Bengt Kvist: "Redan 1949..."

- 19/02/2012, 16:53 -

Det var fan bättre förr!

Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

...skrev Alf Henriksson en dagsvers i DN på temat Greklands ekonomi. Hans tes var att grekerna aldrig hade accepterat systemet med skatter utan föredrog olika former av skojeri.

I grunden är detta arvet från det osmanska riket och i en ytterligare förlängning bakåt är det asiatiska ryttarfurstars klanregler som levt vidare.

Utifrån betraktat får jag intrycket att en fullständig och total avsaknad av vett och sans har drabbat Grekland; polisen tillkännager att de avser att häkta EU:s, Europeiska centralbankens och Internationella valutafondens representanter, mobben bränner och plundrar i Athen och Greklands egentliga existensberättigande, förvaltandet av det antika arvet, förstörs.

I denna vecka ska Grekland skaka fram 15 miljarder Euro för att omsätta sina lån och det är pengar som inte finns. Inte hos grekerna i varje fall utan de måste skaffas från just de institutioner vars förhandlare löper risk att sättas i arrest så snart de landat på Eleftherios Venizelos.

Greklands regeringar har utfärdat hur många löften som helst att ta tag i det berg av brister som olika föregångare inte bara accepterat utan närmast uppmuntrat till att skapa. OECD har i en färsk rapport beskrivit hur en total brist på samordning och ansvar lamslår, i ordets bokstavliga betydelse, all grekisk administration oavsett nivå.

Socialisterna i Pasok och borgarna i Ny Demokrati har använt sina maktinnehav till att dela ut sidekicks till sina anhängare i form av offentligt finansierade, och väl avlönade, anställningar. Kraven på motprestationer i form av produktion har varit små eller obefintliga. Och heller inte nödvändiga att ställa eftersom dessa gigantiska adminitrativa system då de når sin kritiska massa blir helt autonoma och klarar sig på sin egen rundgång.

OECD-rapporten säger, dock inte i absolut klartext, att Greklands adminstration endast är effektiv i att bromsa eller helt stjälpa alla ansatser till effektivisering. Tex genom privatisering.

På ett rent personligt plan förstår jag de människor som grips av panik då de ser sin utkomst hotad. De löften som grekiska regeringar frikostigt givit för att få nya lån och sedan inte levt upp stoppar nu omsättning av gamla lån och statsbankrutten är överhängande nära. Samtidigt förvånar jag mig över den absoluta brist på tankar om varifrån dessa goda tider kommit.

Grekerna har helt enkelt levt över sina tillgångar. Långt, för att inte säga skyhögt, över.

Då Grekland, delvis på förfalskade statsbokslut, kom med i den monetära unionen steg lönerna kraftigt utan att det motsvarades av någon produktionsökning. Greklands enda tillgång är turismen men även där finns en koppling till vad kunden/turisten är beredd att betala. Det är blåögt att tro att Grekland kan ta dubbla priser för att visa liknande antika minnesmärken som Turkiet. Turkiet som har väl så mycket av detta arv inom sina gränser. Och bättre klimat.

Den mobb i Athen som nu under veckor ägnat sig åt att slåss med poliser, plundra butiker och bränna hus sågar på den gren de själva sitter men inser uppenbarligen inte att de är på väg att avhända sig den enda tillgång de har; antikens minnesmärken och, i varje fall tidigare, ett anseende som tryggt turistland.

Det vi ser i nyhetsrapporteringen är yttringar av ren och skär kriminalitet. Det kan aldrig någonsin bli ett förhandlingsargument att om jag inte får som jag vill så bränner jag ner din affär och slår ihjäl dig dessutom.

Hur beskt det än kommer att bli så är den logiska konsekvensen av denna fullständiga oförmåga att ta tag i sina egna problem helt enkelt att kasta ut Grekland ur Euro-gemenskapen.

Det skulle också vara ett erkännande till de baltiska länderna som gick genom en  brutal ekonomisk kris men nu visar ansatser att åter bli de tigerekonomier de var på väg mot då de fick Eurostatus.

Liksom det skulle det vara en tydlig markering om att regler ska följas även av regeringar.

Statsvetare beskriver att EU utvecklas genom kriser i större omfattning än genom fullföljande av politiska visioner och att kasta ut Grekland blir logiskt nog då ett jättekliv i EU-byggandet.

Sedan må Mikis Theodorakis och kommunistpartiet KKE kräva Tyskland på skadestånd för ockupationen på -40 talet hur mycket som helst. Samt tro att Ryssland och Kina är beredda att rädda landet.

Panta rei, påstås Herakleitos ha sagt för två och ett halvt årtusende sedan men om något helt annat men tesen gäller uppenbarligen.

För dem som, liksom jag, inte gått latinlinjen betyder det att allting flyter.