Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

"Det är Sverige som är ovälkomnande – inte Almedalen"

- 03/07/2013, 08:47
Seher Yilmaz, krönikör på Nyheter24.

Seher Yilmaz, krönikör på Nyheter24.

I dag är Almedalsveckan inne på sin fjärde dag. Det som en del kallar för "en enda stor vinfest", "ett otillgängligt centrum för makteliten" eller "yta utan djup" har fel. Här är varför.

Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Vem som helst får komma tillAlmedalen. Oavsett om du är ung eller gammal, hur du ser uteller om du är från ett företag eller en organisation – är duvälkommen. Så länge du är här, kommer ingen ifrågasätta varfördu är det. Första gången jag var i Almedalen var jag 18 år gammaloch visste inte vad veckan handlade om, jag kände mig förvirrad menaldrig ovälkommen.

Almedalen ärgratis. Det som kostar är resa och boende. I övrigt är allaseminarier helt gratis för allmänheten. På väldigt många ställenkan du dessutom få äta och dricka gratis. Jag har varit i Almedalenmed organisationer utan större budget men också med stor PR-byrå,oavsett vad som stått på mitt visitkort har jag kunnat få utmassor av veckan.

Programmet i Almedalen ärtillgängligt för alla. De allra flesta arrangörer lägger insina aktiviteter i Almedalskalendariet vilket gör att det ärmöjligt för vem som helst att se vad som händer under veckan ochfritt välja vad man vill delta på. Jag brukar inför veckan intevänta på inbjudningar och tips, i stället går jag igenomprogrammet och väljer ut allt som jag själv är intresserad av.

Att majoriteten av de som deltar påAlmedalsveckan ser exakt likadana ut och är ungefär i samma ålderråder det ingen tvekan om. Men problemet är mycket större änAlmedalen i sig. Det handlar om vilka personer som lockas av att taaktiv del i politiken eller vilka som når toppositionerna inomföretagsvärlden. Det handlar om vilket utseende, vilken kompetensoch vilket kön som anses vara normen. Det är inte veckan i sig somär odemokratisk eller ovälkomnande för personer som inte heterJohan och är VD för ett börsbolag. Det är organisationer,företag, partier, myndigheter och de flesta andra aktörer i Sverigesom är otillgängliga för människor som inte är en del av normen.