18 personer står åtalade för olika typer av insiderbrott.
18 personer står åtalade för olika typer av insiderbrott. - Foto: Pontus Lundahl/TT & Stina Stjernkvist/TT

Åtalade Ica-handlarnas avlyssnade samtal – ord för ord: "Sitter inte ensam i skiten"

Åtalet mot de 18 personer som misstänkts för insiderbrott har inletts. Ett flertal av de åtalade är Ica-handlare och ska ha tjänat miljoner på insidertips. Nyheter24 har tagit del av förundersökningen.


I dag, den 5 september, inleddes rättegången mot de 18 personer som står åtalade misstänkta för insiderbrott genom att ha tjänat tiotals miljoner kronor på aktieaffärer i Ica Gruppen. Utredningen som Ekobrottsmyndigheten bedrivit i ett och ett halvt år har nu visat att flertalet av de åtalade är Ica-handlare.

Därför misstänktes insiderbrott 

Det hela inleddes med att Ica-handlarnas och AMF:s utköpsbud på livsmedelsjätten gjordes offentligt för allmänheten. Dessförinnan steg aktien vilket skapade misstankar om att budet kan ha läckt ut på förhand.

Ett par månader senare, i början av 2022, genomförde Ekobrottsmyndigheten och polisen en razzia mot Ica-handlarnas Förbundskontor.

Nyheter24 har tagit del av det oerhört omfattande förundersökningsprotokoll där flera samtal som Ekobrottsmyndigheten avlyssnat redovisas. I ett av alla samtal, från den 24 februari 2022, diskuteras misstankarna som två av dem fått aning om, efter det att uppgifter från utredningen läckt.

Ica-handlarnas samtal om misstankarna

I samtalet, där vi valt att kalla dem misstänkt 1 och misstänkt 2, framgår en diskussion om de brottsmisstankar man fått nys om. Följande del är ett utdrag ur samtalet som pågick i över 12 minuter.

Misstänkt 1: Blomberg (Ica-handlarnas förbunds-vd, reds. anm.), han bara sade klart att han visste ingenting och det är igen undersökning som är initierad från… från deras sida. För det är väl lite så…

Misstänkt 2: Ja-a.

Misstänkt 1: Det är väl lite så det ska fungera, att dom måste initiera om det finns misstanke om oegentligheter, skulle jag tro.

Misstänkt 2: Ja-a. Jaa.

Misstänkt 1: Så att där är inget sådant initierat, det är ingenting som han hade hört talas om.

Misstänkt 2: Nej. Nehej.

Misstänkt 1: Men om det sker aktieaffärer i samband med att… budet, eh… går till… Vad var det han sade om det? Det gick något brev till förbundet angående förbundsstyrelsen om… om uppköps… alltså… själva budet, tror jag.

Misstänkt 2: Ja-a. Ja-a.

Misstänkt 1: Om det då förekommer aktieaffärer efter det…

Misstänkt 2: Jaa?

Misstänkt 1: … då kan Ekobrottsmyndigheten själv plocka upp och göra… starta en utredning.

Misstänkt 2: Okay.

Misstänkt 1: Så han sade att det, det måste vara… Det måste vara något sådant som är i görningen i så fall.

Misstänkt 2: Jaaa.

Misstänkt 1: Ja.

Misstänkt 2: Efter att det är klart allting då, menar du?

Misstänkt 1: Näe. Nä, efter att förbundsstyrelsen har klubbat och klar… klargjort det s.a.s. själva budet internt.

Misstänkt 2: Jaa?

Misstänkt 1: För det är först därefter som det kan läcka ju.

Misstänkt 2: Ja-a.

Misstänkt 1: Så att det är ju utifrån där att när förbundet har bestämt sig då skickar dom väl någon skrivelse eller någonting sådant där att ”Nu ska vi lägga ett bud”. 

En bit in i samtalet börjar man diskutera aktieaffärerna som gjorts där man även pekar ut att fler än de två införskaffat aktier under samma period.

Misstänkt 1: … alla ICA-handlare som inte sitter i förbundsstyrelsen har i princip försett sig med aktier under denna perioden.

Misstänkt 2: Ja.

Misstänkt 1: Så att…

Misstänkt 2: Det är ju självklart.

Misstänkt 1: Ja!

Misstänkt 2: För att hela branschen pratar om det.

Misstänkt 1: Ja. Så att det…

Misstänkt 2: Ja.

Misstänkt 1: Det är väl den enda… Det är väl den enda… enda, som han sade… eller som jag sade; ”Det är väl den enda trösten att då sitter man inte ensam i skiten, så att då får man ju liksom…”

Misstänkt 2: Ja-a.

Misstänkt 1: Så. Så sa han… Han sade bara… ”Försök glöm”…

Misstänkt 2: Jag tycker det här är jättekonstigt. För att…

Misstänkt 1: Ja.

Misstänkt 2: … det enda skulle ju vara… Alltså dom enda som vet någonting, det är ju dom som sitter i, i, i den styrelsen han sitter i. 

Ica
/