Alex Bengtsson.
Alex Bengtsson. - Foto: EXPO

"Partiet som vill slakta folkbildningen"

Alex Bengtsson om att Sverigedemokraterna smeker småföretagarna medhårs medan kvinnoorganisationer och folkbildningen får ta smällen.


Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Alex Bengtsson

Tillförordnad VD på Stiftelsen Expo. Författare till böckerna Sverigedemokraterna har fel och Positiv antirasism. 

Följ honom på twitter här

Sverigedemokraternas budgetförslag innehåller inte några störreöverraskningar. Mer pengar till det mesta och det ska föga förvånande finansieras med en kraftigt begränsad invandring. I år försöker partiet dessutom smeka landets småföretagare medhårs genom att lova guld och gröna skogar till just dem.

Med det är inte bara flyktingar och anhöriginvandrare som får betala priset när Sverigedemokraterna vill bestämma över landets ekonomi. Partiet vill även kraftigt strypa stödet till både kvinnoorganisationer och folkbildningen. Om Erik Almqvist, partiets ekonomiskpolitiske talesperson, är medveten om att konsekvensen skulle bli att två fundamentala delar av den moderna svenska nationen trycks tillbaka låter jag får osagt.

Det är däremot ett obestridligt faktum att alla de människor som dagligen går i studiecirklar om alltifrån hembygdens historia tillknyppling och småföretagande i fortsättningen inte kommer ha möjlighet till det. De 80 miljoner som Sverigedemokraterna vill ta bort från den svenska folkbildningen är livsviktiga för alla ideella krafter inom studieförbunden i Sverige som dag in och dag ut folkbildar befolkningen.

I många lokalsamhällen och städer är medborgar och Folkets hus-lokaler som länkar ihop invånarna. Här träffas man, diskuterar, debatterar, bråkar med varandra och förälskar sig. 80 miljoner ska alltså plockas bort varje år till just detta. Den rimliga slutsatsen man kan dra av Almqvists förslag till folkbildningsslakt är att hans parti inte vill att människor ska träffas och försöka att leva tillsammans.

Sverigedemokraternas folkbildningsförakt är definitivt något som landets studieförbund och folkhögskolor bör ha i åtanke nästa gång partiets företrädare vill nyttja dessas lokaler för diverse möten och sammankomster.

Att Sverigedemokraternas dessutom kraftigt vill sänka stödet till kvinnors organisering får ses som en intäkt på att partiet vill befästa sin position som Sveriges mest kvinnofientliga parti. Att partiet skulle försöka attrahera småföretagare av kvinnligt kön eller småföretagare som lärt sig om entreprenörskap i exempel en studiecirkel hos något av landets alla studieförbund lär knappast vara möjligt med den här budgeten.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Då kan bitcoinutbudet halveras

Polisen rapporterar om brand, Nacka

"Bilbrand i Fisksätra.", skriver polisen på sin hemsida.

Teknikbolagen sänkte Wall Street

1 timme sedan
Teknikbolagen agerade sänke när Wall Street avslutade handelsveckan i moll. Nasdaqs kompositindex backade över 2 procent.

Kundtjänstens VÄRSTA typ av kund: "Avsluta samtalet"

1 timme sedan
Kundtjänstpersonal pratar med en mängd olika typer av personer. Kundtjänstmedarbetaren Marielle Grääs berättar för Nyheter24 att de flesta är trevliga men att det finns en typ som får personalen att sätta ner foten.

Polisen i Stockholm rapporterar om brand

1 timme sedan
"Polis larmas till en villabrand i Långbro.", skriver polisen på sin hemsida.

Tredje borgmästare mördad i Ecuador

1 timme sedan
Borgmästare Jorge Maldonado i gruvstaden Portovelo i Ecuador sköts till döds på fredagen. Det är det tredje mordet på borgmästare i landet inom en månad.