Tisdag 28 Sep
Stockholm

"Sjukt att jag reagerar på någons magtröja"

Seher Yilmaz.
Seher Yilmaz. Foto:

Skönhetsidealen tvingar unga tjejer till att begränsa sina liv och allt yngre tjejer får ätstörningar, samtidigt reagerar jag på att en tjej som inte är modellsmal har magtröja på sig.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Seher Yilmaz

Seher tar nu steget över från att blogga på Nyheter24 till att skriva krönikor. Hon har bland annat varit arbetande ordförande för Sveriges elevråds centralorganisation - SECO och förbundsstyrelseledamot i Grön Ungdom. 

Från januari 2010 till slutet av 2011 var Seher ordförande för LSU - Sveriges ungdomsorganisationer, samarbetsorganisationen för ett 80-tal nationella ungdomsorganisationer i Sverige. I dag är hon är ansvarig för Public Affairs på fackförbundet Unionen. 

Den enda form av träning jag ger migsjälv är en timmes dans en gång i veckan. Förra gången hade entjej som inte är modellsmal kort magtröja på sig. Min förstatanke var att det var otroligt befriande att hon inte brydde sig omde rådande idealen. Min andra tanke var att det faktiskt är galetatt jag ens tänker den första tanken. Det är sjukt att någonskropp och tröja får mig att reagera och tycka att det är befriandeatt det finns de som bryter mot normen. Att tanken ens slår migberor på samhällets störda ideal som hela tiden appliceras påunga tjejer och som hindrar dem från att nå sin fulla potential.

20 procent av tioåriga flickor ärmissnöjda med sitt utseende. Bland trettonåriga tjejer är det 40procent som är missnöjda. En procent av unga kvinnor i åldrarna13-30 drabbas av anorexi. Cirka två procent i samma åldrar beräknasvara drabbade av bulimi. Dessutom ökar ungas psykiska ohälsa helatiden och ätstörningarna kryper allt längre ner i åldrarna.

Den press som sätts på unga tjejernär reklam och media enbart visar upp trådsmala tjejer gör att vigår miste om mängder av människors potential. När man inte mårbra eller trivs med sin kropp, kan det vara svårare att delta fulltut i samhället. Man utvecklar kanske inte sina talanger för att manundviker situationer som är nya eller som man inte har kontrollöver. Man kanske gör allt man kan för att smälta in och intesticka ut. Det gör att man går miste om möjligheter till nykunskap, oväntad vänskap och möjliga karriärvägar. 

Det är ettotroligt slöseri med så många människors kapacitet och talang. Sålänge en kort tröja på en normal kropp får mig att tänka så somjag gjorde vid min förra danslektion, har vi en lång väg att gåinnan alla tjejer vågar strunta i normerna och leva sina liv fulltut.

Kommentera
Kopiera länk
Dela