Basinkomst
Basinkomst – vad är det? - Foto: Pexels/Tima Miroschnichenko och TT/ Fredrik Sandberg

Basinkomst – allt du behöver veta om medborgarlön

Basinkomst – vad är det egentligen för något? Ett omdebatterat politiskt förslag som både diskuteras till höger och vänster. Nyheter24 reder ut vad det innebär!


Debatten kring basinkomstens vara eller icke-vara har fått nytt liv i det senaste året. Coronakrisen har haft en negativ påverkan på ekonomin och flera åtgärder och stödpaket har införts för att dämpa de negativa effekterna. I många länder pågår det diskussioner om att införa tillfällig basinkomst under krisen för att ge människor en ekonomisk trygghet, men vad innebär egentligen basinkomst? 

Vad är basinkomst? 

Basinkomst kan enkelt förklaras med att alla människor ska garanteras en regelbunden inkomst som går att leva på, utan motprestation. Basinkomsten är en grundinkomst som alla medborgare tilldelas och går kanske bäst att jämföras med barnbidraget som automatiskt kommer till alla vårdnadshavare i Sverige. Därför är det också många som kallar basinkomst för medborgarlön istället.

Hur mycket ska basinkomsten vara?

De som förespråkar basinkomst tycker lite olika om hur mycket pengar som basinkomsten ska ligga på. Alla menar att den bör ligga på en nivå som gör det möjligt att leva på den och täcka det nödvändigaste som mat, hyra och utbildning.

Vem vill fortsätta arbeta om man får basinkomst?

Grundtanken med basinkomst är att människan vill arbeta och bidra till samhället – både avlönat och ideellt. Bara för att man får basinkomst så behöver man inte sluta arbeta och lägga sig på soffan direkt. Basinkomst handlar om att ge medborgarna en ekonomisk grundtrygghet som innebär att de själva får välja hur mycket eller lite de vill arbeta och på vilket sätt de vill arbeta. Det är svårt att göra en säker bedömning på hur många som skulle fortsätta att arbeta om de erbjöds en basinkomst också. 

Kritikerna säger att samhället skulle stanna av, medan förespråkarna menar att det skulle gynna tillväxten eftersom fler människor skulle få mer pengar att konsumera för.

Vad finns det för fördelar med basinkomst?

Enligt förespråkare för införandet av basinkomst finns det många fördelar med systemet. Att ha en basinkomst innebär att alla människor har en ekonomisk grundtrygghet som inte är villkorad av myndigheterna eller arbetsmarknaden. En del menar att myndigheter som försäkringskassan, som är en kostsam apparat, skulle kunna läggas ner helt. 

Oavsett vad som händer och vad du väljer att göra så är du garanterad din basinkomst. Ett införande av basinkomst skulle enligt förespråkarna innebära ökad frihet och jämlikhet bland medborgarna, då det bland annat skulle resultera i minskade klassklyftor. Andra fördelar som nämns är: minskad stress i samhället, ökad hälsa, möjlighet att stanna hemma med barn och mer tid till annat än bara arbete. 

Finlands försök med basinkomst

Under 2017-2018 pågick ett försök med införandet av basinkomst i Finland. 2000 arbetslösa personer fick en basinkomst på 560 euro i månaden utan motprestation. Deltagarna hade inga krav om att söka ett visst antal jobb eller liknande under projektets gång, utan fick göra precis vad de ville med sin basinkomst. 

Projektet visade sig inte ha någon effekt på sysselsättningsgraden, det vill säga, det var varken fler eller färre som kom ut i arbete med basinkomst jämfört med en jämförelsegrupp arbetssökande utan basinkomst. 

Vad som går att visa med det finska basinkomsttestet är att basinkomsten hade en positiv inverkan på deltagarnas hälsa. De personer som tilldelades basinkomst upplevde ett bättre välbefinnande än jämförelsegruppen. De var också mer nöjda med sitt liv och upplevde mindre psykiska besvär, mindre stressymptom, mindre depression och minskad nedstämdhet. 

Försöket med att införa basinkomst i Finland visade att basinkomst kan öka välbefinnandet men verkar har små effekter på sysselsättningen. Det finska försöket visade också att de människor som mottog basinkomst hade en starkare tro på framtiden och ökad tillit till politiker och det politiska systemet. 

Andra exempel på basinkomst

Förutom det finska försöket med basinkomst så finns det andra exempel. I Alaska finns det, sedan 80-talet, en gemensam fond som alla vuxna invånare får ta del av. Det är vinsterna från den lokala oljeproduktionen som delas ut årligen till invånarna i Alaska. Summan varierar mellan 1 000 och 2 000 dollar årligen. Även Spanien har under 2020 infört en variant av basinkomst, där medborgarna aktivt måste söka ett bidrag. Medborgare mellan 23 och 65 år får ansöka om ett bidrag på max 12 000 kronor. Spanien införde sin variant av basinkomst för att motverka den utbredda fattigdomen i landet som uppstått till följd av coronakrisen, skriver bland annat SVT Nyheter. 

Få ekonominyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Stubb: Nato ny fas i vårt förhållande

Polisen i Värnamo rapporterar om trafikolycka

"Personbil i singelolycka på E4.", skriver polisen på sin hemsida.

Rapport om drönarattack mot USA-bas i Irak

Flygbasen Ain al-Asad i västra Irak attackerades med drönare under natten till tisdagen, meddelar en källa i det amerikanska försvaret till AP och AFP.

Pensionär? Då kan du få 1 100 kronor mer i plånboken

Höstbudgeten spås innehålla flera skattesänkningar. En grupp som kan få mer pengar i plånboken är de som fyllt 66 år.

Åklagare får prövning av HD för mediebilder

1 timme sedan
Åklagare som kräver att få ut upploppsbilder från Rosengård tagna av fotografer från flera svenska redaktioner beviljas prövningstillstånd av Högsta domstolen (HD).

Pensionär? Därför handlar du mindre hållbart än andra

1 timme sedan
Att vilja handla hållbara varor blir allt mer populärt. Men av de som värdesätter hållbara produkter är den äldre generationen mindre bra jämfört med andra åldersgrupper, visar en ny undersökning.