H&M:s vd tjänar över 1,5 miljon – i månaden
H&M:s vd tjänar över 1,5 miljon – i månaden - Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/Christine Olsson/TT/SvD

Miljonregn över H&M:s vd Helena Helmersson – här är hennes sjuka lön

Vd för H&M, som varit i blåsväder de senaste veckorna, är Helena Helmersson, 50. Förra året drog hon in ett mångmiljonbelopp, enligt uppgifter som Nyheter24 tagit del av. Här är hennes lyxiga lön.


Aftonbladets granskningar av H&M:s butiksinsamlingar har kunnat visa hur plagg, som påstås ha återvunnits eller återanvänts, istället skickats till några av de värsta dumpningsplatserna i världen. I de drabbade länderna utgör exporten av textiler en miljökatastrof.

H&M:s vd Helena Helmersson, 50, bemötte kritiken mot modejätten i TV4:s Nyhetsmorgon i söndags, där hon slog tillbaka mot Aftonbladets granskning.

– Det är faktiskt så att inget av de här plaggen har hamnat på soptippen. Vi har ju spårbarhet på de här. Ett plagg har hamnat i Benin, men det har inte hamnat på en soptipp, sa Helmersson i Nyhetsmorgon.

Av aktörerna som sysslar med återvinning av kläder är H&M en av de seriösa spelarna, menar hon:

– Det finns en problematik i de här länderna. Men H&M är en av de seriösa spelarna, där vi har kontroll tillsammans med våra partners. Där kläderna ska återvinnas eller återanvändas.

Helmersson började inom H&M 1997

Helena Helmersson har varit vd för H&M sedan januari 2020, men hon har jobbat inom bolaget sedan 1997. 

Hon har en bakgrund som ekonom och jobbade inom inköp och produktion till en början. Innan hon valdes till vd av styrelsen har hon även innehaft rollen som produktionschef baserad i Hongkong. 

På den egna hemsidan kan man läsa att Helmersson äger 19 070 aktier i H&M Group, som är värda drygt 2,9 miljoner kronor med dagens aktievärde på 154,02 kronor/styck. 

Helena Helmerssons lön – så mycket tjänar H&M-vd:n

Men det stannar verkligen inte där. Enligt uppgifter från Skatteverket som Nyheter24 tagit del av hade Helena Helmersson en fastställd förvärvsinkomst på svindlande 21 760 800 kronor under 2022. 

Fördelat lika på tolv månader gav det henne en månadslön på över 1,8 miljoner. 

HM