I Fenomen, där bland annat Claes Åkesson är programledare (t. h.) visar Uri Geller upp sina förmågor.
1 av 3
I Fenomen, där bland annat Claes Åkesson är programledare (t. h.) visar Uri Geller upp sina förmågor. - Foto: Leif R Jansson / SCANPIX
Men finns verkligen förmågorna på riktigt?
2 av 3
Men finns verkligen förmågorna på riktigt? - Foto: FREDRIK SANDBERG / SCANPIX
Det gör de inte, hävdar John Houdi, trollkarl.
3 av 3
Det gör de inte, hävdar John Houdi, trollkarl. - Foto: Nils Petter Nilsson/SCANPIX

VIDEO: Så lurar Kanal 5 svenska folket

I kväll visar Kanal 5 det första avsnittet av storsatsningen Fenomen. Men är det verkligen fenomen som visas upp i programmet?


I Fenomen tävlar svenska mentalister med spektakulära och avancerade nummer för att imponera på världsberömde illusionisten Uri Geller.

Tanken är att mentalisterna utför sina trick och visar upp sina förmågor inför en kritiskt granskande Uri Geller som vägleder och kommenterar deltagarnas insatser. Han kommer också att ha ett solo-inslag i varje program där han visar sina egna trick.

Men är Uri Gellers trick verkligen äkta? Det råder det delade meningar om. En känd kritiker mot Uri är trollkarlen John Houdi.

– Jag brukar kalla honom för Lurig Geller, säger han till Nyheter24.

John Houdi ser på Uri som en charlatan, det vill säga en person som för sin egen vinning utger sig för att vara något som han eller hon inte är.

– Han skor sig på andra människors tro att det finns paranormala fenomen. När han gör enkla trolleritrick påstår han att det är fenomen, vilket det inte är.

– Man får ljuga om mycket, men någonstans finns det en gräns när man går över till sådant här, säger John Houdi.

Men på Kanal 5 är man inte bekymrad.

– Jag kan inte bedöma vetenskapligheten i vare sig John Houdis trolleriverksamhet eller i hans kritik. Men programmet Fenomen är ett stort underhållningsprogram för hela familjen. Och det är fascinerande, spännande och roligt att titta på, säger Dan Panas, presschef på Kanal 5, till Nyheter24.

Men att lära ut att man kan böja skedar med tankekraft, fast det finns bevis för att allting är bluff - har inte ni som kanal ett större ansvar?

– Vi tycker att Uri är en fantastisk underhållare. Han har fascinerat världen i fyra decennier. Han har varit en gäckande gåta, utan tvekan är det fascinerande.

John Houdi är mer oroad. Han menar på att man faktiskt ljuger och intalar människor någonting som är osanning.

– Det innebär ju att barn lär sig att man kan böja en sked med mental tankekraft och då är det ju trist, säger John Houdi.

Dan Panas bemöter kritiken med ett exempel från sina egna barn.

– Mina barn tycker att det är superfascinerande med Uri. De undrar hur han bär sig åt och hur han får saker att fungera.

Här motbevisar James Randi, amerikansk illusionist, Uri Geller.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!