Måndag 18 Okt
Stockholm

Nästa år ska jag inte be om lov

Seher Yilmaz, krönikör på Nyheter24.
Seher Yilmaz, krönikör på Nyheter24. Foto:

Det senaste året har gett mig en mängd nya erfarenheter som gjort mig lite mindre beroende av samhällets normer. Här är två av dem som jag hoppas kunna ta med mig in i 2013.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer
Seher Yilmaz

Har bland annat varit arbetande ordförande för Sveriges elevråds centralorganisation - SECO och förbundsstyrelseledamot i Grön Ungdom. 

Från januari 2010 till slutet av 2011 var Seher ordförande för LSU - Sveriges ungdomsorganisationer, samarbetsorganisationen för ett 80-tal nationella ungdomsorganisationer i Sverige. 

I dag är hon är ansvarig för Public Affairs på fackförbundet Unionen. 

Jag har tidigare varit alltför fokuserad på vad andra tycker är rätt och viktigt eller det som jag trott varit bäst för framtiden. Det har jag blivit bättre på att undvika och något jag även ska fortsätta med framöver. Det handlar om att göra det som känns bäst för mig här och nu, istället för det som är bäst för framtiden eller som andra tycker är rätt.

Under året som gått erbjöds jag det vikariat jag har i dag. Jag sade upp mig från mitt fasta jobb mitt i en lågkonjunktur och tänkte att det skulle lösa sig, vilket det också gjorde när jag istället fick tjänstledigt från min tidigare tjänst. Hade jag funderat alldeles för mycket över framtiden eller vad andra tyckte om jobbytet, hade jag inte i dag haft den enorma lyxen att lära mig något nytt medan mitt gamla jobb väntar på mig.

Det har länge varit en självklarhet för mig att dubbelkolla mina eventuella ageranden med omgivningen och be om bekräftelse på att jag tänker rätt. Det har då ofta gjort att jag stött på hinder, att andra plötsligt skaffat sig en åsikt eller lagt sig i. Utifrån det jag har äntligen lärt mig att det inte tjänar något till att jämt och ständigt be om lov.

Det värsta som kan hända när jag inte ber om lov är att det blir fel. Det är bättre än det värsta som kan hända när man ber om lov, nämligen att man får ett nej innan man ens gjort ett försök och fått möjligheten att testa något nytt.

På något sätt känns det oerhört stereotypt att jag som kvinna i så hög utsträckning funderat på vad andra tycker om mig, vad som är bäst för framtiden eller hela tiden bett om lov. Under 2012 har jag blivit lite bättre på att bryta mig loss från normen. Det har gjort mig mindre beroende av andras åsikter och gett mig möjlighet att få kunskaper som jag annars inte hade fått.

Med dessa erfarenheter hoppas jag på ett ännu roligare 2013 där jag blir ännu starkare och mindre påverkad av samhällets normer. Det ser jag fram emot.

Kommentera
Kopiera länk
Dela