Sonja Abrahamsson.
Sonja Abrahamsson.

Sonja Abrahamsson: "Säg inte nej!"

KRÖNIKA. Nyheter24:s krönikör Sonja Abrahamsson känner sig inte som en slampa när hon köper juice i stället för ost.


Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
SONJA ABRAHAMSSON

Sonja Abrahamsson är 26 år gammal, bor i Kungälv och har två barn.

Förutom att skriva krönikor för Nyheter24 bloggar hon på hejsonja.se, twittrar som hejsonja, gör radiokrönikor för Morgonpasset Helg.

Den här veckan har min kollega Dennis Danielsson väckt starka reaktioner angående det här gamla säget att ”när en kvinna säger nej, menar hon egentligen ja”. Dennis Danielsson är ”sexexpert” och i och med denna position var det hela naturligtvis värre än om en vanlig förryckt galning uttryckt sig på samma sätt. Men eftersom mantrat att ett kvinnas nej egentligen är ett ja fortfarande tycks existera för många pojkar och män, tycker jag att vi ska göra en liten plan hur vi ska hantera det.

För det första. Vi behöver inte bli upprörda. Framtiden är inte osäker för våra barn på grund av att vissa människor fortfarande resonerar som långtradarchaffisar gör i Leslie Nielsen-filmer. Vi får ta ett djupt andetag för att åter igen säga att ett nej alltid är ett nej. Även om många är trötta på det vid det här laget.

För det andra. Försöker någon stärka sin tes med att någon som har sagt nej senare sagt ja, kan man sakligt och lugnt förklara att människor kan ändra sig. Säger man nej, men följer någon hem för att till exempel se dennes 3D-tv, behöver senare ”fantastiskt sex” inte betyda att man hela tiden menat ja. Det kan betyda något så enkelt som att 3D-teven var astråkig.

För det tredje. Det är just det. Ett nej betyder nej men kan bli ett ja senare. De flesta har säkert många exempel på detta. Jag har. Jag kan till exempel ha gått till affären för att jag verkligen har varit sugen på ost, men väl vid hyllorna har jag köpt juice i stället. Det betyder självklart inte att jag hela tiden var sugen på juice men maskerat det med ost för att inte verka slampig.

Det finns en gammal grupp som heter Sven-Ingvars som i mångt och mycket verkar ha en väldigt ensidig och romantiserande syn på kvinnor, särskilt unga sådana. Men en sak sjöng dem som alla raggande individer borde ta tillfasta på när de möter en person som säger nej, och det är frasen ”säg inte nej, säg kanske kanske kanske”. Den är enkel, men kan ha en blomstrande effekt på kroglivet för året 2012, både vad det gäller förståelse och respekt.

”Säg inte nej, säg kanske kanske kanske
En dag kan hända jag blir din lilla vän
Säg inte nej, säg kanske kanske kanske
Säger du aldrig, vi ses ej mer igen”

Sonja Abrahamsson

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Biden blockerar oljeprojekt i delar av Alaska

Han bor mitt i USA:s gränskris

Invandringen är en av årets viktigaste valfrågor i USA. Ranchägaren Jim Chilton i Arizona har migrationen och de mexikanska kartellerna runt knuten. Jag vill inte att någon ska dö på min mark, säger han till TT.

Polisen rapporterar om trafikolycka, Katrineholm

"Person påkörd av bil", skriver polisen på sin hemsida.

Techjätten vill inte släppa nya AI-tekniken fri

1 timme sedan
Microsoft har skapat ett nytt AI-verktyg. Men techjätten vill inte släppa verktyget fritt för alla.

Två gripna på Arlanda med kontanter och klockor

1 timme sedan
Två män i 20- respektive 30-årsåldern har under lördagsförmiddagen gripits på Arlanda misstänkta för grovt penningtvättsbrott.

Ny abortlag kan få stöd i Norge

1 timme sedan
Det har varit osäkert om regeringens förslag till ändring i abortlagstiftningen i Norge kommer att få majoritet i stortinget. Men det krävs bara fem röster – och nu meddelar fem representanter från Fremskrittspartiet att de kommer att rösta för, skriver NRK.