Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

"Ja till sex men inte till utlösning – nu kan man dömas för våldtäkt"

- 30/04/2013, 15:16 -
Erik Carlsson är nyhetsreporter på Nyheter24.

Erik Carlsson är nyhetsreporter på Nyheter24.

Nyheter24:s Erik Carlsson om ett våldtäktsfall som väckt stor uppmärksamhet i Storbritannien. Kvinnan samtyckte till sex men inte till att mannen skulle få utlösning i henne – nu kan han dömas för våldtäkt.

Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

I februari uppstod en stor debatt i Sverige efter att regeringen lämnat ett lagförslag om hårdare våldtäktslagar.

Förslaget möttes av hård kritik från experter som önskat att regeringen skulle slå fast att det krävs samtycke före sex – vilket inte är fallet i dag. 

Men debatten i Sverige är lågmäld om man jämför med den som ett kontroversiellt våldtäktsfall blåst upp i Storbritannien i veckan. Nu handlar det inte längre om samtycke till sex – utan om samtycke till att en av parterna får utlösning.

High Court of England and Wales har slagit fast att en kvinna som samtyckt till sex med sin make kan betraktas som ett våldtäktsoffer. Kvinnan var nämligen tydlig med att maken inte tilläts få utlösning i henne – vilket han fick.

Därför har samtycket upphävts, menar domstolen. 

”Hon trodde att han hela tiden avsåg att dra tillbaka före ejakulation. Han visste och förstod att det enbart var på detta villkor som hon var redo att ha sex med honom", skriver rätten.

Till saken hör att kvinnan blev gravid av samlaget och att mannen under sexakten sagt "jag kommer att komma i dig" och "jag gör som jag vill".

Kvinnan polisanmälde först mannen för våldtäkt. Men fallet lades ned av åklagaren eftersom att det skulle vara "omöjligt att bevisa" att mannens utlösning var ett aktivt val.

Kvinnan överklagade dock åklagarens beslut – och nu har alltså domstolen givit henne rätt. Fallet ska prövas på nytt och mannen kan komma att åtalas för våldtäkt.

"Rent rättsligt så faller dessa kombinationer av omständigheter inom den lagstadgade definitionen av våldtäkt", skriver tingsrätten enligt BBC.

Innebär då detta att alla brittiska män som råkar få utlösning under sex kan bli åtalade för våldtäkt? 

Nej, chefsdomaren gör ett tillägg i domen där han förklarar att ”dessa saker händer – och det kommer de alltid att göra”.

Men det har inte hindrat tusentals britter från att rasa mot domstolens beslut. 

Jag tänkte göra det enkelt för er som tycker att rätten agerat fel: Ett nej är ett nej.

Om en kvinna – eller en man för den delen – säger att du kan ta på hennes bröst men inte på hennes kön så innebär det, just det, att du kan ta på brösten men inte på könet.

Om hon säger att hon vill ha sex med dig men att du inte får komma i henne så innebär det, just det, att du inte får komma i henne.

Om du i stället säger "jag gör vad jag vill" och får utlösning ändå är risken stor att du gör dig skyldig till ett sexuellt övergrepp. Och då är det viktigt att fallet prövas av en domstol.

Det här med samtycke före sexuella handlingar kanske skulle vara något för den svenska regeringen att tänka över en gång till.