Seher Yilmaz, krönikör på Nyheter24.
Seher Yilmaz, krönikör på Nyheter24.

Alla dessa kränkta män

Seher Yilmaz reder en gång för alla ut vad det är hon egentligen hatar. Det har nämligen skett ett missförstånd när hon som feminist ofta får frågan "Varför hatar du män?".


Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Som feminist är man van vid att få frågan om varför man hatar män. Frågan är konstig. Det är ju inte som att män som förtrycker kvinnor och använder härskartekniker får frågan om varför de hatar kvinnor. 

För att reda ut det hela vill jag här berätta att jag inte hatar män. Däremot hatar jag patriarkatet. Och då det är männen som är överordnad kvinnorna i patriarkatet och jag påpekar detta, verkar en del män tolka det som att jag hatar dem personligen. Så är det inte. Däremot får jag varje dag nya argument som stärker tesen om att samhället är skevt.

I förra veckan utgavs exempelvis Medieakademins Twitterbarometer. 

Bland de topp fem mest inflytelserika politiker, är endast en kvinna och hon kommer på sistaplats. Bland de mest inflytelserika journalisterna på Twitter finns inte en enda kvinna med.

I måndags rapporterades det om en ny undersökning som visar att det av nästan 54 000 verkställande direktörer i Sverige, är endast var sjunde kvinna. Dessutom är det så att eftersom att kvinnorna sällan får leda de riktigt stora bolagen, tjänar de också 80 procent av vad en manlig direktör får i lön.

I fredags var det internationella kvinnodagen och då pratade vi om att kvinnor efter klockan 15.52 jobbar gratis varje dag. Under ett helt arbetsliv innebär det att kvinnor i snitt tjänar 3 600 000 kronor mindre än män. Alltså 3,6 miljoner, det är så mycket pengar att det är svårt att greppa!

Ovanstående är bara ett axplock från den senaste veckans skörd. När jag visar på varför patriarkatet är ett problem, verkar det vara himla enkelt att bli kränkt och tro att det är den enskilda mannen jag talar om eller att utgå från att jag hatar alla män. 

Jag förstår inte den logiken. Visst, jag anser att varje man har ett ansvar att arbeta för jämställdhet. Men att ta allt som sägs om strukturerna i samhället personligt, det är ju bara märkligt.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Kraftigt ned i Japan

Man dömd till sju års fängelse för barnvåldtäkt

En man från en kommun norr om Stockholm har av Norrtälje tingsrätt dömts till sju och ett halvt års fängelse för bland annat grov våldtäkt mot barn och barnpornografibrott.

Uppgifter: Israel ska ha attackerat mål i Iran

1 timme sedan
Projektiler från Israel ska ha träffat mål i Iran, uppger flera amerikanska medier med hänvisning till källor. Angreppets omfattning framgår inte.

Nu börjar världshistoriens största val

1 timme sedan
En tiondel av mänskligheten kan delta när världens största val nu inleds. Men frågan är vilka möjligheter indierna har vid urnorna. Det ses som givet att premiärminister Narendra Modi behåller makten. Människor är benägna att rösta bort demokrati om de får säkerhet i utbyte. Och det är så de uppfattar honom, säger Indienexperten Sten Widmalm.

Bank nekade gravid provanställning

1 timme sedan
En kvinna som sökte anställning i kundtjänsten till en bank nekades provanställning på grund av graviditet.

Två gripna efter skottlossning

1 timme sedan
En man och en kvinna i 40-årsåldern greps under natten till fredagen efter en skottlossning mot en port i centrala Sundsvall. Enligt polisen är det enstaka händelse utan koppling till gängkonflikter.