- Foto: ANDERS WIKLUND / TT & Pexels

De vanligaste misstagen på arbetsintervjun – enligt rekryteraren

Vad är det egentligen som man ska se upp för att göra på en arbetsintervju? Nyheter24 har pratat med Rutger Carlheim-Gyllenskiöld, rekryterare på Experis, för att ta reda på vad som gör att du inte får jobbet.
–Det ger intrycket av att personen är oengagerad.


Många har nog varit på en arbetsintervju som inte gått så bra, kanske var du för nervös eller inte riktigt förberedd på frågorna som ställdes. Rutger Carlheim-Gyllenskiöld, rekryterare på Experis, berättar för Nyheter24 vilka saker som du inte vill göra på arbetsintervjun, de kan riskera att du inte får jobbet

Det här ska du inte göra på arbetsintervjun

Först och främst behöver du som ska på arbetsintervju vara påläst och intresserad av rollen som du söker. När du kommer till intervjun så ska du hålla dig till kärnan i frågan när du svarar. Det är nämligen vanligt att vissa pratar för länge eller om helt andra saker. 

Vilka vanliga misstag gör jobbsökande på arbetsintervjun?

– Det är ofta det osagda som spelar en avgörande roll. Det kan exempelvis väcka misstankar om en kandidat inte kan förklara varför han eller hon lämnade sin tidigare arbetsplats, eller inte är ärlig kring sin anställningsstatus, säger Rutger Carlheim-Gyllenskiöld. 

Om du använder egenskaper som driven, nyfiken och noggrann i ditt CV så ska du kunna backa upp dem med exempel. Rekryteraren kan fråga hur dessa egenskaper kan komma till nytta i den roll som du söker.  

– Ett annat exempel är om en kandidat inte kan motivera varför de vill arbeta för en specifik arbetsgivare. Det ger intrycket av att personen är oengagerad och inte har förberett sig ordentligt inför intervjun, säger Rutger Carlheim-Gyllenskiöld. 

Det här ska du göra på arbetsintervjun 

– Var alltid tydlig, engagerad och transparent under en anställningsintervju. Det skapar förtroende och visar att du är seriös. Det är också viktigt att visa att du har investerat tid i att läsa på om företaget och rollen du söker, säger Rutger Carlheim-Gyllenskiöld. 

Arbetslös? Så lyckas du på intervjun – med 3 enkla knep


/
/