Tisdag 26 Okt
Stockholm

Regeringens förslag: Studielånet kan bli tio gånger så dyrt

Matilda Ernkrans (S) och genrebild på CSN.
Nu kan det bli ännu dyrare för de som tagit lånat pengar under sin studiegång. Foto: Claudio Bresciani/TT och Jessica Gow/TT

Började du plugga efter år 1989? Då kan du komma att behöva betala tillbaka på ditt lån ett år längre än planerat. Regeringen vill höja räntan till 0,5 procent, vilket är tio gånger dyrare än vad det är idag.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Dagens ränta för den som tar studielån ligger på 0,05 procent. I september kom regeringen med ett förslag att höja räntan på lånet till 0,5 procent till 2023, i alla fall för de som tagit studielån efter 1989, skriver TT.

Chockhöjningen har fått facket att rasa. För de som har studieskulder under 200 000 kronor innebär höjningen ett extra år av återbetalning, enligt utbildningsdepartementets uppgifter, skriver nyhetsbyrån.

– Det är olyckligt, för det gör det ännu mindre lönsamt att studera i Sverige, säger Göran Arrius, ordförande i Saco, till GP.

Ska täcka upp för de som inte betalar

Orsaken till räntehöjningen är att täcka skulderna CSN inte får in, och bidra till att finansiera det nya stödet för de som väljer att studera senare i livet, eller vill vidareutbilda sig. Då med 80 procent av lönen under en period.

– Vi tycker det är dåligt. Vi tycker inte att omställningsstudiestödet ska finansieras genom att ta mer pengar från yngre studenter, vilket förslaget innebär. Vi tycker att man ska hålla räntan som i dag och i stället höja studiebidraget, säger Jack Vahnberg, ordförande i Göteborgs Förenade studentkår, till tidningen.

Har du studielån?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela