Stockholm

En riktig svensk har dött

. Foto: Nyheter24

Så minns jag Anders Carlberg, grundaren av Fryshuset. "Hans bokhylla var knas. Snubben kunde rabbla upp fler citat än jag kunde."


Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer
Milad Mohammadi

23-årige Milad är även känd som sitt alter ego CASHMONEYMILAD.

Juristexamen samt Politices kandidatexamen i nationalekonomi och statsvetenskap. 

Kämpat med Soppkök Stockholm sedan start.

Arbetar på Fryshuset där han Ínspirerar ungdomar, personal, kommuner och företag.

Följ hans blogg här.

I Sverige har vi slutat prata om mångasaker och börjat prata om en hel del andra saker. Majoriteten avvåra diskussioner under vardagen och i media handlar om negativaföreteelser såsom arbetslöshet, en förstörd värld, krig,miljöproblem, integrationsproblematik, utanförskap, invandrare,främlingsfientlighet, Sverigedemokraterna och hur våra störstapartier inte lovar vad de håller. Vi präglas av negativitet i helalandet. Vi har slutat prata om det fantastiska med vår värld –hur människor kämpar för vår vardag, lyfter människor sombefinner sig på botten, eldsjälar, framgångsexempel på hur vi skaförbättra samhället, bra människor, en upplyftande energi ochlycka. Positiviteten har försvunnit helt enkelt. Vi ser intelösningar, vi ser bara problem.

Sverige 2012.

På Fryshuset har jag lärt mig att alla människor har en inneboende kraft, somofta är missförstådd av samhällets maktstrukturer. Vi pratar intelängre om tron på människor, i dag pratar vi om hur individer görfel, är hemska och vi väntar på att någon ska göra fel.

Anders Carlberg, grundaren av Fryshuset, fokuserade hela sitt liv på att semöjligheter i människor, identifiera deras kompetens oavsett hursamhället stämplade dem. Att alla skulle ha lika villkor,möjligheter och tron på människan som en resurs för samhälletvar en självklarhet för Anders – och en självklarhet förFryshuset i dag. Detta borde också vara en självklarhet förSverige.

Sedandess har jag delat många intressanta diskussioner med Anders, om hurvi ska göra Sverige till en bättre plats. Det bästa var att våradiskussioner var väldigt övergripande, bortom materiellainstitutioner, bortom vinklade, pragmatiska politiska diskurser ochargument. Våra diskussioner fokuserade på simplicitet,relationsbyggande och att se lösningar i absolut ALLA människor.Precis som jag ville ha det. Vi såg bortom den traditionelladebatten helt enkelt, vilket inte många gjorde eller gör till dennadag. Vi konstaterade att det fanns en stor avsaknad av människor somtror på andra människor, vilket vi ville förändra.

Hanhade läst sååå mycket böcker, Anders Carlberg. Hahahaha, hansbokhylla var knas. Snubben kunde rabbla upp fler citat än jag kunde.Så man sitter där och lyssnar på hans berättelser av visdom ochundrar hur man själv blir i hans ålder. Man undrar om man kan blilika stor, och god.

Tackför att du har varit en vägvisare, Anders Carlberg. Din andagenomsyrar Fryshuset för alltid, och jag förknippar mig väldigtstarkt med dig. Vi är rebelliska. Vårt hopp tar aldrig slut. Vitror på människans olikheter. Vi vilar aldrig. 

RIP, brorsan. Jagär stolt över att vara en del av Fryshuset. Ditt minne är ocksåen del av mig nu. Tack.

En riktig svensk har dött. Frågan ärom vi kan lära oss av Anders.

-

JUST NU: Lyssna på SR Metropol i dagfrån klockan 14-16 där temat är Anders Carlberg och Fryshuset. Viinleder på plats med ungdomar och personal från Fryshuset. 15-16får ni höra mig personligen i studion berätta om Fryshuset, AndersCarlberg, mitt arbete och hur mycket denna organisation betytt förmig.

Senaste nytt

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.