Erik Carlsson, nyhetsreporter.
Erik Carlsson, nyhetsreporter.

Julafton i Thailand blev en mardröm

Nyheter24:s Erik Carlsson om resan till Thailand som fortfarande gäckar honom.


Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Erik Carlsson

Erik är nyhetsreporter på Nyheter24 med fokus på brott och straff. På tisdagar skriver han kolumn.

Här kan du läsa fler kolumner av Erik.

Twitter: @ErikCarlsson

Det är 4 december och den tid på året då Aftonbladets extremkyla slår till på allvar och man känner sig som Ivan Denisovitj när man köldslagen kliver på bussen till jobbet. Det är med andra ord kanske inte så konstigt att tiotusentals svenskar snart börjar vallfärda till det förlovade landet i öst där "människor är så trevliga och ölen så billig och livet så gött". 

Svenskarnas kärlek till Thailand är en masspsykos i klass med den Swedish House Mafia försatt landets ungdomar i. Alla rusar blint nerför samma gata och nåde den som stannar upp, lyfter blicken och frågar vad fan det är som försiggår egentligen.

Den 13 december förra året satte jag mig på direktflyget till Thailand för första gången.

Eftersom jag är en person som har svårt för värme, sjukdomar och att hålla med människor generellt, så var resan en rätt tuff prövning. Desto tuffare blev den när jag plötsligt insjuknade och tvingades tillbringa två dygn på ett thailändskt sjukhus med kraftiga magkramper.

Det första som händer när jag kommer till sjukhuset är att jag får en pärm av en sjuksköterska. På pärmen står det "Customer Erik Carlsson" och den innehåller bilder med olika rum för mig att välja mellan. Det är allt ifrån ett 20 kvadratmeter stort enkelrum till en stor svit högst upp i sjukhuset. 

Mitt – och försäkringsbolagets – val blir ett, med svenska mått mätt, lyxigt dubbelrum med två soffor, två plattskärmar och två toaletter.  Efter en stund kommer läkaren in och förklarar att jag drabbats av en magsjukdom, som jag än i dag inte kan namnet på, och att jag har två val – "The easy way or the hard way".

Den hårda vägen betydde antibiotika i pillerform i två veckor vilket innebar att jag skulle missa flygplanet hem. Den enkla vägen innebar fem påsar antibiotika intravenöst under 24 timmar. I det tillstånd jag var i då tedde sig valet ganska lätt. Omtöcknad, men betydligt friskare, av antibiotikan och diverse andra oklara läkemedel satte jag mig två dygn senare på planet hem till Sverige.

I helgen, nästan ett år senare, kollapsade min mage fullständigt efter att ha varit dålig en längre tid. Min läkare i Sverige förklarade att den stora mängden antibiotika i Thailand sannolikt förstört min mage så pass mycket att det uppstått blödningar som aldrig riktigt läkt.

Med den kunskapen i bagaget, och vetskapen att thailändska apotek två gånger skrev ut magsårsmedicin när jag hade magkramper och feber, vill jag varna er som ska dit mot slutet av månaden.

I Thailand är det många gånger värt att ta den hårda vägen.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ditt snus kan försvinna – här är hela listan

Misstänkt våldtäkt utomhus – man i 20-årsåldern anhållen

Natten till fredagen greps en man misstänkt för våldtäkt i Åre. Mannen, som är i 20-årsåldern, är nu anhållen av åklagare. Polisen har genomfört förhör med vittnen, den misstänkte och offret, som är en kvinna. Man har också fotodokumenterat den misstänkta brottsplatsen.

Morgonens nyheter 29 mars

Här kommer morgonens nyheter i korthet.

Tyskt pollen drar in över Sverige i påsk

Björken blommar inte än. Ändå kan den känslige åka på en pollensmäll under påsken. Förklaringen ligger i luftströmmen söderifrån.

Tidig eller sen påsk – fullmånen avgör

Julen inträffar punktligt varje år. Men påsken? Där kan det skilja en månad. Anledningen är lika mycket religiös som astronomisk.

Biden fick hjälp av Obama och Clinton på scen

1 timme sedan
USA:s president Joe Biden fick på torsdagskvällen sällskap av sina företrädare Barack Obama och Bill Clinton vid ett insamlingsevenemang i New York på torsdagskvällen. De tre deltog i ett samtal där allvar blandades med skämt, modererat av Late Night-programledaren Stephen Colbert.