Torsdag 19 Maj
Stockholm

Zeke: Tänk om vi trodde vi var något

KRÖNIKA: Zeke Tastas om stammen Svenskarna kan bli så mycket bättre.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer
Vem är krönikören?

Namn: Zeke Tastas

Ålder: 36

Född: Buenos Aires

Familj: Barnen Mio och Malou, syskonen Sandra, Aurora, Zumay, Zashay, Zaminy, Ziray, El Gordo Blanco och Quetzala.

Jobb: Zeke är reklamvärldens Zlatan, Madonna och Cher – han omnämns enbart med förnamn i branschpress. Zeke startade Scholz & Friends i Sverige, gjorde ett pitstop på Wiley & Partners, arbetade som kreativ chef på Naked och är nu kreativ chef på The Pistöl Agency.

Mest framträdande egenskap: Har ett trasigt socialt gränssnitt.

Vill ha: "What's coming to me chico, the world and everything in it"

Motto: When in doubt, dance

Blogg: thepistolagency.tumblr.com

När antropologen Richard Lee ville smöra in sig hos !Kungfolket i Kalahariöknen så köpte han den största oxen han kunde hitta för att bjuda byn på. Det tog honom flera dagars letande i regionen och när han stolt presenterade gåvan emottogs hans oxe med skepticism och nedsättande kommentarer. Den var alldeles för liten och även om de lovade att äta hans oxe så svor de på att hela byn skulle gå hem med kurrande magar. Oxen visade sig vara fet och hela byn åt sig mätta. Ändå påstod hans värdar att han blivit lurad och att gåvan var värdelös.

Förvirrad försökte Richard Lee förstå vad som hade hänt och efter att ha grävt djupare i !Kungfolkets kultur och oskrivna sociala regler upptäckte han att det var deras sätt att hålla tillbaka potentiell megalomani och kväva herraväldesambitioner i sin linda. All sorts skrytande eller stolthet bekämpades med argumentet att detta bemötande skulle ”kyla hjärtat på personen och göra honom ödmjuk”, allt för att personen inte skulle tro sig vara en hövding eller stor man och därför få för sig att de andra var hans tjänare eller undersåtar.

Så när någon gör någonting bra eller till och med bättre så samlas byn bakom en gemensam ansträngning att kväva honom, att göra riktigt klart att han inte är för förmer.

Och detta beteende återkommer hos flera olika primitiva folkslag, däribland den relativt okända stammen Svenskarna, nära världens mest nordliga utkant. Svenskarna har genom seklerna presterat många stora saker och står bakom många av världens mest användbara uppfinningar och innovationer. Antropologer världen över står förstummade och rådvilla inför det faktum att Svenskarna skapar globala värden i samma utsträckning som deras bedrifter sällan tillskrivs dem som folk. Men, nyligen genomförda komparativa studier visar att Svenskarna och !Kungfolket präglas av samma kulturella grundprincip:

Du ska inte tro att du är något.

Man får helt enkelt inte ställa sig upp och säga ”satan i helvetet vad skitbra jag är som har uppfunnit elden, dynamiten, hjulet, botemedlet mot cancern” eller vad man nu har presterat, hur jävla skitbra det nu än är som man har uppfunnit eller skapat eller byggt till gagn för få eller många. Om man nu bryter mot denna oskrivna kulturella regel så samlas stammen i systematisk mobbning som tydligt signalerar ”sätt dig ner för fan, du är inte bättre än någon annan”, hur uppenbart det än må vara att man är skitmycket bättre än skitmånga andra för att man har gjort skitbra saker.

Forskarna har inga definitiva svar men den ledande hypotesen är att Svenskarna, likt !Kungfolket i Kalahariöknen eller Semaifolket i Malaysia, använder sig av denna sociokulturella filosofi för att bibehålla politisk jämlikhet och motverka maktfullkomlighet.

Det konstiga är att Svenskarnas samhälle är så mycket mer utvecklat och präglas av mogna politiska system och processer snarare än en liten bys individer och deras beteenden. Så på många sätt måste Svenskarna anses vara mindre utvecklade än !Kungfolket då folket bevarar ett stambeteende när man har en utpräglat modern civilisation.

Så man måste ställa sig frågan; Vad händer om Svenskarna ställer sig bakom de som skryter mest, det som vill och kan och bör slå sig för bröstet och säga ”jag är så jävla bra, kan vi inte berätta för världen om hur jävla bra jag är?”. Vad händer om man släpper den primitiva bymentalitet som håller tillbaka den globala världsberömmelse Svenskarna så uppenbart förtjänar?

Jag tror att Svenskarna skulle bli mycket mer kända. Och att de skulle vara mycket mer framgångsrika. Och jag tror, nej jag vet, att det skulle vara mycket roligare att leva i ett land där duktiga tjejer och killar fick stå upp och med stolthet berätta vad de har åstadkommit utan att örfilas ned i sittande läge.

För om sanningen ska fram så är vissa människor faktiskt bättre än vissa andra människor. Vissa människor är visst förmer och vissa människor ska visst tro att de är någonting.

Kommentera
Kopiera länk
Dela