Det blir dyrare med julklappar i år.
Det blir dyrare med julklappar i år. - Foto: Bertil Enevåg Ericson / SCANPIX/TT/Pexels

Julklappskrisen: Så dyrt blir det att handla i år

Det kommer bränna i plånboken för den som vill agera tomte i jul. Trots larm om tomma hyllor så kommer både leksaker och elektronik finnas i butikshyllorna – men det kommer kosta mer än vanligt.


Det har ekat tomt på en hel del av butikernas hyllor under pandemin – framför allt när det gäller leksaker, inredning och hemelektronik. Anledningen är högre fraktpriser, längre leveranstider och stängda fabriker till följd av corona. 

Inför julhandeln har det har kommit larm om brist på varor som är populära att ge bort, som leksaker och hemelektronik – men enligt de stora aktörerna ska det inte vara någon fara inför julhandeln. 

– Än så länge är sakerna på väg hit och julafton är först den 24 december. Det kommer väldigt mycket produkter just nu. Men ett normalt år skulle vi haft mer produkter på lager vid den här tidpunkten, säger Baldvin Georgsson, vd på Lekia till TT, enligt Omni.

Priset på leksaker kommer att stiga. Foto: Hasse Holmberg/SCANPIX/TT

Dyrare leksaker och hemelektronik

Däremot så kommer det att bli dyrare att handla. Bristen på containrar har lett till en stor ökning på fraktkostnaderna. Detta gäller särskilt leksaker som oftast fraktas monterad och packade i skrymmande förpackningar, men även hemelektronik.

Och den ökade kostnaden på frakt kommer påverka priserna i butik.

– Men man får vara beredd på att några julklappar kostar mer, säger Baldvin Georgsson.

Och får medhåll av Niclas Eriksson, vd på Elgiganten

– Jag tror att vi kan förvänta oss att vissa priser kan gå upp på grund av ökade fraktpriser. Handeln kommer inte att kunna täcka det, säger han till TT enligt Omni.

Få ekonominyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Polisen rapporterar om trafikolycka, Lund

Morgonens nyheter 18 april

Här är morgonens nyheter i korthet.

Malmö: Polisen rapporterar om misshandel

"Kvinna gripen, Malmö.", skriver polisen på sin hemsida.

Något lägre vinst för Tele2

Mobiloperatören Tele2 redovisar ett rörelseresultat på 1 250 miljoner kronor för det första kvartalet 2024. Det kan jämföras med vinsten på 1 264 miljoner kronor motsvarande period föregående år.

Swedbank ser räntesänkningar från maj

Efter en tålmodig väntan börjar Riksbanken sänka styrräntan i maj. Från sommaren ses en gradvis återhämtning av ekonomin, skriver Swedbank i sin konjunkturrapport.

Minskad orderingång för ABB

Den svensk-schweiziska automationskoncernen ABB redovisar ett rörelseresultat på 1 217 miljoner dollar för det första kvartalet 2024.