Om ditt barn har en diagnos kan du ha rätt till ersättning.
Om ditt barn har en diagnos kan du ha rätt till ersättning. - Foto: Jessica Gow/TT & Maja Suslin/TT

Så mycket pengar kan du ha rätt till – om ditt barn har adhd

Tusentals barn diagnostiseras med npf-diagnoser varje år. Du som förälder kan ha rätt till flera tusen i ersättning från Försäkringskassan i ett så kallat omvårdnadsbidrag.


Antalet barn som diagnostiseras med npf-diagnoser har de senaste åren ökat kraftigt. I slutet av 2022 uppskattade Socialstyrelsen att man räknade med att mellan 5-7 procent av alla barn har adhd. 

Har ditt barn adhd? Då kan du ha rätt till ersättning

De som diagnostiseras med exempelvis adhd har, enligt Socialstyrelsen, ofta svårt med uppmärksamhet och impulskontroll men det finns också individuella skillnader i hur diagnosen kan te sig och hur man påverkas. 

I de fall du som förälder har ett barn med en funktionsnedsättning kan du ha rätt till bidrag från Försäkringskassan. Det så kallade omvårdnadsbidraget är till för föräldrar som behöver vara mer hjälpsam i vardagen, till exempel genom att upprätthålla rutiner och struktur, aktivera barnet, kontrollera kosthållning eller om barnet behöver praktisk hjälp i vardagen med till exempel på- och avklädning, hygien och läxläsning. 

Enligt Försäkringskassan anses tillsyn vara då du som vuxen behöver se till att barnet exempelvis inte rymmer, håller på med farliga saker eller se till att de inte råkar ut för olyckor eller råkar orsaka en. 

Omvårdnadsbidraget – så mycket kan du ha rätt till

Försäkringskassan kategoriserar bidraget i fyra olika nivåer, som är skattepliktiga, där de gör en bedömning om ditt barns totala behov av omvårdnad och tillsyn. I de fall du har flera barn med funktionsnedsättning kan du som förälder vara berättigad ett helt bidrag per barn. 

Bidragsnivåerna för 2023 är:

  • 2 734 kronor per månad (motsvarar en fjärdedels behov)
  • 5 469 kronor per månad (motsvarar ett halvt behov)
  • 8 203 kronor per månad (motsvarar tre fjärdedelars behov)
  • 10 938 kronor per månad (motsvarar ett helt behov)

Två föräldrar kan också vara berättigade att få bidraget. Då är det föräldrarna som bestämmer fördelningen, om inte det görs får man hälften av beloppet var. 

/
/