på kroppen, svårt med andningen och tappar hår. Men vad gör man inte för Eurovision Song Contest?

22.05 Makedonien. Något säger mig att jävligt hårda killar i glasögon inte borde finnas. Häftigt med elgitarr, men vore ju kul om han kunde spela också.

22.10 Vitryssland featuring Robban Wells. Ingen vet varför, men där är han. Gubben i lådan. Men kunde han inte sagt att låten är ett sömnpiller. We are like butterflies. Fyndigt värre.

22.12 Island Synd att vulkanen ingen kan stava till somnade in. För den här låten borde begravas i askan. Sångerskan också. Upptempolåt i operaklänning, kortslutning. Booooring.

22.16 Tidernas svagaste semifinal någonsin överraskade ingen. Bidragen var precis så dåliga som vi trodde. Nu väntar vi med spänning på semifinal två, som sänds på torsdag. Då kommer också flera favoriter att starta.

22.20 Nu slutar uppdateringen. Resultat från semifinalen kommer upp på hemsidan efter omröstningen är avslutad.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Här syns Carolas ex Jimmy med tv-stjärnan: "Puman är här"

idag 15:42

Carina Berg oigenkännlig på nya bilderna: "Jag behöver hjälp nu"

idag 14:55
​Carina Berg har gjort en drastisk förändring med sitt utseende. Förgäves försökte Carolina Gynning stoppa henne – men Carina lyssnade inte. – Det var modigt. Du var modig som gjorde det, säger Carolina Gynning till Carina.

Realityprofil åtalas – slog barnen blodiga med stekspade

idag 14:12
​En svensk realityprofil åtalas nu, misstänkt för att ha misshandlat sina barn under flera års tid. I samtal med socialtjänsten har barnen berättat detaljerat om hur de blivit misshandlade med bland annat en stekspade i metall och slagna med en fjärrkontroll.

Efva Attling och Eva Dahlgren släpper låt ihop

idag 13:24
För första gången på 43 år släpper Efva Attling en låt – tillsammans med sin fru Eva Dahlgren. "Remember summer breeze" är skriven av dem båda och beskrivs som en sommarsång med 70-talskänsla.

Harvard tar bort bok med människoskinn

idag 13:06
Harvards universitetsbibliotek har bestämt sig för att ta bort omslaget på en bok som länge varit omstridd – eftersom pärmen är gjord av en människas hud, skriver New York Times. 1800-talsboken av Arsène Houssaye handlar om människans själ, och har titeln “Des destinées de l’ame".

Malin Ullgren: Otrohet är överdrivet laddat

idag 12:02
Hon skrev essäer om otrohetsromaner – men började själv skildra en förbjuden relation. Efter över 20 år som kritiker romandebuterar Malin Ullgren om jakten på en förhöjd livskänsla, som går via både litteraturen och lusten.