Matilda Ernkrans (S) och genrebild på CSN.
Nu kan det bli ännu dyrare för de som tagit lånat pengar under sin studiegång. - Foto: Claudio Bresciani/TT och Jessica Gow/TT

Regeringens förslag: Studielånet kan bli tio gånger så dyrt

Började du plugga efter år 1989? Då kan du komma att behöva betala tillbaka på ditt lån ett år längre än planerat. Regeringen vill höja räntan till 0,5 procent, vilket är tio gånger dyrare än vad det är idag.


Dagens ränta för den som tar studielån ligger på 0,05 procent. I september kom regeringen med ett förslag att höja räntan på lånet till 0,5 procent till 2023, i alla fall för de som tagit studielån efter 1989, skriver TT.

Chockhöjningen har fått facket att rasa. För de som har studieskulder under 200 000 kronor innebär höjningen ett extra år av återbetalning, enligt utbildningsdepartementets uppgifter, skriver nyhetsbyrån.

– Det är olyckligt, för det gör det ännu mindre lönsamt att studera i Sverige, säger Göran Arrius, ordförande i Saco, till GP.

Ska täcka upp för de som inte betalar

Orsaken till räntehöjningen är att täcka skulderna CSN inte får in, och bidra till att finansiera det nya stödet för de som väljer att studera senare i livet, eller vill vidareutbilda sig. Då med 80 procent av lönen under en period.

– Vi tycker det är dåligt. Vi tycker inte att omställningsstudiestödet ska finansieras genom att ta mer pengar från yngre studenter, vilket förslaget innebär. Vi tycker att man ska hålla räntan som i dag och i stället höja studiebidraget, säger Jack Vahnberg, ordförande i Göteborgs Förenade studentkår, till tidningen.

/
CSN
Få ekonominyheterna direkt i din inkorg!
Har du studielån?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Uppgifter: Israel ska ha träffat mål i Iran

Nu börjar världshistoriens största val

En tiondel av mänskligheten kan delta när världens största val nu inleds. Men frågan är vilka möjligheter indierna har vid urnorna. Det ses som givet att premiärminister Narendra Modi behåller makten. Människor är benägna att rösta bort demokrati om de får säkerhet i utbyte. Och det är så de uppfattar honom, säger Indienexperten Sten Widmalm.

Bank nekade gravid provanställning

En kvinna som sökte anställning i kundtjänsten till en bank nekades provanställning på grund av graviditet.

Två gripna efter skottlossning

En man och en kvinna i 40-årsåldern greps under natten till fredagen efter en skottlossning mot en port i centrala Sundsvall. Enligt polisen är det enstaka händelse utan koppling till gängkonflikter.

Över hundra döda i stora översvämningar

Flera dagars kraftiga översvämningar i Pakistan och Afghanistan har krävt minst 130 liv.

Mamma i Afrika har 130 gånger större risk att dö

1 timme sedan
Afrikanska kvinnor har 130 gånger större risk att dö av komplikationer i samband med graviditet och förlossning än en kvinna i Europa eller Nordamerika, visar en ny FN-rapport. Och framstegen gällande mödradödligheten världen över har stannat av.