Lisa Carlehed spelar huvudrollen Kristina från Duvemåla i nyinspelningen av Utvandrarna
Lisa Carlehed spelar huvudrollen Kristina från Duvemåla i nyinspelningen av Utvandrarna - Foto: Pontus Lundahl/Björn Larsson Rosvall/TT

Lisa Carlehed spelar Kristina i storfilmen Utvandrarna: "På tiden"

Rollen blev till guld – för Lisa Carlehed. Efter allt motstånd från den svenska branschen knep hon huvudrollen som Kristina från Duvemåla i storfilmen "Utvandrarna".
– Jag har kommit för att stanna. Nu kan ingen hålla mig ute längre, säger hon.


Kristina från Duvemåla är ensam i en liten stuga mitt ute i skogen i Minnesota. Vattnet har gått, hon blöder, har ont och barnet vrider sig ur livmodern. Tajmningen är inte den bästa. Men barnet gör som barn brukar – kommer oavsett. 

Kameran dyker in under Kristinas kjol och jajamän, där kommer en skrynklig, gråblå bebis samtidigt som Kristina svimmar. 

– Den där förlossningsscenen är det sjukaste jag varit med om. Vi hade bara en tagning för det var så mycket som skulle riggas med magen. Vattnet skulle ut där, och bebisen skulle ut där. Det var så många tekniska faktorer som gjorde att det lätt hade kunnat gå åt pipsvängen. Men det gick bra, säger Lisa Carlehed.

Att den krystande Kristina spelas av just Lisa Carlehed – för den svenska publiken en helt okänd person – hade skådespelaren gett sig sjutton på, redan på första audition.

– Det ska man inte underskatta, det där mentala. Det är starkt, säger hon.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Lisa Carlehed spelar Kristina från Duvemåla

Helt givet var det kanske ändå inte, trots att hon är svensk och har ägnat sig åt skådespeleri under hela sitt yrkesliv. Men en teaterutbildning i Danmark, som man betalar för, gjorde det omöjligt att jobba i Sverige, säger Lisa Carlehed.

– Jag har blivit så motarbetad i Sverige, det har varit riktigt illa. Jag har blivit sedd ner på för att jag inte har gått en svensk scenskoleutbildning. Ingen ville ta i en med tång, säger hon och fortsätter:

– Och det blir ju svårt att visa vad man går för om man inte får chansen. Så jag fick bli kvar i Danmark, där fick jag i alla fall jobba och vara med i skådespelarförbundet.

Hon skrattar till.

– Ja, nu kommer bitterheten här.

Lisa Carlehed i Utvandrarna: "Här för att stanna"

Lisa Carlehed säger att hon aldrig har accepterat tanken på att ge upp planerna på en karriär i Sverige. Med Kristina på cv:t ser förutsättningarna plötsligt annorlunda ut och hon ska spela in en romantisk komedi redan i vår.

– Jag får tacka Erik (Poppe, regissören, reds anm). Det är fantastiskt att få sparka in dörren med den här rollen. Det är verkligen på tiden och nu är jag här för att stanna.

Utvandrarna nominerad i Gulbaggegalan

Hur publiken ska ta emot detta nationalepos i ny kostym återstår att se, men Guldbaggejuryn har redan sagt sitt. Filmen är nominerad till bland annat bästa film – och Lisa Carlehed är nominerad i kategorin bästa kvinnliga huvudroll.

Foto: Björn Rosvall Larsson/TT
Foto: Björn Rosvall Larsson/TT

I nya "Utvandrarna" är det Kristinas resa, den bokstavliga och den inre, som är filmens huvudfokus.

Lisa Carlehed tar en klunk av sitt te i ett ombonat intervjurum, långt ifrån blodiga trasor, svält och språkförbistring, allt det som drabbar hennes hårt prövade rollfigur.

– Hon blir så bombarderad av olika saker under resans gång. Det har varit så kul att få porträttera hennes lilla själ som ska få uppleva så mycket. Det går inte att relatera till vad de gick igenom som nutida, privilegierad person. De här människorna har aldrig sett ett hav, de vet inte vad USA är när de åker.

Nyinspelning av Utvandrarna - baserad på Vilhelm Moberg-böckerna

”Utvandrarna” går upp på svenska biografer på juldagen. Filmen bygger förstås på Vilhelm Moberg-böckerna om Karl Oskar och Kristina som utvandrade till Amerika i mitten av 1800-talet. Jan Troell filmade historien i "Utvandrarna" (1971) och "Nybyggarna" (1972) med Max von Sydow och Liv Ullmann.

TT: Vem är din Kristina?

– Hon har ett stort hjärta och kämpar och gör allt för sin familj. Hon älskar verkligen sin Karl Oskar. I de gamla porträtten har Kristinas gudstro varit en stor del av berättelsen. Men vi har valt att fokusera på att hon tappar bort sig själv, snarare än sin tro. Regissören tyckte att det var mer intressant för en nutida publik.

Casten av Utvandrarna på filmens galapremiär. Foto: Claudio Bresciani/TT

Lisa Carlehed: "Tittade snett på oss"

"Utvandrarna" är ett omtalat filmprojekt, med en med svenska mått mätt gigantisk budget på över 100 miljoner kronor. Inledningsvis var tanken att Daniel Espinosa ("Snabba cash") skulle ha regisserat men Hollywood-engagemang gjorde att han fick lämna över registolen till den norske regissören Erik Poppe ("Utøya 22 juli").

I rollerna syns förutom Lisa Carlehed även Gustaf Skarsgård som Karl Oskar, Sofia Helin som Judit och sångerskan Tove Lo som Ulrika.

TT: Vad hoppas du att publiken ska ta med sig av den här filmupplevelsen?

– Jag hoppas att man kan se på invandrare med en mer nyanserad blick. Vi svenskar är dåtidens invandrare. Det är svårt att tänka så men vi har gjort den där resan vi också och folk tittade snett på oss när vi klev av båtarna i New York.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Jill Johnson släpper ny countrysingel

1 timme sedan

"Happy Valley"-skaparen bakom nytt Disney-äventyr

1 timme sedan
Sally Wainwright står bakom hyllade tv-serier som ”Happy Valley” och ”Gentleman Jack”. Nu är hon aktuell med äventyrsserien ”Renegade Nell” – berättelsen om hur en flicka i 1700-talets England blir stråtrövare. Huvudrollen spelas av 21-åriga Louisa Harland.

Dolly Parton kryddar Beyoncés nya

idag 04:30
Countrylegendarerna Dolly Parton och Willie Nelson ger Beyoncés nya album "Cowboy Carter" extra Westernkrydda genom talade intron till några låtar. I Partons fall en kort prata före covern på hennes egen evergreen "Jolene".

Kanonvinsten: Så mycket såldes Zoe Fay Brown sin lägenhet för

igår 23:12
I slutet på mars sålde Zoe Fay Brown sin lägenhet på Södermalm i Stockholm. Här får ni veta vad slutpriset landade på.

"Oppenheimer"-paret adlas efter succén

igår 21:32
Regissören Christopher Nolan och filmproducenten Emma Thomas tilldelas hederstitlar för sina bidrag inom filmindustrin och får nu tituleras Sir respektive Dame.

Här syns Carolas ex Jimmy med tv-stjärnan: "Puman är här"

igår 15:42
Carola Häggkvists ex-pojkvän Jimmy Källqvist såg ut att ha det trevligt med den kända tv-stjärnan...Se bilderna här på Nyheter24.