Tisdag 30 Nov
Stockholm

Nya South Park: "Genialisk satir"

"Assburger" i nya säsongen av South Park.
"Assburger" i nya säsongen av South Park. Foto:

RECENSION. Den 13 november sänder Comedy Central nya avsnitt av "South Park" - och Nyheter24:s Björn Ehrnberg är nära på lyrisk.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

I mångt och mycket blir recensioner av South Park rätt bajsnödiga, på gränsen till överflödiga. Recensionerna blir aldrig så bra som programmen själva (vilket måste ses som årets understatement?)

Det som egentligt krävs är oftast bara en kort beskrivning av vad Matt Stone och Trey Parkers senaste påhitt ska handla om, en liten kort introduktion till kvällens jubelidiots uppslag och "viola".

Till det förmodligen mest kända avsnittet "Up the Down Steriod" räckte det med ett snabbt konstaterande. Ji-Ji-Jimmy knaprade ryssfemmor och Eric Cartman skulle utbilda sig till förståndshandikappad idrottsman - det var allt som krävdes för att locka undertecknad.  Det var allt som krävdes för att jag själv skulle förstå att morgondagen skulle uppenbara sig med kraftig träningsverk i diafragman.

Än lättare har denna process blivit sedan introduktionen av Randy Marsh, som en av huvudkaraktärerna. 

Randy, en avspegling av det vuxna samhället, hade i ett avsnitt endast tid att utföra fyra ärenden framför sin PC. Han berättade tryggt för sin fru att han skulle läsa nyheterna, mejla, kolla schemat och betala räkningar. Hon svarade än tryggare att Randy bara fick avsluta ett av dessa ärenden innan hon "pulled the plugg".

Randy, en karikatyr av den moderna XY-kombinationen med total avsaknad hämningar och eftertanke, googlade "chinese twins". 

Vad som följde var en dystopisk historia om mänskligheten utan tillgång till internet. Kommentarer överflödiga.

I dagarna släpper Comedy Central två nya avsnitt vad Stone och Parkers mästerverk. Episod 15.08 behandlar Cartmans fullständigt briljanta idé för att råda bukt på sin Asperberger, genom en operation i sitt anus. 

Det andra är en fullskalig attack på det amerikanska samhällets förfall. Hur går duon tillväga? 

De vänder på mexikanernas invandring till landet, en konsekvens som innebär att ingen längre vill jobba med skityrkena på den amerikanska sidan. Med Eric Cartman som en av volontärerna för att stoppa massutvandringen tillbaka till Mexiko visar sig tjockisen från sin bästa sida. 

Vad som följer är en genialisk satir. Precis som vid vant oss vid gällande serien som är bättre än The Simpsons.

Och som bevis för min tes kräver jag endast att ni; "Respect My Authoritah!"

Kommentera
Kopiera länk
Dela