Hanna Fridén: "Äntligen skydd för skönhetsopererade"

KRÖNIKA. Hanna Fridén hoppas på Socialstyrelsens nya krav på åldersgränser och patientskydd.


Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Äntligen har Socialstyrelsen kommit med ordentliga, välutvecklade krav på åldersgränser på plastikoperationer i Sverige samt krav på högre kompetens och utvecklat patientskydd. Jag hurrade ordentligt när jag läste det, hurra!

Det här är en viktig fråga som jag och andra som är aktiva inom idealfrågan pushat hårt för länge, för egen del har det handlat om nio år sedan jag började arbeta ideellt inom området.

Det är inte första gången det tas upp, det ska medges, men förslaget är välutvecklat, den är en god utredning bakom och jag tänker vara så ruskigt positiv att jag tror vi kan se något hända.

För hur ser problematiken med plastikindustrin ut i Sverige i dag? Du har inte samma sorts patientskydd som vid andra vårdbesök, det finns inte nog med reglering och krav på kliniker, samt att åldersgränsen för när man får gå igenom en plastikoperation är extremt luddig och upp till klinikerna själva.

De flesta seriösa kliniker kommer inte utföra en bröstförstoring på en flicka i sextonårsåldern med komplex och vars kropp inte vuxit klart men det är fortfarande något som händer - och det är helt enligt de lagar och riktlinjer vi har i dag.

Ungdomar med komplex ska få hjälp, de ska inte bli uppmuntrade att ta till kniven och utföra ett ingrepp som sätter permanenta spår hela livet. Ett sånt beslut bör man i alla fall vara myndig för att ta, och framför allt bör kroppen vara färdigvuxen för så långt det går undvika komplikationer.

Om jag ska vara helt ärlig skulle jag hellre se en högre åldergräns än så, då de flesta kroppar fortsätter växa i alla fall fram tills tjugoårsåldern. Och om du inte får köpa en flaska vin vid 18, var finns då rimligheten i att få göra en operation som sätter permanenta spår så tidigt i livet? Det hela känns märkligt.

Men låt oss bortse från min personliga, lite mer strikta bild av detta. Att Socialstyrelsen kräver att man ska vara myndig, att vi ska ha mer tydliga licenser, regler och ett rimligt patientskydd om en operation går fel känns helt enkelt självklart. Om någon skär i din kropp och lägger till eller tar bort ifrån den – Givetvis är det ingrepp som innebär en risk och om det finns risker så ska det finnas goda regelverk och skydd.

Vad finns det egentligen för kritik mot det här? Jag skulle tro att de flesta håller med på de flesta punkter, men vad gäller den här sortens frågor dyker givetvis frågeställningen upp om detta inte bara kommer innebära att unga flickor åker till exempelvis Polen för att operera sig i stället. Det gör de såklart, även i dag, och tur är det! I Polen har de nämligen mycket hårdare regler, bättre patientskydd samt högre krav på kliniker och plastikkirurger än vad vi har i Sverige.

Vad gäller Sveriges krav och skydd vid plastik så hör vi inte direkt till toppen, det är snarare en polsk flicka som skulle överväga en plastikresa till Sverige som man skulle behöva oroas för, inte vice versa.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!