Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Sverige har inga rasister

- 01/11/2012, 08:19

Nyheter24

Ska vi verkligen lösa problemet med rasism och främlingsfientlighet måste vi fokusera på långsiktiga lösningar. Inte bara hata Jimmie Åkesson och demonstrera mot alla så kallade rasister.

Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Okej.

Det här är fett viktigt. Vi fokuserarväldigt mycket energi på grupperingar såsom Sverigedemokraterna.Rasisterna. Främlingsfientliga. Antidemokratiska. Med allt vad detinnebär. Vi kämpar alltså mot grupperna, organisationerna, tilloch med mot enskilda personer. Vi diskuterar, debatterar och krigarmot dessa på teve, i tidningar, sociala medier, politiken, vardagen,på skolbänken – överallt. Ibland, men inte ofta, kämpar viockså i verkligheten genom demonstrationer, aktioner och andra sakersom kräver att man faktiskt lämnar tangentbordet. Vi kallar ossantirasister. Fantastiska människor med kompetens, hjärta ochviljan att göra Sverige till en bättre plats. Tunga vi är.

Men vi glömmer bort en sak.

Vi glömmer bort att undersökabakomliggande faktorer och roten till dessa samhällsproblem. Viglömmer bort att utforska orsakerna till varför människor hamnarså snett, med så snea värderingar, så ohälsosamma ochdiskriminerande åsikter. Enkelt glömmer vi bort att tänkalångsiktigt och hållbart när vi vill göra Sverige till en bättreplats. Knas.

Varför väljer just dessa människoratt ha dessa åsikter och värderingar?

Min starka tro är att intepersonifiera samhällsproblem med människor. Just det. Jag skrev jusamhällsproblem. Inte människoproblem. Dessa två ska inte blandasihop. Jag skiljer på person och beteende. Jag skiljer också påperson och åsikt. Jag tittar på människor som människor, ochderas mindre bra sidor som en konsekvens av samhälletsmaktstrukturer. Till exempel säger jag inte att missbrukare ärmissbrukare, jag säger i stället att dessa människor har ettmissbruk. Jag säger heller inte att hemlösa är hemlösa, jagsäger i stället att dessa människor saknar en bostad. Det betyderatt jag inte heller kallar rasister för rasister. I stället sägerjag att dessa människor har rasistiska åsikter. Jag väljer attseparera människan med problemet. Tung är jag.

Maktstrukturer, brorsan.

Om man personifierar rasismen medsjälva människan i fråga tror man inte på människan i sinhelhet. Då tror man att just denna person är dum i huvudet och ensämre människa. Det leder ingenvart och samhället blir inte bättregenom att konstatera detta. Ska vi däremot lösa problemet medfrämlingsfientlighet och rasism måste vi titta på varför detblivit som det blivit. Och arbeta på bakomliggande problemet ellerproblemen. Alla som läser detta vet att åsikter ändras närsamhället förändras. Vi tycker och tänker olika beroende på tidoch plats. Alla som läser detta vet också att människan formas avsin uppväxt, sina erfarenheter och externa faktorer. Vi är ettresultat av vår omgivning. Dessa rasister har bara ännu inte smakatpå det fantastiska med mångfald. Det vet vi alla. Därför måstevi angripa just bakomliggande strukturer i samhället för att göraSverige till en bättre plats. Inte bara hata på människorna somhamnat fel vilket gör att de tycker fel. Ingenting är ristat isten. Speciellt människors åsikter. Man säger det i vetenskapen.Men man borde säga det i samhällsvetenskapen också:

Treat the cause, not the symptom.

Självklart är det minst lika viktigtatt vi fortsätter att kämpa mot dessa krafter såsom vi gör i dag. Viantirasister ska fortsätta stå upp för våra värderingar ochtrotsa orättvisor. Själv kommer jag aldrig att hålla tyst ochlevererar gärna en örfil, eller femton. Men just denna kamp tar jagmed en nypa salt. Jag tror inte att människor kan hafrämlingsfientliga åsikter utan någon form av utanförskap, dåliguppväxt eller annan otur under livet. Jag tror verkligen på att attdet är ett större problem med en större lösning. Samhällsnivå,du vet. Någon snubbe sa det bra:

Noproblemcanbesolvedfromthesamelevelofconsciousnessthatcreatedit– Albert Einstein

Vi måste uppmärksamma samhälletsstrukturella problem som gömmer sig bakom kulisserna. Som leder tillrasism. Som många gånger glöms bort i traditionella politiska ochvardagliga snacket. Som alla hör, följer och väldigt fåkritiserar. Ska vi verkligen lösa problemet med rasism,främlingsfientlighet – eller vad fan vi vill kalla det – måstevi fokusera på långsiktiga lösningar. Inte bara hata JimmieÅkesson och demonstrera mot alla så kallade rasister.

Brorsan, lyssna. Sverige har ingarasister. Sverige har en struktur som leder till rasism.