Ungdomar kommer att fortsätta trimma sina A-traktorer, skriver Nyheter24:s krönikör.
Ungdomar kommer att fortsätta trimma sina A-traktorer, skriver Nyheter24:s krönikör. - Foto: Johan Nilsson / TT & Aretha Bergdahl

Låt inte fler ungdomar dö – förbjud alla A-traktorer nu

KRÖNIKA. "Inga lagar i världen kommer stoppa ungdomar från att dö i olyckor med A-traktorer. Enda sättet att stoppa dödsolyckorna är genom ett förbud", skriver Nyheter24:s Alma Yttergren.


Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Under hösten har fyra ungdomar förlorat livet i två fruktansvärda dödsolyckor med A-traktorer. Fyra ungdomar som kunde levt i dag, om de inte varit ute och åkt på vägarna. 

A-traktorernas popularitet har ökat explosionsartat den senaste tiden, mer exakt har det skett en fördubbling av antalet fordon på två och ett halvt års tid. 

Och olyckorna har inte låtit vänta på sig. Förra året skedde 368 trafikolyckor med personskador där A-traktorer var inblandade, och i nästan alla fall med ungdomar som offer. Det är en ökning med ofattbara 87 procent jämfört med 2020, visar statistik från Transportstyrelsen.

Ett galet regelverk

Anledningen till den nattsvarta statistiken stavas ett galet regelverk som infördes år 2020. Då ändrades kraven så att det blev enkelt att göra om personbilar till A-traktorer, och det blev alldeles för enkelt att trimma fordonen. 

När jag pratade med polisen David Asker, gruppchef för trafiksektionen i Bergslagen, som brottas med stora problem med A-traktorer fanns ingen tvekan – de ska bort från vägarna.  

 – Man får inte glömma bort är att det är våra barn och unga som kör de här fordonen, sa han då. 

Vem vill puttra runt i 30?

Alla olyckor gjorde att regeringen gav Transportstyrelsen i uppdrag att titta på säkerheten kring dessa fordon, och i dag kom förslaget. 

Det innebär krav på bälte och en passagerare per plats. Men den missar det viktigaste, att ungdomar utan utbildning kör omkring på vägarna, i hastigheter långt över de tillåtna 30 kilometrarna i timmen.

För inget regelverk i världen spelar någon roll, så länge ungdomarna fortsätter trimma sina A-traktorer. Och det kommer de att göra, för vem vill puttra runt i 30?

Därför kommer ungdomar fortsätta att dö – tills dess att a-traktorerna försvinner från våra vägar. 

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Huawei dubblerade sin vinst

Olycksfartygets kraft som en raketuppskjutning

Containerfartyget som orsakade brokollapsen i Baltimore närmade sig långsamt bron, visar filmklipp som har spritts på nätet. Men själva kraften vid kollisionen uppskattas ha motsvarat en raketuppskjutning.

Två tåg i krock: "Arbetsplatsolycka"

Två tåg har krockat i Upplands Bro, enligt TV4. En lokförare ska vara skadad.

Attacker mot flera kraftverk i Ukraina

Ryssland har anfallit Ukraina med en ovanligt stor mängd robotar och attackdrönare under natten till fredag.

Så begränsar du köp i barnens spelappar i påsk

I många av barnens populära spelappar kan man köpa saker i spelen. Till påsk är det också flera av dem som har tidsbegränsade erbjudanden. Det balanserar på gränsen till vad som är lagligt, enligt Sveriges konsumenter.

Ditt snus kan försvinna – här är hela listan

1 timme sedan
Ett förslag har presenteras: Snus med högre nikotinhalt än 12 milligram per gram bör förbjudas. Slås förslaget igenom kan snusvarianter av bland annat General, Kaliber och Velo förbjudas.