Hanna Fridén: "Därför demonstrerar jag mot ACTA"

KRÖNIKA. Hanna Fridén oroas över utvecklingen inom EU.


Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

På lördag tar nästa stora demonstration mot ACTA-avtalet vid. Det är en demonstration som kommer genomföras världen över. I Sverige anordnas den av Piratpartiet.

ACTA är, som ni kanske vet, ett handelsavtal mellan länder menat att skärpa bevakning av piratkopierat material. Det är ett avtal som utarbetats under flera års tid tillsammans med människor som arbetar för olika branscher som engagerar sig mot piratkopiering, främst nöjesindustrin.

Under hela processen har materialet varit sekretessbelagt. Inte för alla. Inte för branschens lobbyister och inte för de som anser att förslaget varit en god idé. Dock för alla andra. Stundvis har vissa saker läckt ut, som exempelvis förslaget att tullen skulle få gå igenom och beslagta folks iPods om de innehöll musik de misstänkte var piratkopierad - något som tack och lov plockades bort sedan. I stort stärker det företags befogenheter att verka utanför sina egna länder och försvårar piratkopiering utanför det egna landet - men även sekretessbelagd information som läcker och sedan publiceras utomlands kommer bli straffbar i mycket högre grad.

Om en anställd på ett företag i Frankrike, till exempel, hittar material som är viktigt för allmänheten att känna till kommer det kraftigt försvåra för den här individen att publicera det här materialet utan allvarliga konsekvenser.

När hela avtalet till slut släpptes, så gick man ut med ett pressmeddelande om att ACTA handlade om att bevara människors mänskliga rättigheter. Bland de företag och organisationer som skrivit under pressmeddelandet fann vi nästan enbart olika företag som utför lobbying för olika branscher. Organisationer som Amnesty, som faktiskt arbetar med att bevara mänskliga rättigheter återfanns inte på listan, i stället kunde man se Amnesty delta på demonstrationer mot ACTA precis som flera andra organisationer av samma slag.

Deras kamp mot ACTA grundar sig framför allt i läkemedelsföretagens ovilja att tillåta kopior på deras egna produkter, billigare läkemedel som i dagsläget används i U-länder för vård mot allvarliga sjukdomar, mediciner som är för dyra att använda för det syftet om de skulle köpas av företagen som innehar patent.

Jag kommer att vara där på demonstrationen, framför allt för att jag anser att ACTA-avtalet är ett hot mot vår yttrandefrihet. Jag sympatiserar inte ett dugg med piratkopiering men jag har något emot när företag får mer makt över privatpersoner och när företags möjlighet att tysta obekväm information blir större med argument som påstår att det förespråkar mänskliga rättigheter.

Jag tycker det är skevt. Vi har Malta, ett land där kvinnor åtalas om de beter sig "felaktigt" under en graviditet på ett sätt som kan leda till att fostret skadas och vi har två andra länder inom EU där abort är förbjudet. Vi har problem med fattigdom i ett antal EU-länder, människohandel, människor som arbetar slavjobb för skitpengar för att överleva.

Så kommer några lobbyister och drämmer fram ett förslag som enkom handlar om att kontrollera sina produkter, kränka människors integritet och tysta obekväm information - och så påstår de att det är ett slag för de mänskliga rättigheterna.

EU tackar, tar emot och hurrar. Givetvis! Det är detta de mänskliga rättigheterna handlar om! Att stoppa piratkopiering!

Jag antar att allt kan vara subjektivt. Personligen anser jag att yttrandefriheten är en rätt viktig grej där. Så, jag är ledsen, alla lobbyister – ni är inte lika duktiga på att övertyga de privatpersoner ni påstår er vilja skydda. Det är dock synd att ni har så många politiker på er sida. Därför hoppas jag verkligen att kritiken kan nå ut till de parter som snart kommer rösta i förslaget och se till så att det blir ett NEJ från Sveriges sida.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Jurist döms för bedrägeri mot äldre

Kommer USA att förbjuda Tiktok?

Sälj eller försvinn. Det är budskapet från amerikanskt håll när Tiktok ska upp i senaten. Men vad handlar bråket om den "kinesiska" appen egentligen om?

Lessebo: Polisen rapporterar om brand

"Larm om brand i flerfamiljshus", skriver polisen på sin hemsida.

Betalade inte för rävringen – auktion tas om

Kronofogden sålde en rävring som ska ha tillhört en person i Foxtrotnätverket för 66 500 kronor – men köparen betalade inte. Nu väntar ny auktion, skriver Expressen.

Oförändrad prognos om asylsökande till Sverige

12 000 personer väntas söka asyl i Sverige i år, enligt Migrationsverkets senaste prognos. Bedömningen är därmed oförändrad från prognosen i februari.

S-ledaren: Omdömeslöst rekrytera kompis

S-ledaren Magdalena Andersson är kritisk till Anna Kinberg Batras uppmärksammande rekryteringar.