Entreprenörerna arbetar förutom med sina egna företag även på Happy Socks och Viaplay.
Entreprenörerna arbetar förutom med sina egna företag även på Happy Socks och Viaplay. - Foto: Stella Pictures och Bertil Enevåg Ericson/TT

Entreprenörerna träffades på flyktingförläggning: "Tror 100 procent på ödet"

Aida Vrazalica och Azra Osmancevics träffades på en flyktingförläggning i Flen som småbarn. I dag är båda framgångsrika entreprenörer.


Under 1990-talets våldsamma Balkankrig tvingades miljontals invånare att fly från sina hem. Två av dem var entreprenörerna Azra Osmancevics och Aida Vrazalica, som bara var fyra och fem år vid den tiden.

De flydde båda med sina mammor och syskon. Slutligen hamnade de på samma flyktingförläggning i Flen. Ingen av familjerna talade svenska men lyckades finna varandra när Azra Osmancevics mamma hörde en annan kvinna tala bosniska med sina barn.

– Hon gick förbi med mig och hörde att hon pratade bosniska med barnen. Det var Aidas mamma med Aida och hennes bror. Så vi träffades på den där parkbänken på flyktingförläggningen i Flen, har Azra Osmancevics sagt till Breakit.

Azra och Aidas familjer flyttade ihop

Mammorna beslöt sig snabbt för att hålla ihop och det slutade med att familjerna flyttade in i samma lägenhet. Efter en tid förflyttades familjerna till en ny flyktingförläggning, men råkade av en slump hamna i samma huslänga i Karlskoga.

– Jag tror 100 procent på ödet, säger Aida Vrazalica till Breakit.

Flickorna har växt upp till att bli framgångsrika entreprenörer och berättar om hur barndomen har präglat deras karriärer. Aida Vrazalica som har grundat A List berättar att hon vill ge möjligheter för andra i samma situation som hon varit i. Hon tar gärna in praktikanter och anställda med utländsk bakgrund som kanske inte får chansen på andra byråer.

Azra Osmancevic, som bland annat startat appen Justic, säger att hon fick med sig ett mänskligt perspektiv hemifrån som även genomsyrar hennes arbete. Hon ser upp till ledare som balanserar egenskapen att vara resultatdriven samtidigt som de är måna om att bygga och vårda relationer.

Entreprenörerna vill bana väg för arbetande mammor

Båda entreprenörerna bor numera i Stockholm med sina familjer. 

– Vi vill båda bana väg för den här typen av kvinna som vill jobba och som vill vara mamma och som vill väldigt mycket, säger Aida Vrazalica.

/
/